ALBANCI BESNE! Nostra proglasila srpski manastir za najugreniji u Evropi!
EPA

Ministri spoljnih poslova i kulture Donika Gervale Švarc i Hajrulau Čeku reagovali su na taj potez dve organizacije, te na činjenicu da su one upis manastira ocenili kao početak procesa.

U pismu kosovskih zvaničnika navedeno je da je takva odluka nepravedna i da je doneta pod političkim uticajem, prenosi prištinski sajt Reporteri.

U odgovoru Parcingera i Bahamonde se navodi da je upis obaveljen na osnovu dokumentacije, koju je pažljivo i uz najviše standarde koje zahteva Program 7 Najugroženijih spomenika kulture Evrope za 2021, pripremila organizacija Budućnost za versko nasleđe, kao i da sam upis nije kraj procesa, već da označava početak konsultacija sa svim zainteresovanim stranama.

ALBANCI BESNE! Nostra proglasila srpski manastir za najugreniji u Evropi!

MANASTIR VISOKI DECANI FOTO: Tanjug Zoran Zestic

 

"Kao rezultat priprema se sveobuhvatan izveštaj o stanju sa adekvatnijim preporukama, što je akcija koja bi na kraju trebalo da dovede do uklanjanja rizika sa kojim se suočava određeno mesto nasleđa i posledično do uklanjanja mesta sa naše liste top ugroženih. Ovaj metod je primenjen na svim veb lokacijama koje su upisane na našu listu", navodi se u odgovoru, a prenosi Kosovo onlajn.

Navodi se i da je program pokrenut 2013. godine i da su izabrana 43 mesta ugroženog nasleđa u 26 evropskih zemalja, a da se jednom godišnje objavljuje lista sa sedam najugroženijih lokacija.

U odgovoru se navodi i da Evropa Nostra deluje u partnerstvu sa Institutom Evropske investicione banke u pronalaženju održivih rešenja tj. omogućavanju konstruktivnog dijaloga između svih relevantnih aktera, uključujući vlasti i civilno društvo.

ALBANCI BESNE! Nostra proglasila srpski manastir za najugreniji u Evropi!

EPA

 

"Naša misija je da sačuvamo integritet i autentičnost odabranih mesta za dobrobit društva u celini“, navodi Evropa Nostra.

U pismu potvrđuju dolazak njihovih stručnjaka na Kosovo na jesen u zavisnostni od epidemiološke situacije, a navodi se i da će pre dolaska u junu održati onlajn sastanak na kojem će razgovarati o detaljima.

„Zahvaljujemo na uveravanjima o posvećenosti vaše vlade u očuvanju kulturnog nasleđa i radujemo se uključivanju u otvoren i konstruktivan dijalog za naše dobro“, kaže se između ostalog u pismu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading