Zoran Marjanović pušten da se brani sa slobode
M. Jošida
Zoran Marjanović pušten da se brani sa slobode

M. Jošida

Zoran Marjanović pušten da se brani sa slobode , Foto: M. Jošida

 On je 301 dan bio proveo u pritvoru, a beogradski advokati navode da bi za svaki dan iza rešetaka mogao da dobije i po 100 evra, što bi ukupno iznosilo 3.551.800 dinara. Povrh naknade za duševni bol i patnju u zatvoru, mogao bi da naplati i gubitak ugovorenih poslova kao i troškove postupka, u koje spadaju visoki honorari tima branilaca, čime bi iznos od 3,5 miliona dinara mogao čak i da se utrostruči!

Posle deset meseci provedenih u Centralnom zatvoru, Zoran Marjanović je odlukom Apelacionog suda u Beogradu 12. jula pušten da se brani sa slobode, jer je i dalje optužen za teško ubistvo supruge. Ukoliko bi bio potpuno oslobođen krivice, došlo bi do potpunog preokreta kako u postupku tako i u Zoranovom životu! U tom slučaju bi mogao iz državne kase da naplati čak tri i po miliona dinara za pretrpljen duševni bol u pritvoru.

Miroslav Todorović Šera

TV Hepi

Miroslav Todorović Šera, Foto: TV Hepi

 Advokat Miroslav Todorović Šera kaže da je u slučaju Zorana Marjanovića zakon pravilno tumačen i primenjen.

- Ukidanje pritvora je pobeda odbrane i veliki plus za sud, koji je pokazao da radi samostalno i da zakon primenjuje podjedanko na sve, bez razlike na to kako se neko zove. Istraga nije pružila takve dokaze da optužnica bude preinačena u osuđujuću presudu. On je bio u pritvoru zbog uznemirenja javnosti, a ne zbog opasnosti od bekstva niti bojazni da može da ponovi krivično delo, jer je njegova supruga, nažalost, mrtva. Javnost je uznemirena kada sud ne može da obavlja svoj posao. Međutim, ovde nije bilo demonstracija niti napada na sud. On je optužen kao ubica, a za to moraju da postoje dokazi, a ne pretpostavke. Ne bi me iznenadilo da bude doneta oslobađajuća presuda. U tom slučaju, ima pravo na nadoknadu nematerijale štete – za pretrpljen strah, duševni bol, patnje i gubitak ugleda. Nekada se za tu vrstu štete dobijalo više od 100 evra po danu provedenom u pritvoru, a sada je taj iznos smanjen - kaže poznati advokat i bivši sudija Okružnog suda u Beogradu Miroslav Todorović Šera i dodaje da ova suma može znatno da se uveća.

- Marjanović ima pravo i na naknadu materijalne štete zbog gubitka posla. Za to mora da dokaže da je imao planove i dobre poslovne prilike i da priloži argumente koliko su ugovori vredeli. Za troškove vođenja postupka, takođe, može da traži naknadu. Advokatske tarife mogu da budu ogromne kada se saberu sve žalbe, molbe, prigovori, odlasci advokata u posete. U slučaju kada je zaprećena kazna zatvora od 40 godina, kao što je ovaj, tarife za podneske su astronomske. Primera radi, žalba na presudu od 40 godina košta najmanje 120.000 dinara, žalba na rešenje o određivanju pritvora je 60.000 dinara, dok je odlazak u posetu 25.000 dinara - navodi Todorović i ističe da je teret dokazivanja na tužiocu.

- Tužilac ima na raspolaganju policiju i stručne službe, koje može da angažuje bez ograničenja. Sud ne može više po službenoj dužnosti da utvrđuje da li je neko krvi. U slučaju da se obezbede dokazi da je izvršio teško ubistvo, Marjanović može da dobije maksimalnu kaznu od 40 godina, mada se u praksi retko izriče maksimalna kazna ljudima, koji ranije nisu osuđivani. Ima mnogo težih i surovijih ubistava od ovoga. Jedan od najsurovijih zločina u poslednje vreme je ubistvo malog Mihaila (4) ispred Centra za socijalni rad Rakovica i njegove majke - kaže Todorović.

 Advokat Vilijam Paspalovski

Privatna arhiva

Advokat Vilijam Paspalovski , Foto: Privatna arhiva

Najveće odštete u istoriji srpskog pravosuđa

x Uglješa Grgur, vlasnik detektivske agencije " Gvozden" uhapšen je 2008. i na kraju oslobođen. Viši sud u Novom Sadu doneo je presudu po njegovoj tužbi protiv države Srbije i za neosnovani pritvor i pričinjenu materijalnu štetu mu dosudio 145 miliona dinara, što je sa kamatom naraslo na 200 miliona dinara ili 1,6 miliona evra.

x Bivši general JNA Vlado Trifunović naplatio je odštetu od 6,2 miliona dinara.

x Penzionisani general Aco Tomić, koji je bio sto dana u pritvoru u toku akcije " Sablja" dobio je šet miliona dinara.

x Bivši direktor BIA Rade Bulatović dobio je 669.700 dinara za tri meseca neosnovanog pritvora.

 Advokat Dragomir Mrdalj smatra da je Zoran već oslobođen, jer ga Apelacioni sud ne bi pustio da postoje jaki dokazi koji ukazuju na njegovu krivicu. Kada je reč o odšteti, on smatra da taj iznos ne bi mogao da pređe tri miliona dinara.

- Iznos koji sud dodeljuje za neosnovani pritvor u proseku iznosi 50 evra po danu, što znači da će dobiti oko dva do tri miliona dinara. Zaključak je da za sada, očigledno, ne postoje dovoljno čvrsti dokazi kojima bi se dokazala njegova krivica. Kako trenutno stoje stvari, očekujem oslobađajuću presudu. Tužilaštvo sada neće odustati od gonjenja zbog javnosti, iako su i oni svesni da su dokazi “na tankim nogama” i da nisu dovoljni za osuđujuću presudu - poručuje Mrdalj.

Advokat Vilijem Paspalovski je objasnio kako se podnosi zahtev za odštetu i naglasio da sume variraju zbog težine krivičnog dela.

- Ukoliko je neko oslobođeno, on podnosi zahtev Ministarstvu pravde i u tom zahtevu navodi koliku sumu taži. Priemra radi može da traži pet miliona dinara. Ministarstvo imaju rok od 60 dana da odgovori na njegov zahtev ili da izađe sa nekom drugom ponudom. Ukoliko u roku od 60 dana ne odgovore, pokreće se postupak za naknadu štete pred osnovnim sudom. To znači da tuži Srbiju i Ministarstvo pravde i da na osnovu dokaza da je bio u pritvoru i da je oslobođen ili da je postupak obustavljen, traži naknadu. Visina štete zavisi bukvalno od čoveka do čoveka! Bilo je različitih slučajeva od nekih minimalnih naplata do astonomskih. Jednu od najvećih odšteta je dobio nekadašnji šef vojne bezbednosti general Aco Tomić, koji je bio u pritvoru za vreme akcije " Sablja". Znači da sud procenjuje koliku je štetu neko pretrpeo, koliko je bio u pritvoru, da li ima neke psihofičke posledice i na osnovu toga dosuđuje određenu sumu. Po jednom danu odšteta, na primer, može da iznosi od dve-tri hiljade do 10-12 hiljada, sve zavisi od slučaja do slučaja - rekao je Paspalovski.

Uglješa Grgur dobio najvišu odštetu

Info centar

Uglješa Grgur dobio najvišu odštetu , Foto: Info centar

 Jelena Marjanović je 2. aprila 2016. Ubijena, a telo je pronađena sutradan u kanalu u Borči. Njen suprug Zoran Marjanović je uhapšen 15. septembra 2017. zbog sumnje da je izvršio teško ubistvo.

Komentari (5)

GLUMICA

16.07.2018 09:12

na pravdii Boga treba da trune,ali pravo i pravda nema ju nista zajednicko

Nikola

16.07.2018 11:40

@GLUMICA - Nikad nije kasno za pravdu, samo polako tek sad polako pocinje ono pravo a tj pravda i istina.

Zoran

16.07.2018 10:31

Sada ce lepo svi u duetu u zatvor sa njima mozda i ova petorka. tek pocinje prava hapsenja i prava istina o svim Marjanovicima.

Sava

16.07.2018 15:00

Ako bude oslobođen, neka mu troškove isplate ovi što su znali da je on ubica i poslali ga u zatvor !

Dobi

16.07.2018 23:58

Drzava i dalje pravi cirkus u vezi ovog brutalnog ubistva,znaju ko je a kriju ga kao zmija noge,Zoran ocigledno nije,to je svima postalo jasno.On i njegova porodica od pocetka znaju ko je ubica ali ne smeju da pisnu o tome,za uzvrat dobijaju finansije da bi mogli ugodno da zive,ovi advokati su cista farsa,i oni se placaju iz istog izvora,cilj je odugovlaciti i rastezati, sve dok narod i javnost ne izgubi interesovanje a onda zataskati sve.Niko na kraju nece ni biti optuzen kao i u slucaju Oliver