Slavko Ćuruvija
Nebojša Raus
Slavko Ćuruvija

Nebojša Raus

Slavko Ćuruvija, Foto: Nebojša Raus

"Vrlo lako se može videti u dosijeu da je očišćen", rekao je Stijović koji je svedočio o tome kako je DB posle petooktobarskih promena uništavala dokumentaciju iz perioda od 1998. do 5. oktobra 2000. godine.

On je tokom svedočenja na suđenju optuženima za ubistvo Ćuruvije u Specijalnom sudu u Beogradu, rekao da da je pregledom tog dosijea uočio "mnogo indikativnih stvari" i da nedostaju "čitavi vremenski periodi".

Stijović je rekao i da je u julu 2001. na sastanku kome su prisustvovali tadašnji načelnik DB Goran Petrović i njegov zamenik Zoran Mijatović rečeno da je slučaj ubistva Ćuruvija "gotova stvar".

Zoran Stijović

Dalibor Danilović

Zoran Stijović tvrdi da su hteli da ga ubiju zbog hapšenja Milorada Bracanovića, Foto: Dalibor Danilović

Svedočio je i da je od njega traženo da se privede bivši načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić i da se "protiv njega, kao organizatora ubistva podnese prijava".

Stijović je rekao i da nije mislio "da je baš tako" ali da je odredio grupu oprerativaca koja je dobila zadatak da privede Radonjića.

Prema njegovim rečima, oni dva dana to nisu mogli da urade uz objašnjenje da ga nema nigde, da su ga videli u kafiću na Dorćolu ali da nisu mogli da ga privedu.

 "Tražio sam broj telefona koji je tada koristio i pozvao ga da dođe a rekao sam mu da obuče trenerku i patike i da ponese cigare", rekao je Stijović.

Dodao je da je Radonjić došao za oko pola sata u prostorije DB, ali da nije hteo da razgovora ni o čemu i da je noć proveo u podrumu.

"Ujutro smo dobili napisanu prijavu i kolima otišli s Radonjićem u Okružni sud, ali tu me je sačekalo iznenađenje jer je Radonjić bio optužen za pomaganje za zločin na Ibarskoj magistrali", rekao je Stijović.

On je svedočio i da se tada postavljalo pitanje i da li će "Radonjić biti primljen ili ne u Okružni zatvor" dodavši da je Radonjiću, posle određenog vremena određen pritvor do 30 dana.

Svedočio je i da je potom došao do saznanja da se po ulici i podzemlju priča da su on i operativci koji su priveli Radonjića na meti "navodnih pucača koji su došli preko Drine" a da Mijatović širi priče o tome "da je paraoničan".

Mihajlović: Sumnjalo se da

iza ubistva stoji DB

Prethodno danas je svedočio bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović koji je izjavio da je postojala sumnja da iza ubistva Ćuruvije stoji DB ali da to nije utvrđeno u vreme njegovog mandata.

On je rekao i da su ga o tim sumnjama obavestili saradnici. Mihajlović, koji je rukovodio MUP-om od 2001. do 2004, na pitanje sudije Snežane Jovanović ko ga je konkretno obavestio odgovorio je: Goran Petrović i Sreten Lukić. On je rekao i da se zbog protoka vremena ne seća mnogih stvari i da zato nije verodostojan svedok.

"Ne vidim sebe kao verodostojnog svedoka zato što ne pamtim šta su mi sve saradnici prenosili o operativnim podacima", rekao je Mihajlović na šta je Jovanovićeva odgovorila da će sud to da proceni.

Stijović je reao da su dobili saznanje da zbog hapšenja Radonjića traženo njegovo ubistvo.
- Dobili smo informaciju, jer su ove istrage imale kontraobaveštajnu zaštitu, da hoće da me ubiju zbog hapšenja Milorada Bracanovića i da guraju na to Nikolu Lončara Bambija iz JSO. Pozvao sam Lončara i rekao mu da ako ga vidim na 50 metara blizu mene da ću da pucam na njega - svedočio je Stijović.

On je rekao i je razgovorao u zatvoru sa bivšim načelnikom DB Radetom Markovićem i da je Marković bio uplašen i da se plašio za svoju i bezbednost svoje porodice".

On je opisao i kako je vodio i okončao istragu o uništavanju 367.638 dokumenta DB koja je sprovedena po naređenju Radomira Markovića.

Stijović će sutra nastaviti da svedoči u Specijalnom sudu.

 

Komentari (1)

Dokumenta

05.04.2017 21:04

Mnoga dokumenta nestala ili sakrivena u državnim institucijama. Ne radi se samo o sudskim i policijskim vec i gradjanskim.