Bijelo Polje
Shutterstock
Bijelo Polje

Shutterstock

Bijelo Polje, Foto: Shutterstock

Bjelopoljac Elvis Ćatović (32) je dugo godina poznavao Željka Pavkova Lalu (46) iz Srbobrana, nekadašnjeg pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO), za čije ubistvo je osumnjičen. Iako je Ćatović na saslušavanju tvrdio da je kobnog dana prvi put video žrtvu, kako "Novosti" saznaju, oni su izvesno vreme proveli zajedno u Nemačkoj, gde su bili angažovani u građevinskoj firmi.

Sagovornik lista blizak obojici, navodi da je i treći akter pucnjave u Bijelom Polju, Ljubomir Lazić iz Zemuna koji je tada ranjen, takođe bio u Nemačkoj, ali i u "beretkama".

JSO, Crvene beretke

EPA

Ilustracija, Foto: EPA

- Pavkov je došao u sukob sa Ćatovićem oko nekih poslova. Lazić je bio na njegovoj strani, jer su zajedno bili i na ratištima, ali i u JSO. On zna sve o pozadini tog sukoba između Pavkova i Ćatovića. Bjelopoljac laže da ih ne poznaje i da ne zna zašto su ga napali. Pavkov je hteo da ga zaplaši ali ne i da ga ubije. On ih je namamio da dođu u Crnu Goru obećavajući da će da razreše situaciju - rekao je.

Prema nezvaničnim saznanjima, sva trojica su se našla nedaleko od Ćatovićeve porodične kuće. Posle žučne rasprave, Pavkov i Ćatović povadili su i oružje. Gotovo istovremeno je počelo da prašti.

- Pavkov je ispalio samo jedan hitac i pištolj mu se zaglavio. Taj metak je samo Ćatovića okrznuo, jer nekadašnji pripadnik "Beretki" i nije hteo da ga ubije. Bjelopoljac je, međutim, ispalio ceo šaržer ka Pavkovu i Laziću. Prvi je ostao na mestu mrtav, a drugog je hitac pogodio u grudi - priča sagovornik lista.

Kraj ubijenog Pavkova policija je pronašla pištolj "vzor", kalibra 7,65 milimetara sa prigušivačem. U toku je veštačenje oružja koje je koristio Ćatović. Utvrđeno je da ga je ilegalno držao i nosio.

- Tačno je da su ova dvojica ilegalno iz Srbije ušla u Crnu Goru, ali na poziv Ćatovića da mirno reše spor, jer se on navodno plašio da izađe iz Bijelog Polja - navodi naš sagovornik. - Oni su strahovali da legalno ne bi mogli da pređu granicu zbog onog spiska nepoželjnih osoba, koji je napravila crnogorska policija. Ćatović im je objasnio gde i kako da uđu a da ostanu nepovređeni. Nije im prvi put da na takav način stižu u Crnu Goru.

Željko Pavkov Lala je gotovo od osnivanja bio u "Crvenim beretkama". Osnivanjem Jedinice za specijalne operacije (JSO), pri Resoru Državne bezbednosti (DB) Srbije, prelazi u aktivni sastav ovih specijalaca. Prema rečima našeg sagovornika, neposredni starešina tada mu je bio Radojica Rajo Božović. Jedinicu je napustio posle njenog rasformiranja.