Milorad Uleme Legija
EPA
Milorad Uleme Legija

EPA

Milorad Uleme Legija, Foto: EPA

Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu objavilo je presudu kojom su nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija i još osmorica bivših pripadnika te jedinice oslobođeni optužbi za organizovanje oružane pobune 2001. godine.

Oslobodođeni su nekadašnji komadant JSO Milorad Ulemek Legija koji nije prisustvovao izricanju presude, Zvezdan Jovanović, Veselin Lečić, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Dragoslav Krsmanović, Mića Petraković.

Predsedavajući sudskog veća Dragomir Jerasimović oslobađajuća presuda je rekao da je doneta posle detaljnog uvida u materijalne dokaze i iskaze svedoka na osnovu kojih je zaključeno da nije reč o pobuni, već o protestu.

On se pozvao i na stenogram sa sednica vlade kojima je predsedavao premijer Zoran Đinđić, na kojima je konstatovano da nije bila ugrožena bezbednost države i da se na njima korišćena reč protest, a ne pobuna.

U prilog svojoj presudi, on je kazao da vlada nije proglasila vanredno stanje i da službe bezbednosti nisu stavljene u borbenu gotovost. Jerasimović je kazao i da nije bila ugrožena bezbednost građana, o čemu svedoče zabeleženi video materijali.

On je naveo da su biši pripadnici Surčinskog klana svedočili na osnovu posrednih dokaza tokom postupka. Kazao je i da su svedočenja Čedmora Jovanovića i bivšeg ministra Dušana Mihajlovića bila u suprotnosti s dokazima i da su u pitanju "naknadna sećanja".

"Da nije bilo oružane pobune u tome govori u prilog kako se ponašala država Turska u takvoj situaciji, ovde su takve rekacije izostale", kazao je sudija.

U završnim rečima tužilaštvo za organizovani kriminal tražilo je da svi optuženi budu osuđeni na zatvorske kazne, dok je odbrana predlagala oslobađajuću presudu jer po njima nije bilo pobune, već je reč o protestu.

Na današnje izricanje presude došao je i Vojislav Šešelj koji je rekao da bi osuđujuća presuda bila pravi skandal.

- Jedina normalna presuda je oslobađajuća. Očigledno da ovde nije bilo nikakvog pokušaja oružane pobune. U tom slučaju pripadnici JSO bi krenuli noću. Išli bi od stana do stana, jednog do drugog ministra i pohapsili ih sve. Znamo iz serije o ubistvu Obrenovića kako se to radi. Specijalne jedinice bi blokirale zgradu vlade i pohapsili ministre. Ovako, oni su izašli sa jednim delom jedinice, a nisu čak ni blokirali put jer je jedna traka radila - rekao je Šešelj uoči izricanja presude.

Podsetimo, po optužnici, JSO je od 9. do 17. novembra 2001. godine otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom.

Operativni deo JSO borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput - 10. novembra Novi Sad-Subotica, a 12. novembra autoput kroz Beograd kod Sava centra.

Komentari (5)

FER

13.07.2018 14:36

Ma Legija nije ubica i sve vlasti su mu smestale neke"zlocine" A Z Marijanoci je ubica pa pusten na slobodu!!! Jadan onaj ko nije korunpiran-on nema prava sad u Srb.....!!!

Ja

13.07.2018 15:11

Jos da progovori..

Цицка

13.07.2018 19:51

Sto sam se ja obradovala kada sam ih videla na Gazeli ujutru onako rasporedjene sta bi posle ko ih je preveslao , zasto nisu nastavili .......

Gospođa Draga

13.07.2018 21:53

iskreno se nadam da će skončati u zatvoru!

Mujo

14.07.2018 00:49

@Gospođa Draga - Nece skoncati u zatvoru, samo se ti iskreno nadaj. za legiju je sloboda neka zatvaraju ubice Marjanovice a legija nije ubica.