Zoran Đinđić
Profimedia
Zoran Đinđić

Profimedia

Zoran Đinđić, Foto: Profimedia

Upravo taj dokument, koji ima pet tačaka i koji do detalja navodi poteze koje Srbija treba da povuče kako bi povratila pokrajinu, po mišljenju nekih političara bio je razlog zbog kojeg je izvršen atentat na predsednika Vlade Srbije.

Da postoje indicije da je Đinđić zbog toga "izgubio glavu", potvrdio je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Lično mislim da je podela rešenje, o tome govorim 10 godina, o tome je govorio i Dobrica Ćosić, pa nije izdajnik, i Đinđić. Neki Kažu da je zbog toga navukao na sebe gnev koji se završio napadom", naveo je šef srpske diplomatije.

Pored toga postoje dokumenta koja svedoče o sastanku koji je Đinđić imao u Vašingtonu u maju 2002. godine sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom i Ambasadorom Rišarom Prosperom, gde se tačno vidi da je zahteve američke administracije doživeo veoma tragično jer se na spisku nalazio čitav niz uslova sa kojima se nije mirio, a koji su podrazumevali defakto priznanje kosovske nezavisnosti.

U nekoliko svojih izjava o Kosovu sa početka 2003. Đinđić je žestoko kritikovao međunarodnu zajednicu, koja, kako kaže, “jedno govori, a drugo radi“.

Sistematski se eliminiše bilo kakva veza Srbije i Kosova i Metohije, od zakonodavstva, carinskog i poreskog sistema, do raspolaganja državnom imovinom i međunarodnog predstavljanja. Srbija niti sprovodi bilo kakve nadležnosti ili prava na Kosovu i Metohiji, niti je takvo što predviđeno u budućnosti. To su činjenice i one su neprihvatljive za Srbiju i suprotne su sa zvaničnim međunarodnim dokumentima", naveo je Đinđić 19. januara 2003.

Đinđić je predlagao više rešenja, a u pismu tadašnjem britanskom premijeru Toniju Bleru je istakao da se pitanju Kosova mora pristupiti “bez odlaganja i na odgovarajućem nivou”, i ponudio sledeće opcije:

“Prva opcija je federalizacija u kojoj bi Albanci i Srbi imali sličan status kao Muslimani i Hrvati u BiH. Ovo rešenje bi omogućilo dovoljno garancije Srbima da uživaju svoja prava u skladu sa samoupravom na Kosovu. Ovakvo konstituisano Kosovo bi imalo asimetričan status u odnosu na Srbiju - više od pokrajine, manje od federalne jedinice. Druga opcija, u slučaju da prva ne uspe, ugledala bi se na Kipar, sa teritorijalnom demarkacijom, ali nepromenjenim granicama. U ovom slučaju, Srbi bi organizovali svoj politički život uglavnom u severnom Kosovu. Treća opcija u slučaju da ove dve ne uspeju, biće promena granica sporazumom. U tom slučaju, srpska nacionalna zajednica bi dobila svoj deo teritorije”, ističe Đinđić.

Na koji način je bivši premijer Srbije razmišljao o kosovskom problemu odlično se vidi iz dokumenata. Reč je o tajnom izveštaju o stategiji za Kosovo i Meteohiju, koja je bila namenjena isključivo za ličnu upotrebu.

Na početku ovog dokumenta navodi se da se stvarni procesi na Kosovu odvijaju na način izrazito nepovoljan po Srbiju i njene interese, protivno Rezoluciji 1244. S tim u vezi, u dokumentu se navodi da bi Srbija trebalo da insistira na povratku srpskih vojnika i policajaca u Pokrajinu, i da zahteva da se izvrši revizija Ustavnog okvira.

Najvažniji zahtev Srbije prema ovoj strategiji jeste konstitutivnost srpske zajednice u poretku Kosova, koja bi se, kako je navedeno ogledala u nekoj vrsti federalizovanja KIM.

"Poslednji je trenutak da pokrenemo odlučnu akciju", navodi se u ovoj Strategiji. Premijer Srbije Zoran Đinđić uskoro je međutim ubijen, a prema nekim mišljenjima, njegovoj smrti doprinela je i odlučnost da se što pre reši kosovsko pitanje.

Komentari (7)

Markoni

08.08.2018 23:17

Mislim da nema veze Kosovo sa ubistvom.On je bio otporas,5 oktobarac.Sta se medju njima 5 oktobarcima desilo to samo oni znaju.I kao sto je vec pisano ubica je garant strani placenik.

dekameron

09.08.2018 03:00

@Markoni - Ima velike veze jer je tadasnji premijer za takav plan dobio podrsku Nemacke.Tu su bile umesane strane obavestajne sluzbe koje su organizovale njegovo ubistvo.Zna se i koja,ali svi cute jer su i mnogi upleteni.Niko nema zelju da javno prica o tome jer su mnogi tadasnji politicari doprineli ubistvu na direktan ili posredan nacin.Setite se iskljucenih kamera u vladi.

bozo budimir

09.08.2018 03:20

@Markoni - kijina mamamozdazna nesto simpatija iz starih dana stalno su bili u kontaktu.ni danas se ne zna koje povukao oroz kada je premijer ubijen.zvrzdan cvetkovic nije ulemek nije a siptar i lukic ubijeni.mozda tajnu zna jedino krile golubovic ali cuti jer ga g.kostunica stiti.

Aleksandar

08.08.2018 23:58

Na prvom pojavljivanju Legije u sudu je u publici sedeo ko???.Neko čije je pojavljivanje ubrzo izbrisano iz svih medija i pomenuto više nije..Pa predstavnik CIE za Balkan.....sasim

Djura

09.08.2018 02:28

Čovek je ubijen zato što je izdao mafijaše koji su mu pomogli da dodje na vlast. Povezivanje lika i dela Zorana Djindjića sa brigom o Kosovu je uvreda za inteligenciju. Da je stigao, mi danas ne bi ni pisali o Kosovu. Ali je na nekoj drugoj strani napravio faul i zbog toga još uvek Kosovo aktuelno.

Цицка

09.08.2018 08:41

Aко смо ми наследници Југославије онда је и Косово, окупирано је то је чињеница , нелегално и то је чињеница, све то време су се досељавали без икаквог одобрења,сем нелегалних власти , разни људи на Косово од Американаца до Албанаца из Албаније , молим вас , да узмемо на пример да се то све дешава у Немачкој , она као наследница рецимо Источне немачке у коју су се досељавали рецимо Пољаци тражила би прилком озбиљне расправе , да се сви нелегани досељеници иселе , ИСЕЛЕ, ПА ТЕК ОНД ДА СЕ РАЗ

Цицка

09.08.2018 08:45

Зашто да делимо било шта што је на криминалан начин стечено , зато што морамо , не морамо , да сазовемо, али не преко УН , цели свет да расправља о Косову а могли би и о држави Албанији како је је створена уопште , сви ће схватити због чега се то радило, и сада се ради , САМО ДА РУСИ НЕ ИЗАЂУ НА МОРЕ ,а да РУСИ НЕ БИ ИЗАШЛИ НА МОРЕ РАДЕ СЕ СВЕ КРИМИНАЛНЕ РАДЊЕ ПОЗНАТЕ И НЕПОЗНАТЕ У ПОЛИТИЦИ .