Strahinja Stojanović
Ilustracija
Strahinja Stojanović

Ilustracija

Strahinja Stojanović, Foto: Ilustracija

Pentrit proizvode vojne namenske industrije kod nas i u svetu, oblikuje se kao plastelin i lako se švercuje preko granice.

Strahinja Stojanović (30) raznet je u nedelju sa kilogram i po vojnog eksploziva pentrit P 500, koji je postavljen pod njegov džip BMW X5!

Ovaj plastični eksploziv, velike razorne moći, proizvode vojne namenske industrije kod nas i u svetu. Pentrit se oblikuje kao plastelin, nije skup na crnom tržištu i lako se švercuje preko granice.

Izvor iz istrage kaže da je eksploziv postavljen ispod Strahinjinog džipa, a aktiviran je daljinski, najverovatnije mobilnim telefonom.

- U toku uviđaja pronađeni su ostaci pentrita i oni su prosleđeni na veštačenje. Samo je neko izuzetno stručan mogao da pripremi eksploziv, ali on se podmeće pod vozilo lako i brzo. Za to je potrebno možda dvadesetak sekundi. Ubica je sigurno pratio Strahinju da se uveri da je on u džipu. Aktivirao je bombu iz blizine i zatim je pobegao - objasnio je izvor.

Govoreći o pentritu koji je ubio Stojanovića, izvor kaže da je reč o jednom od najjačih eksploziva, sudeći po količini energije koju oslobađa prilikom detonacije.

- Samo sedam kilograma ovog eksploziva dovoljno je da sruši celu zgradu. Uglavnom se koristi u vojne svrhe, a kriminalci dolaze do njega tako što ga ukradu iz vojnih fabrika. Pentrit se, inače, lako oblikuje, kao testo ili plastelin, pa ga je lako sakriti u cipelu ili pod odeću kad se švercuje preko granice. Detektor metala ne može da ga registruje, jer nema metalnih opiljaka. Na svetskom tržištu kilogram pentrita u kristalu može da se kupi za oko šest evra po kilogramu, a kad je prerađen u plastični eksploziv, košta oko 30 evra - kazao je sagovornik.

Podsetimo, Stojanović je likvidiran u nedelju u stravičnoj eksploziji bombe podmetnute pod njegov džip BMW X5 u Ulici omladinskih brigada na Novom Beogradu. U tom džipu bila je i njegova devojka iz Kolumbije Sonja Suarez Gomez (45), koja je samo lakše povređena.

Stojanović je i ranije bio na meti ubica, a 2019. čudom je preživeo eksploziju bombe podmetnute pod njegov džip u naselju Galenika.

Pročitajte još: