Bakari Henderson
Facebook
Bakari Henderson

Facebook

Bakari Henderson, Foto: Facebook

Roditelji ubijenog mladića stigli su u Grčku, a pred odlazak su za američki CBS ispričali da se nadaju da će "optuženi mladići dobiti maksimalnu kaznu".

Fil i Džil, roditelji dvadesetdvogodišnjeg Hendersona, koji je nasmrt pretučen na Grčkom ostrvu Zakintos u julu prošle godine, kažu da su "zadržali pozitivan stav oko suđenja".

- Pravda za mene i moju porodicu bi bila ta da ti momci dobiju maksimalnu kaznu za ono što su uradili mom sinu i ovoj porodici – rekao je Fil za CBS, prenosi Blic.

PROČITAJTE JOŠ:

Na suđenju će se pojaviti devet optuženih, od kojih je većina poreklom iz Srbije. Njih šestoro bi mogli da dobiju doživotnu robiju ukoliko budu osuđeni za ubistvo, dok ostalima preti manja kazna.

Brutalno ubistvo Bakarija zabeleženo je na snimku, zbog čega su tužioci sigurni da imaju jak slučaj pred sobom. Ali CBS je danas objavio da ključni svedok tužilaštva ipak neće svedočiti.

Naime, Henderson je prošle godine bio u Grčkoj kako bi promovisao liniju odeće koju je lansirao. Takođe, njegova tri prijatelja koja su bila sa njim pozvana su da svedoče, ali iz više izvora CBS-a je potvrđeno je da se jedan njegov prijatelj neće pojaviti u sudu.

- Iz priče sa porodicom znamo da mu je mnogo teško – potvrdio je Fil, dok je Džil rekla da je dečko, koji je odustao od suđenja, preplašen.

- Mislim da mu izaziva strah sve što je video da se desilo sa Bakarijem i sama činjenica da treba da svedoči protiv tih istih individua – dodala je Džil.

Hendersenov advokat, Earl Vard rekao je da je sam video dovoljno jasan, ali da su informacije iz prve ruke nezamenjive.

- Očevidac nam je potreban. Ključan je svedok za napad za Bakarija, jer je video šta se desilo – rekao je Vard.

Snimak sa nadzornih kamera pokazuje šta su napadači uradili Bakariju, jurili ga niz ulicu, gurnuli ga na pod i šutirali ga do smrti.

- Njegovo lice je bilo puno modrica i otečeno do te mere da smo morali da mu stavimo naočare za sunce kada smo ga sahranjivali – rekla je Hendersonova majka.

CBS piše da je navodno jedna srpkinja policajcima ispričala da je sve počelo kada je ona pozirala za fotografiju sa Hendersonom. Devojka tvrdi da je mladić koji je stajao pored nje rekao: "Ima mnogo Srba u ovom baru, zašto pričaš sa njim?"

Sigurnosni snimci pokazuju kako nakon toga mladić udara Bakarija u lice, a momenat kasnije, kako Bakari uzvraća udarac i kako ostali počinju da se priključuju tuči koja se odmah prebacuje napolje.

Sigurnosni snimak druge kamere, koji nije bio dostupan javnosti sve do sada, pokazuje Bakarija kako se povlači, šutira jednog napadača, i beži, nakon čega drugi napadač baca barsku stolicu na njega.

Prema sudskom podnesku, očevidac je tvrdio da je Bakari "verbalno provocirao" napadača, dobacujući: "Dođi, dođi".

- U mojoj glavi reči ne ubijaju ljude, tako da to nije opravdanje da ubiješ nekoga - rekla je Džil.

Sud je pozvao Fila da svedoči za njegovog sina, koji je nedelju dana pre napada diplomirao na univerzitetu u Arizoni.

Na pitanje kako će se osećati kada budu ugledali optužene za smrt njihovog sina, Hendersenovi roditelji su odgovorili: "preteško".

Svi optuženi su negirali optužbe.

Njihova sudbina zavisiće od tri sudije i porote koju sačinjavaju četiri građana Grčkog grada, Patrasa. Dvoje od devet optuženih su pušteni pre suđenja i vratili su se u Srbiju. Kako prenosi CBS oni neće doći na dašanje suđenje u Grčkoj, već da će im se suditi u odsustvu.