Milorad Ulemek Legija
Profimedia
Milorad Ulemek Legija

Profimedia

Nada se promeni sredine, Milorad Ulemek Legija, Foto: Profimedia

- Pitanje Ulemekovo daljeg boravka u „Alkatrazu“ pokreće sud po službenoj dužnosti. Svoje mišljenje o tome da li je Legija i dalje opasan da služi kaznu ili može da bude prebačen u neku manje čuvanu ustanovu, daju uprava zatvora u Požarevcu i službe bezbednosti. Sve to se dostavlja nadležnom sudu, koji daje konačnu reč - kaže izvor „Alo!“.

Legija je u „Alkatraz“ prebačen 9. jula 2010. i od tada odluka o tome da li ostaje u specijalnom režimu ili će biti prebačen u neko drugo, klasično odeljenje, iznova se razmatra na svake dve godine. U julu 2016. Viši sud je doneo odluku da ostane u „zatvoru u zatvoru“, a tu odluku je naknadno potvrdio i Apelacioni sud. Iako je Legija podneo i ustavnu žalbu, ta odluka je ostala na snazi.

Zatvor Alkatraz u Požarevcu

Alo!/Masanori Jošida

Ćelija zatvora Alkatraz u Požarevcu u kakvoj boravi Legija, Foto: Alo!/Masanori Jošida

U „Alkatrazu“ kazne služe osuđenici za najteža krivična dela sa maksimalnim kaznama zatvora. Zakonom je propisano da na svake dve godine od poslednjeg rešenja, kojim se produžava izdržavanje kazne u Posebnom zatvorskom odeljenju, nadležni sud utvrđuje da li i dalje postoje razlozi za strogi tretman.

Legija boravi sam u ćeliji, ima pravo mesečno na jedan paket i na jednu posetu bliskih srodnika, a do pre devet meseci imao je pravo da s decom i suprugom komunicira samo kroz zaštitno staklo. Međutim, on se žalio da su njegovoj deci grubo prekršena prava i tražio da se ukloni staklo u sobi za zatvorske posete, jer mu fizički kontakt sa četiri ćerke nije bio moguć, a nakon žalbe povereniku za zaštitu ravnopravnosti, sud je uvažio njegovu žalbu.

Zaljubljen u ženu do ušiju: Aleksandra Ivanović

Vladimir Marković

Verno ga čeka, Legijina supruga Aleksandra Ivanović, Foto: Vladimir Marković

On sa decom sada komunicira bez neprobojnog stakla, ali to pravo nema u odnosu sa suprugom Aleksandrom.

Nema ljubavne sobe

Pravila o kućnom redu u „Alkatrazu“ predviđaju da zatvorenici ustaju u šest ujutru, a svetla se gase u 23.07. Svakoga dana zatvorenici imaju pravo na dva sata šetnje, dok su im posete članova porodice omogućene jednom mesečno, po sat vremena. Za razliku od drugih, ovaj zatvor nema ljubavnu sobu i prilikom poseta zatvorenici ne mogu da dođu u direktan fizički kontakt sa svojim posetiocima, već sa njima pričaju kroz pancirno staklo, putem interfona. U sobi za dnevni boravak je telefonska govornica, a svi telefonski razgovori, izuzev sa braniocem, snimaju se.

Legija ima pravo na telefonski razgovor s njima najviše dva puta mesečno, a telefonski razgovori se, kao i prepiska, nadziru, izuzev s braniocem.

On je u četiri procesa osuđen na 40 godina zatvora, za ubistvo premijera Zorana Đinđića, za zločine zemunskog klana, za ubistvo Ivana Stambolića i za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali.

Nijedno krivično delo za koje je osuđen Ulemek nije priznao.

Pravosudnim organima dobrovoljno se predao 2. maja 2004, posle više od godinu dana skrivanja nakon ubistva premijera u martu 2003.

Ulemek je u januaru 2014. pomogao tužilaštvu za organizovani kriminal da rasvetli ubistvo novinara

Slavka Ćuruvije, ali nije tražio kontrausluge, saopštio je tadašnji tužilac Miljko Radisavljević.

Komentari (8)

Цицка

01.07.2018 07:50

Da se ja pitam prvo da se vidi za koga je radio ako nije radio za Amerikance ili Engleze ja bih ga zaposlila ili u vojsci ili u policiji . Ako je radio za njih onda za posao neka se sam snalazi kao i mi koji smo otpusteni na pravdi Boga iako nismo radili ni za jedne ni za druge ni za trece niti smo odavali tajne a otpusteni smo zbog Amerikanac i Engleza i zbog nezasitih demokrata .

Margita

01.07.2018 07:57

Žalosno je što u ovoj državi pravda nije ista za sve. Ubijaju, maltletiraju, provociraju, siluju i obične gradjane, ali jedva da počinioci dobiju i 2 godine...mnogi ni toliko: 30 dana pritvora i puste ih da se "brane" sa slobode. Imamo sistem NEDAJBOŽE NIKOME!

milivoje

01.07.2018 09:09

otvorio se ovaj novi u pancevu...tamo ko u hajatu

Ja

01.07.2018 10:11

@milivoje - A skole sa poljskim wc-ima po kojima skacu pacovi, dvorista kaljuge ili od prasine ne mozes disati, plafon otpada deci na glave...a ubice, silovatelji, da ne nabrajam dalje all inclusiv!

црна тројка

01.07.2018 12:16

Само кад лопата затрпа то је пресуђено. Ово све је чист поклон злочинцу.

Bozidar

01.07.2018 12:53

Coveka pustiti na slobodu jer je nevin i isplatiti mu boravak u zatvoru a prave izvrsioce i nalogodavce procesuirati ako tuzilastvo ima herca...

Kos

01.07.2018 21:56

legija u sluzbi greska i izdaje kolege sto je nezapamceno u sluzbi ko ga je primio nije mislio sta prima

FER

01.07.2018 22:32

Taj covek tamnici na pravdi Boga!! Umesto da tamnice DOSovci Tadic,Ceda,Z Zivkovic i ostala DOSovska boranija! ono legija ispasta njihove pohlepne grehe!!