Kristina Kalnić našla se na meti tinejdžera
Fejsbuk
Kristina Kalnić našla se na meti tinejdžera

Fejsbuk

Kristina Kalnić našla se na meti tinejdžera, Foto: Fejsbuk

Srpkinja Kristina Kalnić (64), koju je ragbista od 130 kilograma brutalno pretukao nasmrt ispred stana u Sidneju, studirala je psihologiju u pedeset i nekoj godini. Reč je o ženi koju su komšiluk i prijatelji obožavali, a njena prijateljica Marina Marić rekla je da je Kristina bila „neverovatno inteligentna žena, koja je volela da uči, iako je prešla 60 godina, te da je živela za to da pomaže ljudima“.

Ragbista Imaueli Džon Degeji (18) u subotu je iz čista mira nasrnuo na Kalnićevu, izudarao je nasmrt ispred njenog doma u zapadnom delu Sidneja, a zatim pobegao.

Ubrzo nakon tragedije je uhapšen, a utvrđeno je da je reč o muškarcu koji ima teških psihičkih problema. Srpkinja je pronađena mrtva u lokvi krvi na betonu, a uprkos pokušajima lekara da je spasu, nije preživela batine. Kristina je rodom iz malog vojvođanskog mesta Ravno selo kod Bačkog Petrovca, a u Australiju se preselila sa suprugom pre petnaestak godina.

Nasumični napad na Srpkinju

Prema prvim informacijama, nesrećna žena nije poznavala napadača Imauelija Džona Degejia iz Airdsa, predgrađa Sidneja. Iz policije su rekli da se istražuje zločin, da je napadaču odbijena kaucija, a da će se u sudu pojaviti 22. oktobra. - Imaueli i gospođa Kalnić se nisu poznavali, a zločin je za sada okarakterisan „nasumični napad“ - navode iz policije.

Prema rečima komšija, bila je upravnica kompleksa u kojem se nalazi i njen stan, a njena koleginica i prijateljica Marina Marić pričala je za australijske medije, evocirajući uspomenu na nju, naglasivši „da je u šoku da se tako divnoj ženi dogodilo ovako nešto“.

- Kada sam srela Kristinu, bila sam zatečena inteligencijom i željom za učenje koju je posedovala ta žena, iako je prešla 60 godina. Ona je u svojim starijim godinama došla u Australiju i odmah se uključila u učenje jezika, komunikaciju i obrazovanje - ističe Marićeva.

Osumnjičeni za ubistvo ima psihičke probleme

Privatna arhiva

Osumnjičeni za ubistvo ima psihičke probleme, Foto: Privatna arhiva

Kako se navodi, njih dve su 2013. zajedno studirale psihologiju na Univerzitetu Zapadni Sidnej, a Marićeva je posećivala Kristinu u njenom domu u Karamaru, u zapadnom delu Sidneja, gde je živela sa suprugom. U poslednje vreme izgubila je kontakt s Kristinom, ali ističe da je poslednji put kada su pričale „Kristina bila vrlo srećna, želela je da radi s ljudima i da ih podržava“.

Hapšenje Imauelija Džona Degejia

Jutjub

Hapšenje Imauelija Džona Degejia, Foto: Jutjub

- Često sam dolazila kod nje u dom na kafu i da porazgovaramo. Bila je mudra i toliko toga sam naučila od nje. Ona je inteligentna žena koja nikada nije prestajala da uči nove stvari. To je sve što je ona želela, celi njen život bio je učenje. Ne mogu da verujem da živimo u tako ludom svetu u kojem neko može da uradi tako nešto šokantno, pogotovo Kristini - ispričala je Marićeva za portal „smh.com.au“.

Kako smo saznali, nesrećna Kristina je zadobila teške povrede glave i tela, jer je nemilosrdno šutirana i udarana.

Često posećivala Srbiju

Kako saznajemo, i Kristina i njen suprug B. K. poreklom su iz Ravnog sela. Prema rečima meštana, B. K. je imao brak pre Kristine, u kojem ima jednog sina, a s ubijenom nije imao decu.

- Prošlog leta su bili u Srbiji, a ove godine nisu dolazili. O njima svi imaju reči hvale. Ona je znala da ostane u Ravnom selu i po mesec dana, dok je njen suprug češće dolazio zbog sina - priča jedan od meštana.