Mihajlo Divac bio "grobar" a njegov najbolji ortak &qu
Puls asfalta
Mihajlo Divac bio

Puls asfalta

Mihajlo Divac bio "grobar" a njegov najbolji ortak &qu, Foto: Puls asfalta

Bio je na ratištu u Vukovaru u Hrvatskoj i selu Osmače u Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. Bio je član 63. padobranske brigade, član vojne policije, a kasnije je bio i predsednik FK Bežanija.

Živeo je u blokovima u Novom Beogradu, a komšije kažu da je bio uvek ljubazan, ali da nije bilo nedelje da neko nije pucao na njega. Neki od njih su kao slučajni prolaznici prisustvovali tim surovim obračunima. Ubijen je s leđa 1995. godine ispred Hotela „Putnik“ u Novom Beogradu.

Reketirao na finjaka

Divac je u beogradskom podzemlju bio poznat kao „srčani lik“ kratkog fitilja koga su se mnogi plašili. Svedoci njegovog vremena tvrde da je ulazio u lokale u Novom Beogradu i da je reketirao krupne likove. - To je radio tako što bi, navodno, od svih prisutnih tražio pomoć od po desetak hiljada maraka, navodeći da je „ostao bez para“… Svi bi se automatski hvatali za džep i pomagali mladom Divcu, jer su znali da u suprotnom mogu da očekuju brutalnu reakciju - ispričao je ranije njegov poznanik za medije i otkrio da on taj novac nikada nije vraćao.

Njegovi poznanici kažu da nije voleo što su se tadašnji klinci mrzeli zbog klubova za koje su navijali. Rivalitet između Crvene zvezde i Partizana postoji decenijama, a ratnih devedesetih klinci koji su navijali za crveno-belo i crno-bele nisu se baš mirisali. Divac je, prema rečima poznanika, insistirao da se ne mrze, i tih ratnih devedesetih im je govorio da imaju dovoljno neprijatelja sa strane.

- Divac je bio zakleti „grobar“, a njegov najbolji ortak je bio vođa navijača Crvene zvezde. Klinci iz njegovog kraja okupili su se ispred zgrade i svi su navijali za Partizan! Među njima sam bio i ja! U jednom trenutku su se pojavili Divac i njegov ortak. Nakratko je zastao i popričao sa nama, a onda nas je pitao: „Deco, za koga vi navijate?“ Mi smo ponosno rekli da smo zakleti „grobari“, a onda nas je pitao šta mislimo o Crvenoj zvezdi! Počeli smo da govorimo sve najgore o zvezdašima, što se njemu nije dopalo. Zagrlio je svog druga i rekao: „Vidite ovog mog druga, on je zvezdaš! Možemo da se raspravljamo, ali ne i da se mrzimo. Treba da se volimo i poštujemo. Imamo dovoljno neprijatelja sa strane. Jedno je navijanje i ljubav prema svom klubu, a drugo je mržnja protivnika. Treba biti sportista i pružiti ruku onom ko je bolji!“ - priseća se jedan od mladića iz te grupe, koji je želeo da ostane anoniman.

Njegov poznanik za „Alo!” otkriva da je živeo skromno, iako je bio veoma moćan. 

Divac živeo skromno s majkom i sestrom

Privatna arhiva

Divac živeo skromno s majkom i sestrom, Foto: Privatna arhiva

- Nama je bilo neverovatno da lik koji je u podzemlju izuzetno moćan živi u Novom Beogradu u stanu od 75 kvadrata. Živeo je sa majkom i sestrom, a kasnije je doveo tetku i njena dva sina. Majka i sestra su mu umrle. Ne znam ko sada živi u tom stanu - kaže poznanik „čoveka od herca”. Divac bi danas imao 51 godinu.

Šmekerski iskulirao provokacije

Poznanik žestokog momka prepričava kako je Divac kod školskog druga na slavi iskulirao provokacije jednog gosta. - Bio je na slavi kod druga iz osnovne škole. Neki lik ga je provocirao, hteo je da izazove tuču i da se tako pokaže i dokaže. Svi okupljeni su očekivali burnu reakciju, ali je Divac šmekerski uzeo sok, nazdravio i rekao: „Nema potrebe da se bijemo. Evo, ti si bolji od mene!“ Na taj način je izbegao sukob na slavlju, a malo ko bi tako reagovao - tvrdi naš sagovornik.

Komentari (2)

Blokas

09.08.2018 10:31

cemu ova prica, obican reketas, lezilebovic, kao propagirao slogu a ziveo je od tudjeg znoja.

Nikola

09.08.2018 12:56

Ma pustute vi to.Dobrica.O premenulima sve najbolje.Ali...