Uviđaj nakon ubistva
Vladimir Marković Alo
 Uviđaj nakon ubistva

Vladimir Marković Alo

Uviđaj nakon ubistva, Foto: Vladimir Marković Alo

Prema pisanju južnoafričkih medija, Darmanović je bio ključna figura u lokalnom podzemlju.

- Saradnicima je bio poznat kao Đavo. Bio je glavni igrač koji je imao veoma dobre kontakte, uprkos tome što je u poslednje četiri godine živeo u Srbiji. Vlasti iz Južne Afrike ne komentarišu Darmanovićevu smrt. Državna bezbednost i policija kažu da u ovom trenutku ne mogu da potvrde da li je likvidiran, ali su srpski mediji objavili sve detalje. Zvanični policijski dokument do kojeg su došli južnoafrički mediji pokazuje da je bar do avgusta prošle godine radio za državnu bezbednost kao agent pod ugovorom - objavio je juče sajt „eyewitness news“ u Južnoj Africi.

Darko Šarić

EPA Andrej Cukic

Darko Šarić, Foto: EPA Andrej Cukic

 Ime kontroverznog Crnogorca, rođenog u Johanesburgu, pominjalo se na suđenju Nafizu Modaku, jednom od najkontroverznijih biznismena u Africi, koji je sarađivao sa mafijaškim bosovima Sirilom Bekom i Radovanom Krejčirom, koji je blizak prijatelj Darka Šarića, a poznat je i po tome što su za njega radile Arkanove ubice Dobrosav Gavrić i Milan Đuričić Miki, koji je pre dve nedelje likvidiran u Johanesburgu.

Razgovor kontroverznog biznismena Nafiza Modaka sa Darmanovićem nalazi se među nekoliko snimljenih konverzacija koje su korišćene za knjigu Žaka Pauva „Čuvari predsednika“.

Ova knjiga je podigla prašinu i delimično rasvetlila sumnjive poslove južnoafričkog predsednika Džejkoba Zume. U njoj se otkriva da je Zuma sa saradnicima odgovoran za proneveru, izbegavanje poreza i finansijske malverzacije.

O prljavim poslovima kontroverznog biznismena Nafiza Modaka na sudu u Kejptaunu svedočio ke Čarls Kanijer, policijski pukovnik, koji je istraživao tuče u tamošnjim klubovima. On je pred sudom rekao da je Modak u razgovoru sa Darmanovićem govorio o odnosima policijskih zvaničnika i „kontroverznih biznismena“ i vođa poznatih kriminalnih klanova u toj zemlji.

Milan Đuričić Miki

privatna arhiva

Milan Đuričić Miki , Foto: privatna arhiva

 

Srbi razradili posao češkom kriminalcu

Ozloglašeni češki kriminalac Radovan Krejčir, čovek za koga se pretpostavlja da je bio jatak srpskog narko-bosa Darka Šarića, u Johanesburgu je 25. jula 2013. preživeo atentat kao iz filmova o Džejmsu Bondu.

Kako je „Alo!“ tada pisao, njegovi narko- karteli prevoze kokain širom planete, a u saradnji sa srpskim kriminalcima je proširio svoj ilegalni biznis čak do Novog Zelanda.

Utočište u Južnoafričkoj Republici našli su i Dobrosav Gavrić, osuđen za Arkanovo ubistvo, kao i Veselin Vesko Laganin, poreklom iz Sombora, koji je bio glavna spona između Krejčira i srpskih narko-bosova.

Krejčira optužuju za atentate, pronevere i ubistva, ali se on uspešno krije u Južnoj Africi kako bi izbegao da ga izruče Češkoj.

Laganin je ubijen početkom novembra 2013. iz vatrenog oružja u Južnoj Africi.

Prema rečima specijalnog inspektora Majka Bolhajsa iz tima koji je sprovodio istragu o ubistvu Laganina i drugih sumnjivih ličnosti, Srbin je ubijen jer je brbljao o Krejčirovim poslovima i drugim mutnim radnjama u podzemlju.

Na suđenju se govorilo i o navodnim Modakovim planovima da likvidira neke od šefova podzemlja da bi preuzeo posao obezbeđenja u klubovima, kao i o milionskim dugovanjima koja želi da naplati od češkog milionera i kriminalca Radovana Krejčira.

Britanski mediji su za Krejčira pisali „da je dobar prijatelj Darka Šarića i Dobrosava Gavrića, koji je u Srbiji osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana“.

Ime Radovana Krejčira u Srbiji je postalo poznato pre nekoliko godina, dok je Darko Šarić bio u bekstvu. Tada se spekulisalo da se Šarić krije na jugu Afrike i da mu je upravo on obezbedio štek.

- Šarić i Krejčir su, navodno, zajedno proizvodili vino. Pominjalo se da je Šarić u vreme bekstva od Krejčira kupio dve luksuzne vile u blizini Kejptauna, kao i da je njihova saradnja počela još u Češkoj. Saradnju sa Gavrićem je počeo je u Južnoafričkoj Republici, jer je Srbin uoči izricanja presude za ubistvo Arkana tamo potražio utočište - pisali su tamošnji mediji.

Na suđenju kontroverznom biznismenu Modaku u vezi sa Darmanovićem je pomenuto ime ubijenog Sirila Bike (55), šefa tamošnjeg podzemlja, koji je 2011. bio sa Gavrićem u trenutku napada. Bika je ubijen, dok je Gavrić uhapšen. Odmah posle hapšenja, Gavrić je podneo zahtev za azil i još čeka odgovor.

Pominjalo se da je Gavrić na indirektan način učestvovao u likvidaciji Nafiza Modaka. Ubistvo kontroverznog biznismena, koji je važio za jednog od najmoćnijih Južnoafrikanaca, do danas nije rasvetljeno, ali su tamošnji mediji pisali da iza likvidacije stoji upravo Čeh Krejčir, kao i da je policija u njegovoj kući našla listu za odstrel na kojoj je bilo ime Sirila Bike.

Pre samo desetak dana, u Johanesburgu, gde je rođen Gorgija Gorg Darmanović, likvidiran je Milan Miki Đuričić iz Loznice, čija je porodica otputovala u Južnoafričku Republiku da preuzme njegovo telo.