Laris
M. Obadić
Laris

M. Obadić

Mali Laris preminuo na putu do bolnice, Foto: M. Obadić

Filip Lakatoš (19) iz Srpske Crnje ubo se nožem 19 puta ispred prijemnog odeljenja Opšte bolnice u Kikindi kada je saznao da je njegov devetomesečni sin Laris umro zbog povišene temperature, koju je dobio zbog rasta prvih zuba! 

PROČITAJTE JOŠ

Tragedija se dogodila u petak uveče kada je Filip sa medicinskom ekipom Doma zdravlja iz Srpske Crnje stigao u tu bolnicu sa bolesnom bebom, koja je na putu do bolnice prestala da diše. Bezuspešno je pokušana reanimacija, a otac deteta se izbo nožem na vratima bolnice kada mu je saopštena tragična vest. Lekari su mu odmah ukazali pomoć i uputili ga na lečenje u Sremsku Kamenicu. Filip se trenutno nalazi na lečenju u Klinici za grudnu hirurgiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Porodica Filipa Lakatoša kaže da ništa nije upućivalo da će zbog rasta zubića i povišene temperature Laris izgubiti životnu bitku na putu od Srpske Crnje do Kikinde. Izdahnuo je samo dan nakon što je pušten iz bolnice u Zrenjaninu.

- Rasli su mu zubići i imao je temperaturu kada su ga odveli kod lekara. Dobio je uput za bolnicu u Zrenjaninu, gde su mu prepisali čepiće, „brufen“ i praškove - kroz plač priča Larisov pradeda Ostoja Jovanović.

Rođaci u šoku

Rođaci preminule bebe su u šoku zbog ove tragedije. Kroz plač se pitaju zašto se ovo desilo.

- Zar da se ovako ugasi jedan život koji je tek počeo? Da se dozvoli da umre beba zbog naizgled bezazlenog zdravstvenog problema. Tužni smo i ne možemo da verujemo da je ovo istina - pričaju rođaci.

Rođaka Božica Tomini kaže da njegovo majušno srce nije izdržalo. 

- U jednom trenutku je počeo da plavi u predelu usana kada je stigao kući. Pokušala sam da ga održavam u životu dok ne stignu u kikindsku bolnicu, ali je nažalost naš Laris preminuo - kaže Božica.

Larisov pradeda Ostoja tužno konstatuje da je u pitanju velika nepravda prema njegovom praunuku.

- Dan pre smrti se igrao u kući, bio je veseo. Kako i zašto se ovo desilo, pokazaće obdukcija. Zašto se to meni nije desilo, to je velika nepravda - kaže pradeda.

Filip je bricom povredio plućnu i srčanu maramicu sa dva uboda, a 17 puta se ubo u stomak i sebi je naneo teške povrede. Preživeo operaciju, koja je trajala 12 sati. Laris je prvo dete Dragane i Filipa Lakatoša, koji su se u junu vratili iz Berlina u Srpsku Crnju. Filipova majka je Rumunka, pa Filip poseduje rumunsko državljanstvo i često je sa sinom i suprugom odlazio kod majke u Nemačku.

Koji je uzrok Larisove smrti, pokazaće obdukcija.

Komentari (8)

ja

11.09.2018 14:20

Da li moze da ostavi komentar neki stomatolog i konacno razjasni da li stvarno kada deci rastu zubi moze da imaju temp a pogotovo tako visoku? Ja mislim da to ne ide jedno uz drugo, ali opet molim nekoga ko se ipak razume da nam pojasni

Ivana

11.09.2018 16:59

@ja - Naš stomatolog kaže da rast zuba nema veze sa povišenom temperaturom. Jedino sto tad bebe znaju da stavljaju rukice i različite predmete u usta pa da tako unesu neki virus ili bakteriju. To je njegovo objašnjenje a volela i ja bih volela još neko da čujem.

Mar

11.09.2018 23:22

@ja - Istu informaciju sam i ja dobila od svog pedijatra. S tim sto rast zuba moze da dovede do malog pada imuniteta, sto olaksava bakteriji i virusu da se nastane u organizmu..

Olja

11.09.2018 17:14

Jedno dete je imalo teparaturu i do 39°c prilikom rasta zuba koja je čas padala a čas rasla kao i proliv,drugo dete nije imalo ništa od toga sem jakih bolova i nervoze.Iskustva su različuta ali nikad nisam čula da jr rast zuba izazvao ovakvu tragediju.

milica

11.09.2018 23:21

Naravno da dete nije umrlo zbog rasta zubića, temperatura je znak infekcije nekom bakterijom ili virusom, Rast zuba se samo poklopio sa tim, a greška lekara je što nisu ispitali uzroke temperature kada su se već roditelji javljali, nisu trebali da daju detetu od 9 meseci brufen i ko zna kakve sve lekove kao da je odrastao čovek, a ne beba.

Mile

12.09.2018 07:37

Odakle ocu od svega 19 god noz na prijemnom odeljenju? Da li u 19 godina iko zna kako negovati dete...Alooooo

Sojic

12.09.2018 07:39

Lako je napraviti dete u 19(18) godina a sta posle?

Цицка

12.09.2018 10:13

С Т Р А Ш Н О , разумем човека . А одговорност не сноси нико као по обичају .