Policija
Alo!/Nenad Vujanović
Policija

Alo!/Nenad Vujanović

Foto: Alo!/Nenad Vujanović

On se naime sumnjiči da je u poslednjih pet godina nezakonito prikupljao i iznosio iz ove fabrike dokumenta koja su nosila oznaku poverljivo, strogo poverljivo i vojna tajna.

Pročitajte još:

Iako bi ga i u Velikoj Britaniji, SAD i svim drugim zemljama teretili čak i za špijunažu, deo opozicije pokušava da zameni teze u ovom slučaju namerno preskačući činjenicu da je uhapšeni od 2014. zbog smene svoje majke sa mesta direktora davao poverljive papire ko zna kome sve, kao i da je reč o strogo poverljivim dokumentima koji se tiču srpske vojne industrije i državnih interesa.

Da opozicija sama sebi skače u usta, jasno je iz izjave dosadašnjeg advokata Ljubisav Radosavljević koji za BIRN kaže da je uhapšeni priznao da je sve to radio. Novi pravni zastupnik uhapšenog Vladimir Gajić, inače šef pravnog tima jedne od članica Đilasovog Saveza za Srbiju, objasnio je danas za BBC da njegov klijent u ovom postupku ne može da traži status uzbunjivača, ali da može da se brani pred sudom da jeste uzbunjivač i da nije poznavao sopstvena prava ?!.

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbija naveo je takođe da su uzbunjivači „lica koja prijavljuju nezakonite radnje", ali da po Zakonu o zaštiti mogu da prijave nezakonitu radnju tužilaštvu, ne i javnosti. BBC je taođe potom iscrpno proučio propise iz kojih je jasno da A.O. pravno nije nikakav uzbunjivač.

Naime, kako BBC navodi, uzbunjivač se direktno može obratiti poslodavcu ili organu javne vlasti. U izuzetnim okolnostima, on može informaciju obelodaniti javnosti, tako što ćete se obratiti nekoj organizaciji civilnog društva ili medijima, kako bi sprečili neposrednu opasnost po život, javno zdravlje, bezbednost ili životnu sredinu ili štetu velikih razmera ili da bi sprečili uništavanje dokaza.

Jasno je da se A.O. nikome od navedenih po zakonu nije obraćao, ali je zato poverljivu dokumentaciju davao čak i Bugarima i doprineo širenju manipulacija koje štete i fabrici i industriji i ugledu Srbije. Čak i kad bi nekako zažmurili da nije reč ni o izuzetnim okolnostima, o kojima BBC piše, i prihvatili da je to u pitanju, A.O. i dalje ne bi bio uzbunjivač.

Novinar Bojan Dacović ušao u zgradu Predsedništva, Vučić se vanredno obraća! U pitanju je okupacija!

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 14.10.2019. 13:18 - 14.10.2019. 13:33 Vučić se ponovo obraća građanima. Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen * Predsednik Vučić obraća se iz Predsedništva * Vučić moli Vladu u Prištini da se "spusti na zemlju" * Takođe apeluje i na međunarodnu zajednicu Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je veoma zabrinut zbog razvoja situacije na Kosovu i Metohiji i ocenio da bi svaki pokušaj „ukidanja" Srpske liste mogao da ostavi katastrofalne posledice na odnose Srba i Albanaca.

Naime kako BBC pojašnjava:

-Tom prilikom uzbunjivač mora da poštuje pravo na zaštitu podataka o ličnosti, pretpostavku nevinosti i sve sudske postupke koji su pokrenuti. Ne sme da obelodani informaciju javnosti ako ona sadrži podatke na koje je prethodno stavljena oznaka tajnosti - piše BBC.

Bonus video

Incident tokom protesta taksista na Savskom trgu