Havijer Solana
Profimedia
Havijer Solana

Profimedia

Havijer Solana, Foto: Profimedia

Nekadašnji generalni sekretar NATO Havijer Solana iz dna duše mrzi Srbe, a tom mržnjom zadojio se u španskom zatvoru krajem sedamdesetih godina prošlog veka kad se združio sa ustaškim teroristima.

Nekadašnji generalni sekretar NATO Havijer Solana iz dna duše mrzi Srbe, a tom mržnjom zadojio se u španskom zatvoru krajem sedamdesetih godina prošlog veka kad se združio sa ustaškim teroristima.

Čovek koji je kao generalni sekretar NATO izdao nalog za bombardovanje SRJ petnaestak godina pre toga je delio ćeliju sa ustaškim zlikovcima. Solana je kao radikalni levičarski disident i borio protiv Frankovog režima i zbog toga je nekoliko puta osuđivan na zatvorske kazne, a jednu od njih je služio u zatvoru u Madridu.

Tamo se, deleći istu ćeliju, sprijateljio sa članovima terorističke grupe poznatog ustaše Mira Barešića, navodi Srpski telegraf.

Ta grupa je u aprilu 1971. u atentatu likvidirala ambasadora SFRJ u Stokholmu Vladimira Rolovića.

Solana je u zatvor dospeo kao član ilegalne španske Socijalističke radničke partije, a podaci o njegovom druženju sa ustašama mogu se naći u dokumentarnom filmu snimljenom prema knjizi "Hrvatsko revolucionarno bratstvo – rat pre rata" koju je napisao sekretar ustaškog Počasnog blajburškog voda i deklarisani ustaški ubica Božo Vukušić.

Penzionisani pukovnik KOS Ljuban Karan jedan je od retkih koji je imao priliku da pogleda ovaj film kad su ga zaplenile naše službe.

- Barešić i njegova ustaška ekipa prikazani su u tom dokumentarcu kao veliki heroji i borci za slobodu. Dobro se sećam da se u jednom delu govori o tome kako su članovi te terorističke grupe bili u zatvoru zajedno sa Solanom. Jasno se navodi da se s njima sprijateljio i svakodnevno vodio političke razgovore na temu borbe za nezavisnu Hrvatsku. Zbog toga i ne čudi toliko izražena Solanina mržnja prema Srbima koja je došla do punog izražaja za vreme NATO agresije – objašnjava Karan.

Ko je bio Miro Barešić?

Ustaški disident Barešić ubio je aprila 1971. ambasadora Rolovića nakon čega je osuđen na doživotni zatvor.

Ustaše su 1972. otele putnički avion i tražile da se Barešić i njegova ekipa puste iz zatvora. Švedske vlasti su popustile pa je njihov avion odleteo u Španiju gde su se osuđeni teroristi predali i završili u zatvoru kod Madrida. Barišić se vratio u Hrvatsku 1991. i organizovao vojnu formaciju za borbu protiv Srba. Ubijen je iste godine kod Benkovca.

Komentari (15)

petarleskovac

16.08.2018 11:54

Pa sve se vraca..sve se placa....i taj Solana nece umreti spokojno...ima Boga

nada

16.08.2018 12:15

Jos uvek zivi ova gnjida !!!!!!

Erol

16.08.2018 12:45

Nismo ni mi voleli Solanu, zato sto nas je otvoreno mrzio, ne bi mu falilo da je bio covek, a posto nije zato je sada u paklu kao i Barisic, cvrlje se u vecnom paklu!

Penzioner

16.08.2018 13:54

A kada će biti ubijen Solana?

ZZZZ

16.08.2018 13:59

CRKO DABOGDA

dexi

16.08.2018 14:47

Solana, goreces u paklu, potrudicu se kad dođem u Španiju na odmor da ti se popisam na grob

mihailo

16.08.2018 14:57

To što Solana privatno mrzi srbe nema veze sa položajm u Nato alijansi jer generalni sekretar Nato nedonosi odluke več ih samo sprovodi. On je samno dobro plačen čata, mastiljar....Ali, uvek postoji jedno "ali" . Sprovoiđenje ove odluke baca na njega tešku MORALNU SENKU jer da ima ličnog morala on bi podneo ostavku pre nego što bi sproveo takvu kriminalnu odluku.

gabro

16.08.2018 15:26

Kineska osveta! Umlatiti ga motkama pa da nekoliko dana crkava kao ker, kao što su Kinezi osvetili pogibiju svojih diplomata u Beogradu 1999. godine.

Miodrag

16.08.2018 15:29

Stara istina, pogubna za Srbe, Ruse i pravoslavce u poslednjih 100 godina... Zlocinavka Kominterna, Komunisti Jugoslavije, Srbije, Sovjetskog Saveza i ustase ne samo da su mrzeli Srbe i Ruse nego su ih skoro u potpunosti unistili. A onda komunista Palma, Ratko Mladic i slicni, busaju se u grudi da su oni Srbi i potvrdjuju da smo skoro potpuno unisteni

apis

16.08.2018 17:10

......vaskrsni Tankosicu...

apis

16.08.2018 17:10

......vaskrsni Tankosicu...

turimtiga

16.08.2018 18:08

zašto ne objavljujete komentare koje vam šaljem a koji su veoma realni. vas još muči nacionalšovinistička farsa čak i u XXI veku. želite da se pokažete kao žrtve za raspad SRFJ. prema vama ceo svet je lud, samo ste vi nebeski narod, kako bi se ono reklo pravi ANDJELI! srbi su krivi za čitav razvoj situacije u SRFJ od 1988 godine, pa sve do potpisivanja Kumanovskog sporazuma. SHVATITE JEDNOM ZA UVEK NEMOJTE LAGATI DECU koja su rodjena u 90 tim godinama. POGLEDAJTE ISTINU U OČI!

jabreja

16.08.2018 20:30

Kao i Madlen Olbrajt, Vesli Klark, Djemi Sej.., i Solana je Jevrejskog porekla. Mrznja prema Srbima je malo dalja, verovatno i dublja: u gradjanskom ratu u Spaniji su mu stradali preci, a Srbi, a Rodoljub Colakovic je bio sef Kominterne u Parizu, i debelo umesani u gradjanski rat. Bio vic: koja fabrika nece biti bombardovana '99? Odgovor: SOLANA! (U Ulcinju...)

Vladdimir

16.08.2018 20:57

Saznali smo sve o svetskim zaverama i zaverenicima, ali nikako da saznamo šta se dešava u “našoj kući”... ovde su “zaverenici” nedodirljivi, a “stručnjaci” za bezbednost nedodirljivi i uvek aktuelni...

Srbin

17.08.2018 20:20

Je*es Solanu... kriminalac ostaje kriminalc, bez obzira pod kojomje zastavom. A Hrvatima ustasama treba je*ati sve od reda i pokoriti ih. Uzeti im sve Srbske pokrajine i naplatiti ratne odstete za dva rata.Zatim ih sve zajedno poslati u svemir u njihovu novu lijepu ustasku domovinu zvanu Ustaska Crna Rupa.