Lidl
Alo!/N. Marić
Lidl

Alo!/N. Marić

Lidl , Foto: Alo!/N. Marić

Građani ovih dana s nevericom gledaju po prodavnicama cene od 95 dinara za deset jaja i brže-bolje ubacuju u korpu i po nekoliko kutija jer je prava retkost da neki prehrambeni proizvod u prodavnicama bude na popustu od čak 40 odsto!

U pojedinim radnjama jaja su na velikoj akciji od vikenda, a u zavisnosti od klase, S, A ili B, koštaju od 92 do 99 dinara, dok im je regularna cena između 140 i 160 dinara. Dok jedni ovo sniženje povezuju sa otvaranjem trgovinskog lanca "Lidl", u kom su se već prvog dana stvorili ogromni redovi zbog pilića od 119 dinara, a i ostalih niskih cena: mlevenog mesa za ćevape od 149 dinara i jabuka od 19 dinara za kilogram, drugi kažu da to nema veze jedno s drugim.

PROČITAJTE JOŠ:

Da veća konkurencija nužno vodi do smanjenja cena, građani se mogu uveriti i na pijaci. Jabuke su snižene sa 80 i 60 na 50 i 30 dinara, a jaje može da se nađe i za osam dinara. Ipak, prodavačice se kunu u kvalitet svoje domaće robe.

- Cene možete da upoređujete koliko god hoćete, ali kvalitet ne može da se meri. Ova moja jabuka je domaća, neprskana i nema joj ravne - kaže Borka iz Kovačice, koja ima tezgu na Bajlonijevoj pijaci.

Prodavci jaja takođe uveravaju da domaća nemaju konkurenciju u kvalitetu.

Jaja

promo

Jaja, Foto: promo

- Razbij domaće jaje i jaje iz prodavnice, sve će ti reći boja, ništa ne moramo da pričamo mi.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da je za smanjenje cena i te kako zaslužna konkurencija.

- Ova sniženja su direktan uticaj "Lidla". Prvi put je došla neka ozbiljna konkurencija. Lično sam imao priliku da pratim studiju uticaja "Lidla" na cene u svim zemljama u kojima se pojavljivao. Cene su u drugim marketima padale u proseku za 20 odsto. Kupci moraju da budu oprezni, jer se dešava da trgovci najave neku akciju, a kada se ode u prodavnicu, nje više nema - upozorava Papović.

PROFESOR LJUBODRAG SAVIĆ: CENE NISU NIŽE ZBOG "LIDLA"

Međutim, ne misle svi isto. Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da otvaranje "Lidla" neće imati uticaj na dalekosežno smanjenje cena.

- Nema govora da će drugi trgovački lanci spustiti cene zbog "Lidla". Nije istorija trgovine počela sa njim, jer svake druge-treće godine dođe neki trgovinski lanac. Oni se trude da se pozicioniraju na tržištu spuštajući cene, ali "Lidl" nije i ne može da bude u svemu jeftiniji. To je trgovačka logika da se izreklamiraju tako što će znatno skinuti cenu za neki proizvod koji ljudi veoma koriste kako bi ih privukli da dođu i onda da kupe još mnoštvo drugih stvari koje nisu tu jeftinije.

Komentari (11)

Predrag

16.10.2018 11:54

Nije zbog Lidla, pazi majku mu. Neka ne spuštaju cene u ostalim hipermarketima pa će do Nove godine otpustiti prvo sve radnike a onda mogu da se pokupe odavde. Lidl ima cene za naš standard. U stvari to su realne cene a druga je stvar što nas ovi drugi šišiaju ko malčanski frizer.

Mina

16.10.2018 13:46

@Predrag - Danas bila u Tempu ...inaci redovno ga posecujem....zalosno koliko je prazno ...nikad nije bilo tako nadam se da se nece zatvoriti ...to je nekad bilo prepuno..poznavajuci Lidl koji tek treba da krene sa akcijama i to neprehrambene robe posto ide nova godina nece im bitije lako

vox

16.10.2018 12:14

Sestra od mog kolege, koja zivi u Svajcarskoj, kaze da kada je Lidl dosao u Svicu, cene su u svim trgovinama pake bar za 20 posto, tako da istina je, konkurencija obara cene i da, Lidl je zasluzan tome, u ovoj trenutnoj situaciji, neka tako i nastave, a ovi drugi koji su imali profit i 200 posto, neka se pocesu i pocnu da cene kupce,dosta je bilo deranja koze gradjanima Srbije...

polako

16.10.2018 14:10

@vox - Kod nas u Hr je prvi otvoren prije 10 g, činjenica jeste da od tada i drugi t.lanci spuštaju cijene.Na primjer Lidl ima često akciju patki po 20 kn,poslije njih tjedan imaju Konzum,kauflalnd ili Bila i svi imaju neke akcije i spuštaju cijene.Konzum kod vas Idea posle 18 sati daju peciva i još neke prehrambene artikle čak i do 50 odsto,komad pečenog pileta i krumpir za malo više od evra.Neka njih ne žurite trošiti i praviti zalihe,malo u jedomm ,malo u drugom da se dosta ušparat.

Nale

16.10.2018 15:21

@vox - u CH ni Migros ni Coop nisu spustili cene. u CH imas jako puno patriotskog naroda i puno svajcaraca nece kupovati iz principa ili patriotizma u nemackim radnjama, nego podrzavaju svoje da bi opstalo. Pozdrav iz CH

radica

16.10.2018 16:52

@vox - A najveće derikože od svih u Beogradu su Vero i Aroma...I od sveg srca im želim da se što pre vrate tamo odakle su došli. Bezobrazno skupi, kao da su usred Ženeve ili Luksemburga.

nedjo

16.10.2018 12:44

pošto griz i jaja?

Zizi

16.10.2018 14:50

Ma cirkus :D

nada

16.10.2018 17:06

@Zizi - Nije cirkus vec realnost.Ne mogu biti svetske cene a Balkanske plate -Lidl je to ukapirao !

Goksi

16.10.2018 17:51

Kod nas u prodavnici deset jaja košta 89 dinara.Jeftinije od ,,Linde"

Vox Populi

18.10.2018 22:38

Lidl nije dosao u Srbiju da gubi novac nego da zaradjuje, ostali trgovonski lanci su imali dve godine da se pripreme za dolazak LIdla a nista nisu uradili, ili ce i oni spustiti cene ili kljuc u bravu... Dosta ste sisali ovce sa 200% - 300% marzama i mizernim platama u Srbiji...Primer Tunjevina na pijaci 120 din. ista ta u marketu 260 din ili vise...