Bolnica Požarevac
Tanjug/Tanja Valič
Ana Brnabić

Tanjug/Sava Radovanović 31.07.20

Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Premijerka Ana Brnabić najavila je danas da bi do kraja godine trebalo da bude usvojen zakon o uvođenju platnih razreda i da bi taj sistem trebalo da zaživi od 1. januara sledeće godine.

Na pitanje da li će biti povećane plate prosvetnim radnicima, Brnabić je rekla da vlada sada izračunava efekte povećanja plata u javnom sektoru i ukidanje privremenog smanjenja penzija, kao i da će u fokusu ponovo biti podizanje životnog standarda zaposlenih u zdravstvu, prosveti i bezbednosnim službama i posebno vojsci.

"Platne razrede smo skoro završili u resorima i sada idemo u razgovore sa sindikatim. Mislim da ćemo do kraja godine uspeti da uđemo u skupštinu sa tim zakonom i da ćemo od 1. januara 2019. imati tu jako važnu reformu i uvesti platne razrede u upravu", kazala je Brnabić.

Naglasila je da će tako svi znati kolike će biti njihove plate i da će svi imati povećanje po platnim razredima kada budu završene reforme, a biće uveden i sistem nagrađivanja.

Ona je najavila da će do kraja godine vlada probati zajedno sa Ministarstvom državne uprave da reguliše i zabranu zapošljavanja.

"Mislimo da ćemo zajedno sa budžetom u skupštinu ući i sa tim preglogom. Moj predlog tom ministarstvu je, videćemo koliko je to moguće, da sve lokalne samouprave koje su ispod maksiamalnog broja zaposlenih i imaju budžet za plate, ne treba da traže dodatno bilo kakva odborenja od vladine Komisije za zapošljavanje, kako bi mogle da popune svoje kapacitete", rekla je premijerka.

Komentari (5)

kiks

07.08.2018 15:48

U jednom sektoru su odavno uvedeni, ne platni, vec penzioni razredi. Za slatnu sportsku, ne matematicku ili naucnofizicku, medalju penzija 1200 evra, za srebrnu 1000, za bronzanu 1000 evra ili ti tri prosecne plate. I sve to od 40.godine. Jedina sfera drustva koja je zbrinuta je sport, i penzije i nagrade. Ostali da cekaju svoje platne razrede, i lekari, i ucitelji, i vojnici....

Sanjica

07.08.2018 16:14

A šta je sa nezaposlenima?

Tanja

07.08.2018 16:52

Ima li negde kulture kad se pominju povećanja plate ili su samo bitni prosveta i zdravstvo

XXL

08.08.2018 00:18

Ovi iz Režima rade kao po instrukciji i to onoj - do kraja godine s' početkom sledeće. Naravno to dovodi evo već PUNIH SEDAM godina da glasači budu u stalnom iščekivanju tog famoznog 'boljitka' pa iznova i iznova glasaju za Ove koji su kao rulet dok se ne zaustavi neće se znati ništa ...

Sneza

08.08.2018 15:29

Trebaju biti vise plate u zdravstvu. Narod je bolestan treba da se leci. Treba da svi gradjani imaju i dodatno osiguranje. Treba svima da se pomogne a sa ovim povecanjem. Narod se pati. Ulazite u dobre lekare, hirurge. Ulazite u mlade studente i kadrove i opremu Srbija to treba.