Kafić
Dejan Briza
Kafić

Dejan Briza

Kafić, Foto: Dejan Briza

Kafa arabica je potonula na manje od jednog dolara po funti (0,453 kg), što je značajno niže od proizvodne cene velikih proizvođača. U Kolumbiji prosečna cena kafe iznosi oko 1,20 dolara, a u Salvadoru - 1,50 dolara po kilogramu.

Glavni razlozi za to su hiperprodukcija, složena ekonomska situacija u Brazilu, koji je dugi niz godina najveći proizvođač kafe i deprecijacija nacionalne valute u zemlji, prenose mediji.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Brazilski real je izgubio 22 odsto svoje vrednosti od početka 2018. godine, prenosi Seebiz.

Probleme sa niskim cenama kafe imaju i drugi veliki proizvođači, kao što su Kolumbija i Gvatemala, prema FT. U Kolumbiji, zbog niskih cena, sve više poljoprivrednika okreće se rastućoj koki, čiji se listovi koriste za proizvodnju kokaina. U Gvatemali sve više poljoprivrednika odustaje od kafe i iseljava se u susedne zemlje gde traže bolje plaćene poslove.

Međunarodno veće za kafu (ICC) strahuje da bi se zbog svega ovoga proizvođači kafe polako mogli da počnu da povlače iz uzgoja ove kulture, prenosi Nova ekonomija.

Kafa

Shutterstock

Kafa, Foto: Shutterstock

U Srbiji je ispijanje kafe neizostavni deo tradicije našeg društva. Prijatelji ne kažu jedni drugima „hajde da se ispričamo“, nego „idemo na kafu“ ili „svrati na kafu“, a razgovor se podrazumeva. Taj razgovor, međutim, ima i svoju cenu, koja nekad može da bude, što bi neki rekli, nepristojna.

U Jagodini cena espresa je samo 36 dinara. Pa tako za sumu od 100, 200 dinara, na Đurđevom brdu u Jagodini možete da počastite celo društvo.

 

Na primer, u samom centru Beograda, u lokalima iste klase koji su međusobno udaljeni ne više od sto metara, razlika u ceni kafe može da bude skoro 50 odsto: u jednom je espreso 95, a u drugom 150 dinara! A na periferiji grada kafa može da se nađe i za 60-70 dinara.

Klasični espreso koji možete popiti u kafićima sadrži maksimalno osam grama kafe, što znači da se od jednog kilograma može dobiti od 120 do 140 šoljica.

Ako, ipak, preferirate da kafu napravite u svom domu, za kilogram kafe moraćete da izdvojite nešto manje od 3.000 dinara po kilogramu, dok kafići nabavljaju na veliko, tako da je cena ispod 2.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Ako se po toj ceni napravi 130 šoljica, onda je cena od najviše 14 dinara po šoljici. S obzirom na to da je cena šoljice espresa u "centralnim" gradskim kafićima u Beogradu oko 140 dinara, to znači da je zarada, ni manje ni više nego desetostruka.