Šabac
Promo
Šabac

Promo

Šabac, Foto: Promo

To znači da će u narednih godinu dana u Šapcu biti otvorena fabrika za izradu elektronskih komponenti za automobile i kamione, u kojoj će se zaposliti 1.700 Šapčana.

Grad Šabac su predstavljali gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada i Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika, a kompaniju „Yazaki“ Carsten Gast, šef strateškog planiranja i Aksel Vitenberg, direktor finansija za „Yazaki“ Evropa.

Gradonačelnik je istakao da je obaveza svih koji vode grad Šabac da stvore mogućnosti da oni koji rade zarade više, a oni koji nemaju posao, dobiju fer šansu i počnu da rade.

Zelenović je napomenuo da otvaranje novih 1.700 radnih mesta, znači smanjenje broja nezaposlenih u Šapcu za čak 15 odsto.

Takođe je istakao da ovako veliki posao nije mogao da se realizuje bez podrške Vlade Republike Srbije.

- Posle više od godinu dana pregovora danas potpisujemo memorandum sa jednom od najvećih svetskih kompanija, sa japanskom firmom „Yazaki“. Ova investicija znači da će naš grad od sada biti na svetskoj mapi gradova u kojima posluju najveće i najznačajnije kompanije. Otvaranje novih radnih mesta je važno za Šabac, ali i za celu Srbiju, a naš uslov je bio da se rad i znanje naših sugrađana koji će se zaposliti vrednuju odgovarajućom platom. Uslov kompanije je da zaposleni imaju korisna znanja i Grad je pripremio program obuke i dodatnog obrazovanja za sve zainteresovane - istakao je Zelenović.

On je dodao da su potpisivanjem Memoranduma za ovu japansku investiviju stvorene jednake šanse za sve da se zaposle i da žive pristojno od svog rada.

Aksel Vitenberg je podsetio je da kompanija „Yazaki“ jedan od najvećih svetskih proizvođača komponenti za automobilsku industrijui da posluje u 46 zemalja sveta.

- Srbija će biti 47. zemlja u kojoj ćemo poslovati. Blizina Beograda i dobra infrastruktura su glavni razlozi zbog kojih smo se opredelili za Šabac, a sa druge strane veoma nam je drago što smo naišli na puno razumevanje gradonačelnika i njegovog tima i u budućnosti se nadamo uspešnoj saradnji - rekao je Vitenberg i dodao da će uspostaviti saradnju sa školama, fakultetima i ministarstvom kako bi došli do kvalifikovanog kadra pre svega mehaničkih i elektro inženjera iz oblasti autoindustrije.