Šalter
Rajko Ristić
Šalter

Rajko Ristić

Ilustracija, Foto: Rajko Ristić

Ukoliko niste skoro bili u nekoj od banaka kako biste regulisali dozvoljeni minus ili pak uzeli novu karticu ili kredit, nemojte se iznenaditi ako vam već prilikom naredne posete službenik banke da upitnik u kojem treba da se izjasnite da li ste funkcioner ili se pak fotelje dočepao neki vaš rođak. 

Tu obavezu nalaže Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji je stupio na snagu 1. aprila, pa bankari u skladu s tim ovih dana uveliko šalju pozive građanima da svrate u najbližu filijalu kako bi se „izjasnili“.

Neki građani su bili zatečeni kada su na šalteru banaka od njih zahtevali da popune obrasce, dok, na drugoj strani, mnogima nije bilo jasno o čemu se radi kada su u imejlu ugledali poziv da dođu do najbliže filijale i popune upitnik u kojem bi trebalo da se izjasne da li su funkcioneri, kako bi banka ažurirala informacije i neophodnu dokumentaciju.

- Došla sam u banku da se raspitam o uslovima za keš kredit, ali sam se iznenadila kada su od mene zatražili da potpišem obrazac, kako su mi rekli - izjavu u vezi sa statusom funkcionera. Zatim su mi objasnili da su sve banke dužne da prikupe informacije zbog sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. U prvi mah mi je bilo vrlo neprijatno jer sam pomislila da sam na neki način osumnjičena - ispričala je nastavnica biologije Ljiljana S., klijent jedne od banaka.

Pojedine banke su odlučile da potrebnu informaciju dobiju direktno, a neke da klijentima upute pismeni poziv.

- Kada budete u prilici u periodu do 25. decembra ove godine, zamolili bismo vas da posetite najbližu filijalu, radi ažuriranja neophodne dokumentacije. Naime, u skladu sa novim Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, koji u našoj zemlji stupio na snagu 1. aprila, u obavezi smo da utvrdimo da li ste funkcioner, član uže porodice funkcionera ili bliži saradnik funkcionera - stoji u pismenom obaveštenju jedne banke.

Pranje novca dolara Dolari

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Navedena obaveza banaka, kako tvrde u Narodnoj banci Srbije, nije nalog Narodne banke Srbije, već je obaveza utvrđena novim Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i podzakonskim aktima donetim u skladu s tim zakonom.

- Navedenim Zakonom je propisana obaveza za sve obveznike primene tog zakona, u koje spadaju i banke, da primenjuju dodatne radnje i mere poznavanja i praćenja stranke i kada je reč o domaćim funkcionerima, te je s tim u vezi neophodno da banka i utvrdi da li klijent spada u tu grupu. Ova obaveza je propisana u skladu s međunarodnim standardima, pre svega s univerzalnim preporukama FATF međunarodnog tela, koje je obrazovano s ciljem efikasne borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma - navode u NBS-u i dodaju da banka svojim procedurama uređuje na koji način će doći do relevantnih informacija za identifikovanje funkcionera.

- Ona najčešće pribavlja izjavu u vidu upitnika koji popunjava klijent, a koji banke samostalno kreiraju u skladu sa svojom poslovnom politikom, kako bi upoznale klijente na najbolji mogući način, a u cilju adekvatnog praćenja njihovog poslovanja - kažu u centralnoj banci.

Ko je sve funkcioner?

- predsednik države, predsednik Vlade, ministar, državni sekretar, posebni savetnik ministra, pomoćnik ministra, sekretar ministarstva, direktor organa u sastavu ministarstva i njegovi pomoćnici, direktor posebne organizacije, kao i njegov zamenik i njegovi pomoćnici;

- narodni poslanik, sudije Vrhovnog kasacionog, Privrednog apelacionog i Ustavnog suda

- predsednik, potpredsednik i član saveta Državne revizorske institucije

- guverner, viceguverner, član izvršnog odbora i član Saveta guvernera NBS-a

- lice na visokom položaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima

- član organa upravljanja u javnom preduzeću ili privrednom društvu u većinskom vlasništvu države - član organa upravljanja političke stranke

Član uže porodice funkcionera - bračni ili vanbračni partner - roditelji, braća i sestre - deca, usvojena deca i pastorčad i njihovi bračni ili vanbračni partneri.

Bliži saradnik funkcionera - Fizičko lice koje ostvaruje zajedničku dobit iz imovine ili uspostavljenog poslovnog odnosa ili ima bilo koje druge bliske poslovne odnose sa funkcionerom.

Komentari (5)

nedjo

06.09.2018 12:01

moja baba bistri politiku

Pop

06.09.2018 14:12

jel devizni ili dinarski račun, u nedoumici sam.

Dragoslav

06.09.2018 15:21

CIA snajka, CIA...

Muzafer

06.09.2018 15:47

Ja im napisao da sam kum Tačiju. I? Ništa.

N.N.

06.09.2018 15:56

Zašto političarima (svi znaju ko su) ne daju u katartrima upitnik odakle im pare da kupe/uknjiže nekretnine nesrazmerne vrednosti njihovim zaradama? Zato što političari neće da donesu zakon o poreklu imovine, jer njih najviše pogađa.