Zmije
EPA Ronald Wittek
Zmije

EPA Ronald Wittek

Zmije, Foto: EPA Ronald Wittek

Visoke temperature, izlazak iz perioda hibernacije i potraga za hranom izmamili su ovog proleća veliki broj zmija, rekao je Dušan Stojanović iz “Zoo-planete”, tako da je do sada uhvaćeno 26 ovih gmizavaca na području Niša i u okolnim mestima. Dušan Stojanović kaže da se u svim slučajevima radilo o neotrovnim zmijama.

- Svih 26 zmija bile su neotrovne. Najviše je bilo smukova, a bilo je i belouški i ribarica. Ali iako neotrovne, zmije izazivaju strah i paniku kod ljudi, pa imamo puno posla. Dosta intervencija imali smo van Niša, u Doljevcu, Žitorađi, Brzom Brodu i u selu Trupale - rekao je on i dodao da broj zmija u prirodi nije povećan, ali su se one u potrazi za hranom iz ruralnih sredina spustile u naseljena mesta.

- U ruralnim sredinama je sve manje ljudi i useva, pa su zmije migrirale. Isti je slučaj i sa sovama malim ušarama i njih je sve više u gradu, pre svega u gradskim parkovima - rekao je on i dodao da su pojedine zmije uhvaćene na zaista neobičnim mestima - jedna je bila u krevetu nepokretne starice, a jedna skrivena u gajbi u prodavnici.

- Građani treba da deluju preventivno kako zmije ne bi imale razloga da ulaze u kuće. Potrebno je pokositi travu oko kuće, otpatke hrane bacati u zatvorene kante da se ne bi skupljali glodari koji privlače zmije i popuniti pukotine na kućama da gmizavci ne bi mogli da se u njih uvuku - rekao je Stojanović.

Uhvaćene zmije "Zoo-planeta" vraća u njihovo prirodno stanište, jer je, kako je podsetio Stojanović, ubijanje zmija kažnjivo.

- Kazne za ubijanje zmija kreću se od 14.400 dinara za poskoka, 40.000 za neutralne zmije, 50.000 za smukove, pa sve do 100.000 dinara za šarke - istakao je on.

Krivičnim zakonikom, dodao je, predviđa se i zatvorska kazna do tri godine, naročito ako je ubijen veći broj zmija.

Komentari (1)

Istrebljivac

11.05.2018 22:35

Zmije ne treba ubijati pogotovo one koje nisu otrovne.