Ljiljana Moharić sa bebom
Facebook
Ljiljana Moharić sa bebom

Facebook

Ljiljana Moharić sa bebom, Foto: Facebook

Belgijske migracione vlasti deportovale su srpsku državljanku Ljiljanu Moharić sa devetomesečnim sinom u Podgoricu, jer nije ispunjavala zahteve za boravak u toj državi. Kako je ona udata za crnogorskog državljanina, njen suprug se kad je saznao da je upala u nevolju, obratio Ministarstvu vanjskih poslova.

Iz tog Vladinog resora su saopštili CdM-u da su odmah reagovali s obzirom na to da se radi o maloletnom crnogorskom državljaninu, kao i da su preduzeli sve mere i radnje iz domena konzularne zaštite crnogorskih državljana.

Pročitajte još:

Mediji u Srbiji su objavili da je Ljiljana Moharić u nedjelju letom iz Podgorice gde inače živi sa suprugom, poletela za Belgiju gde je čekao brat s kojim je trebalo dalje da nastavi put u Holandiju, gde on živi.

Ona je srpskim medijima ispričala da su njene nevolje počele kada je sa devetomesečnom bebom sletela na aerodrom u Belgiji.

Nakon uobičajenih pitanja gde ide, kod koga i koliko namerava da ostane, navodno je usledilo i pitanje koliko novca ima sa sobom, u kešu ili na kartici.

“Imala sam samo keš. Njima je to bila mala svota novca za ostanak od 15 dana kod mog rođenog brata. Imala sam 300 evra. Rekli su mi da to nije dovoljna količina novca, odnosno da nije dovoljno evra po danu, plus što smo tu ja i beba. To što je beba i što je dojim, njima ništa nije značilo”, tvrdi Ljiljana.

B92 piše da je sa pasoške kontrole aerodromski policajac sproveo u kancelariju predviđenu za razgovore, odakle su poslali dopis u Brisel gde je trebalo da se odluči šta s njom dalje da se radi-da li da je puste ili deportuju.

“Trebalo je da sačekam odgovor dva, tri sata, ali se sve produžilo. U nedelju uveče, u ponoć sam saznala da će me vratiti u Crnu Goru. Sa aerodroma su me odvezli u centar, i mene i bebu”, rekla je ona.

Ljiljana Moharić je istakla da su prema njoj bili ljubazni i da joj je bilo ponuđeno da joj se dostavi sve što joj je potrebno za bebu.

“Kada sam saznala da je odluka da me vrate u Crnu Goru tražila sam da me vrate prvim sledećim letom”, ispričala je Moharić koja je je juče stigla kući u Podgoricu.

Prvu noć odveli su je u centar koji se nalazi kraj aerodroma u Briselu.

“To je poljana, ograđena blindiranom žicom, sve je pod šiframa, a u unutra su ljudi sa svih strana sveta. Takva su pravila. Tu su me pretresli. Uzeli su sve ono što su smatrali da su opasne stvari, s kojima bih mogla sebi da naškodim, pa i mobilni telefon”, tvrdi Ljiljana.

Brata je videla na aerodromu, kada joj je objasnio šta se dešava, a od dolaska u centar više nije imala kontakst sa njim, kao ni sa suprugom.

Ljiljana Moharić sa bebom

Facebook

Ljiljana Moharić sa bebom, Foto: Facebook

Na pitanje da li su nadležni sa aerodroma ili njen brat obavijestili ambasadu Srbije o tome šta se dešava, ona kaže da je njen brat odmah pozvao srpsku ambasadu u Briselu da kaže šta se dešava i da pita da li može neko da reaguje budući da se radi o majci sa bebom.

Pročitajte još:

Naglasila je da je njen suprug koji je crnogorski državljanin stupio u kontakt sa Ministarstvom spoljnih poslova Crne Gore. Ljiljana Moharić tvrdi da joj se niko nije obratio, niti iz jedne ambasade.

Međutim, iz Ministarstva spoljnih poslova su CdM-u kazali da su odmah po prijemu zahteva za pružanje konzularne usluge, obavili razgovor sa Bojanom Moharićem, nakon čega je Ambasada Crne Gore u Belgiji promptno uputila molbu nadležnoj migracionoj službi i zahtevala hitnost u postupanju po ovom predmetu, posebno imajući u vidu da se radilo o maloletnom crnogorskom državljaninu.

“Na taj način, u ovom slučaju, preduzete su sve mere i radnje iz domena konzularne zaštite naših državljana. U razgovoru sa službenicima migracione službe, naš diplomatski predstavnik je informisan da se radi o uobičajenoj unutrašnjoj proceduri koja se primenjuje u toj zemlji kada su ovakve situacije u pitanju”, rečeno je CdM-u iz Ministarstva vanjskih poslova.

Da ovako nešto može da se dogodi svakome potvrđuje Milan Antonijević, direktor Yukoma, koji kaže da se moraju proveriti pravila koja važe u zemljama u koje se putuje.

Objašnjava da se pravila o dovoljnoj količini novca za boravak u zemljama EU razlikuju od države do države, a pomaže ukoliko sa sobom imate kartice.

Međutim, pitanje je da li je dovoljan razlog, gledajući sa stanovišta ljudskih prava, da ženu sa devetomesečnom bebom koja je sa sobom imala 300 evra i išla kod rođenog brata, pošaljete u centar za migrante na četiri dana, bez kontakta s porodicom. Antonijević kaže da postoji mogućnost da se u takvim slučajevima traži odšteta.

U slučaju Ljiljane slučaj je rešio “protok vremena”, a ne neko drugi.

Iz jednog cetra u ponedeljak je prebačena u otvoreni centar u kom je, navodno, mogao da je posećuje njen brat.

Zato bi, smatra Antonijević, država Srbija trebala da uputi jednu notu u kojoj bi se naglasilo da je sve što se dešavalo sa Ljiljanom i njenom bebom bilo neprimereno.

Komentari (20)

meraklija nis

22.09.2018 12:12

koliko je meni poznato niko se nije obracao niti posecivao zenu sa bebom u migracionom centru niti iz ambasade srbije niti iz ambasade crne gore

ja

22.09.2018 12:15

DSrbija uputi notu..smreno ..pa nije nasa drzavljanks..ovej je prolupao

Jo

22.09.2018 13:02

@ja - Gluuperdo......ona JESTE srbijanska drzavljanka....a muz i dete su Crnogorski drzavljani.....kotreba za nju da se bori, njena ili muzeva drzava....? Uzgred budi receno, zasto u Srbiji ne postoje ista pravila za sve strance koji ulaze? U Srbiju mozes da udjes sa 5 eura u dzepu. Zasto? Zasto se toliko plasite reciprociteta? Zasto u svojoj zemlji svoje drzavljane ponizavate na taj nacin? Kako ko prema vasim drzavljanima tako i vi prema njima.

meraklija nis

22.09.2018 13:09

odgovor na komentar pod "ja" oces li procitati lepo tekst i mogao si gledati na tv prva da je zena lepo objasnila da je ona drzavljanka srbije da ima srpski pasos a beba je rodjena u pg da ima cg drzavljanstvo i cg pasos a ne da komentarises i pises samo da nesto kazes pa makar to bilo i neistina

meraklija nis

22.09.2018 13:10

prolupao si ti kad si tako zakljucio i tako pises

Nin

22.09.2018 14:42

A zasto brat nije potpisao garanciju?

Milica

23.09.2018 00:21

@ Nin - Svakako imaju pravo da proveravaju koliko novca nosi. Ovo su uslovi Sengena (pored povratne karte I osiguranja za sve vreme boravka), nije mi jasno sto se cudi. Kad kreces s tako malim detetom, ne prepustas nista slucaju. Zao mi je bebe, ali roditeji ne treba odgovornost da prebacuju na druge, a posebno mrzim ono "ma nece proveravati mene sa bebom". Mi nismo u EU, shvatite svi koji komentarisete!

meraklija nis

22.09.2018 15:12

odgovor na komentar "nin" igrom slucaja poznato mi je sve i mogu ti reci da ti pitanje i jeste dkbro i nije sumnjas u brata srbijanca da nebi pomogao sestri srbijanki - onda ne poznajes dovoljno prave srbe , brat je sve ucinio dao pismenu garanciju i na aerodromu davao taj novac koji su trazili davao garanciju da ce je odvesti kod sebe u holandiji a ako treba da ce je i prvim aviono vratiti za Pg samo da ne bude 4 dana zatvorena sa bebom u migracioni centar ali nisu pristajali na to

Bubi

22.09.2018 15:26

Alo vi iz Alo. Ona nije srpkinja, vec crnogorka, ne mesajte nas sa njima

Mrgud

22.09.2018 18:57

@Bubi - Ona je iz Srbije konju nepismeni. Nema pasos Crne Gore jer se on dobija posle 5 godina. I uopste,kako moze bit da nije srpkinja?? Vi ste pukli skroz sa mrznjom,vasi mozgovi izlapili

meraklija nis

22.09.2018 22:00

@Bubi - poznato mi je da je ljilja 100 posto srpkinja od oca srbina i majke srpkinje i to 14 kolena unazad

meraklija nis

22.09.2018 18:24

na komentar "Bubi" , znam da je ona srpkinja 100 posto od oca srbina i majke srpkinje i tako unazad do 14 koleno

NYC 10022

22.09.2018 19:38

Molim vas.. jednom za svagda: ne može se nigde ići u EU ili Ameriku ( i još sa detetom !) sa 300 E u džepu ! To se gotovo svakodnevno dešava i ovde u Njujorku .. gde ti isti Srbi ako i uspeju da prodju rigoroznu pasosku kontrolu....idu posle i moljakaju za pare znane i neznane sunarodnike sto je vrlo pateticno..

ta mante se

22.09.2018 20:21

Samo nam to treba da pravimo zlu energiju sa zapadnim državama gde putujeml i radimo zbog ovih crnogoraca sa dva pasoša, tjs Srba po potrebi a u duši crnogorštija. Žao mi bebca samo.

meraklija nis

22.09.2018 23:03

@ta mante se - odgovor za "ta mante se" , ljiljana je srpkinja ma god gde zivela bilo u cg ili u americi , meni je zao zasto mrzis toliko i zasto mislis da ce neko promeniti veru za koju godinu ili to po sebi ........

Ja

22.09.2018 21:17

Zašto su je Belgijanci uopšte "pretresali" kad je ona bila putnik u tranzitu za Holandiju?

Nn

23.09.2018 02:15

@Ja - Neprimerno ponasanje Belgijanaca. Zena sa detetom u tranzitu Da zavrsi tako, vrlo cudno. Holandjani su mogli da je vrate, jer 300 euro nije dovoljno za nju I bebu, ali, ako brat garantuje, Sta je problem. Neznam evropski zakon, zato mi je ovo sve cudno.

Vlada

23.09.2018 02:24

@Ja - To radi prva Sengen zemlja u koju stranac ulazi. Tzv. spoljna kontrola zajednicke granice. Pravo pitanje je sto se majka pravi pametnija od pravila za ulazak u Sengen zonu i ne nosi kolicinu novca koju trebuje zakon o ulasku u Sengen zonu.

Igo

23.09.2018 07:00

@Ja - Prilikom izlasla u fingeru iz aviona policija vizuelno legitimise putnike. Taj posao i ja radim na n tesli i potpuno je uobicajan. Policajac na GP moze da donese odluku da li ce nekog pustiti u zemlju ili ne. Postoje uobicajna pitanja. Npr. neki put nedozvolimo ulaz u RS putnicima koji imaju nasu vizu nalepljenu u pasos. Ovde je policija postupila po zlatnom pitanju "koliko dana ostajete u sengenu". Svaki dan mora biti pokriven sa 50e za jednu osobu.ostalo je sve jasno i lako izracunati.

Lena

23.09.2018 02:52

Razumem ja pravila i to, ali kako Evropljanima ta ista pravila ne vaze kad su u pitanju migranti, napunili su se teroristima, pa sad vracaju majku sa bebom. Cetiri dana je drze kao u zatvoru, sramota! Ali vratice se to njima, nas sa Balkana nece, a neke divljake iz Pakistana i Afrike primise.