Marko i Teodora
Privatna arhiva
Marko i Teodora

Privatna arhiva

Marko i Teodora, Foto: Privatna arhiva

Nije bilo lako na tom putu, ali kako je cilj bio da sakupimo novac za Teodorino lečenje, od odustajanja nije bilo govora.

U trenucima kada sam mislio da fizički više ne mogu, tada su me vodili srce i duša. I uspeli smo. Svi zajedno samo uradili veliku stvar, kaže na početku razgovora za „Alo!” Marko Nikolić (31), mladić velikog srca.

Sledeće godine 2.000 kilometara

Marko navodi da je sledeći cilj 2.000 kilometara, a tu kilometražu planira da pređe sledeće godine.

- Spreman sam za nove izazove. I sledeće godine će taj moj put imati za cilj da apelujemo da se pomogne onome kome je pomoć najpotrebnija. Verujem da ću i tada pokazati da je sve moguće ukoliko dovoljno veruješ i želiš. I za ovaj put su mnogi govorili da ga je nemoguće preći, da ne treba da se upuštam u to, a nikad nisu ni pokušali. Ali verovao sam i uspeo, a uspeli smo i svi zajedno - navodi on.

Dodaje da mu je mu je uzor Kanađanin Teri Foks, koji je nakon amputacije noge zbog raka 1980. godine trčao „Maraton nade“ kako bi prikupio 24 miliona dolara za istraživanja te teške bolesti.

Ovaj fitnes stručnjak i motivacioni govornik rodom iz Vranja je za samo dvadesetak dana brzim hodom i trčanjem prešao oko 1.000 kilometara od Niša, gde godinama živi, do Atine, a sve kako bi skrenuo pažnju javnosti i apelovao na ljude dobre volje da pomognu u sakupljanju novca za lečenje jednogodišnje Teodore Cvetanović iz Aleksinca. Mala Teodora boluje od autoimune bolesti hemofagocitne limfohitiocitoze (HLH).

- Kada sam rešio da pređem 1.000 kilometara, odlučio sam da to svoje putovanje iskoristim da apelujem da se nekome pomogne, a u tom trenutku novac je bio hitno potreban Teodori. Do tada je sakupljanje novca za njeno lečenje išlo sporo i za nekoliko meseci jedva su uspeli da prikupe 2.000 evra… Teodora je sada u Bolonji na lečenju. Čujem se sa njenim roditeljima, koji su sada puni nade, a ja punog srca. Samo za operaciju je bilo potrebno 50.000 evra, ali tu su i drugi troškovi, recimo rehabilitacije. Međutim, za tih dvadesetak dana, koliko mi je trebalo da stignem od Niša do Atine, uspeli smo da sakupimo čak 70.000 evra za lečenje devojčice putem uplata na račun, ali najviše putem SMS-a - navodi Marko.

Na put je krenuo 15. jula.

- U početku nisam imao u planu da u tom periodu, kad su najveće vrućine, krećem na put. Međutim, kad su mi iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka NURDOR, preko kojeg sam i saznao za malu Teodoru i stupio u kontakt sa njenom porodicom, rekli da ona hitno mora na lečenje, odmah sam krenuo na put - navodi ovaj mladić.

Dnevno je prelazio i do 50 kilometara. Podršku su mu svakodnevno pružali njegovo dvoje prijatelja - Stanislava Petrović i Vladan Zdravković, koji su ga pratili autom.

Marko pomaže, a niko njemu

Marko kaže da osim pomoći prijatelja i sponzora sa kojima sarađuje duži niz godina nije imao nijednu drugu. Navodi da se za pomoć kako bi se otisnuo na taj put obratio i opštini Vranje, ali i Gradu Nišu, ali da nisu odgovorili na njegovu molbu.

To je bila svakodnevna borba. Nije bilo lako ni po suncu kada gori asfalt, ali ni po jakoj kiši. Ustajao sam u četiri ili pet ujutru i do podneva sam istrčavao između 10 i 20 kilometara. U periodu od 12 do 17, kad je najgore sunce, hodao sam, da bih opet od 17 do 20, a ponekad i do ponoći, trčao. Ništa nije moglo da me pokoleba u nameri da uspem, ni bolovi zbog otoka na nozi, žuljeva ili upale mišića. Tokom tog perioda izgubio sam osam kilograma, jednom sam se onesvestio, ali sam brzo došao sebi, a jednom sam čak i mokrio krv - ističe Marko.

Kaže da je tokom tog putovanja sa raznih strana dobijao veliku podršku, koja mu je, ističe, i te kako značila.

- Kod Vladičinog Hana me je grupa klinaca dočekala po najgorem pljusku. Mahali su mi i vikali: „Možeš ti to“. E, tada sam, čini mi se, još više mogao. Da ne pričam koliko mi je ljudi uputilo reči podrške na društvenim mrežama. Zaista mi je sve to mnogo značilo i davalo dodatnu snagu. Hvala svima koji su bili uz mene i pružali mi podršku, a pre svega hvala svima koji su pomogli Teodori - dodaje on.

Pomozimo Teodori da dobije krevetac

Teodori se za lečenje može pomoći slanjem SMS-a sa brojem 494 na 3030. Marko Nikolić navodi i da mala Teodora živi u veoma lošim uslovima.

- Kada sam prvi put otišao kod Teodore i njenih roditelja da se upoznamo, bio sam zatečen onim što sam video. To je veoma stara, neuslovna kuća, sa starim prozorima, na podu je bilo staro ćebe i na njemu se igrala devojčica. Voleo bih da Teodora dobije krevetac, da se zamene prozori na kući, da im se kupi veš-mašina. Jednostavno, da imaju bar osnovne stvari - napominje Marko.