Mapa puta u Grčku
Alo!/Biljana Dostanić
Mapa puta u Grčku

Alo!/Biljana Dostanić

Mapa puta u Grčku, Foto: Alo!/Biljana Dostanić

Preko Makedonije vam je, uz malo sreće na graničnim prelazima, potrebno manje vremena da biste stigli do nekog od grčkih letovališta, u odnosu na put preko Bugarske, a putarine su približno iste.

Međutim, pre polaska obratite pažnju na dokumenta koja su vam potrebna kako se na nekoj od granica ne bi hvatali za glavu. Kada je reč o putnim ispravama, prilikom ulaska u svaku od zemalja, za one koji su se na odmor zaputili autom, potrebno je isto od dokumenata, s jednom razlikom, u Bugarskoj vam neće tražiti zeleni karton, a u Grčkoj obavezno pripremite rezervne naočare, ako ste se na vozačkoj slikali sa njima.

Ipak, sa prvim preprekama na putu vozači bi mogli da se suoče u samom Beogradu, dok je završetak radova na Koridoru 10 pomeren za jesen, što je olakšavajuća okolnost za mnoge turiste koji su nestrpljivi da stignu na letovanje.

- Radovi se očekuju na delu petlje Ostružnica, kod obilaznice oko Beograda do kraja juna i tamo će biti obustava saobraćaja. Do tada će za saobraćaj biti zatvoreno isključenje za Beograd i Obrenovac, na petlji Ostružnica iz pravca petlje Orlovača. Saobraćaj će biti preusmeren na petlju Surčin, odakle se vozila mogu vratiti na Ostružnicu - rekli su iz AMSS-a za naš list i upozorili dalje na prepreke na putu:

- Za razliku od prošle godine, kada su radovi na autoputu kroz Makedoniju bili u toku, ove godine neće biti problema, jer je put gotov. Novi rok za završetak radova na Korodoru 10 u Grdeličkoj klisuri je pomeren na jesen. Do sredine juna (do 16.) trajaće radovi na istočnom koridoru 10, od Niša ka Dimitrovgradu, stoga tu može doći do zastoja u saobraćaju.

U naredna dva meseca očekuju se i manji sporadični radovi koji nakratko mogu otežati dolazak do rajskih plaža u omiljenim odmaralištima.

- Sređivanje trave, promena ograda između bankina ili njihovo farbanje, dakle, uređivanje kolovoza mogu zaustaviti saobraćaj na pojedinim deonicama na dva-tri dana - rekli su iz AMSS-a.

Ono što vam može znatno smanjiti dužinu putovanja, ukoliko nastojite da put isplanirate dobro i izbegnete gužve na graničnim prelazima, te odaberete neki alternativni pravac, jesu kamere na graničnim prelazima. Uprave saobraćajne policije MUP-a i AMSS-a su, naime, postavile na sajt AMSS-a linkove putem kojih direktno možete pratiti kamere na najfrekventnijim graničnim prelazima, pa na ovaj način možete informisati o stanju na graničnim prelazima.

Komentari (1)

Pera kojot

14.06.2018 16:36

Interesuje me, da li je nautike ovog testa bio pa zna ili mlati gluposti....