Predrag Kon
Tanjug
Predrag Kon

Tanjug

Predrag Kon, Foto: Tanjug

Dok je Hadžimanov dobio jednu dozu vakcine, kao težak srčani bolesnik nije uspeo da dobije bitku protiv korone. S druge strane, Velisavljević je dobio obe doze vakcine, ali se uprkos tome zarazio opakim virusom koji mu je odneo život.

Iako epidemiolozi sve vreme ponavljaju da vakcina ne pruža stopostotnu zaštitu, mnogi su postavili pitanje zbog čega može da dođe do smrtnih ishoda i kod osoba koje su potpuno imunizovane.

- Ne može se na osnovu pojedinačnih slučajeva zaključivati nešto opšte – kaže dr Kon.

- Ne znam tačno kada je dobio koronu posle druge doze. Može da se desi. Mi kad kažemo da je vakcina efikasna 78 odsto, to znači da 78 odsto stvara antitela, a 22 odsto nema antitela, ima neku zaštitu, ali može doći do smrtnih ishoda.

Član Kriznog štaba ističe da pojedinačne slučajeve ipak ne bi trebalo uzimati kao merilo.

- U Izraelu su pratili na više od 500.000 ljudi, pa onda imate mečovanu kontrolu, pa pratite dva meseca šta se dešava kod onih koji su vakcinisani i koji nisu vakcinisani, koliko se pojavljuju te bolesti vakcinisanih i nevakcinisanih, i vidite da se 98 odsto manje pojavljuje obolevanje kod onih koji su vakcinisani u odnosu na one koji nisu. Na tako masovne brojeve onda imate na kraju da vakcina i te kako radi.

Kada se pojedinačni slučajevi izdvajaju, pogotovo kada je neko tako voljen kao Vlasta... Jako mi je žao što se to desilo, ali to ne može da se uzme kao merilo – prokomentarisao je dr Kon.

Na pitanje kada ćemo videti efekte vakcinacije odgovara da se oni već i vide.

- Efekti vakcinacije se vide, samo nisu toliko jasni. Vide se, recimo, u Beogradu, gde je preko 32 odsto odraslog stanovništva vakcinisano, to je značajan rezultat. Vidi se i kada se uporede mesta koja su slična, sa različitim obuhvatom, vidi se da gde je veći obuhvat dolazi do zaravnjenja.

Mi te rezultate već sada vidimo, s tim što jedna studija se ozbiljno radi i pokazaće u odnosu na sve vakcine, pa onda pojedinačno. Već sa jednom dozom zaštita je negde oko 80 odsto - zaključio je dr Kon.

Komentari (1)

XYZ

05.04.2021 02:12

Lepo se ogradise, vakcinisali se ili ne, mozete da obolite i umrete. Onda sto bi se vakcinisali? Da bi mogli da testiraju kako reaguju vakcine na ljudima!!!! Usput mozda i obolimo od nekog novog mutiranog za koji tek treba napraviti novu vakcinu, pa Jovo nanovo, vakcinacija i revakcinacija a mozda i treca doza..... I tako dok ne mutiramo mi sami i pretvorimo se u ZOMBIJE!!!