Poplava oluja automobil nevreme
profimedia
Poplava poplave ilustracija

Profimedia

Foto: Profimedia

Kiša, koja ne prestaje da pada, poplavila je stotinak dvorišta, ali je ušla i u mnoge kuće.

Najteža situacija je u Kušiljevu, koje je, praktično odsečeno od sveta. Zbog izlivanja potoka i slivanja vode sa okolnih brda, poplavljen je glavni put za ulazak u selo, pod vodom je centar sela, poplavljeno je 30 domaćinstava i 100 hektara oranica, a voda je došla do seoske ambulante.

- U Kušiljevu smo proglasili vanrednu situaciju. Na terenu su ekipe Sektora za vanredne situacije, Srbije vode, opštine i policije. Postavljamo džakove da bismo selo spasili dalje poplave i da saniramo pričinjenu štetu – ocenjuje predsednik opštine Predrag Milanović.

U selu ima struje, ali je voda za piće zamućena i stanovnicima je savetovano da je ne koriste dok se ne ispita.

Oko 100 domaćinstava u selu je pretrpelo neku štetu, odnosno voda je ušla u objekte, jedno domaćinstvo, u kome je živela samo jedna žena je evakuisno, i žena je smeštena u prostorije Mesne zajednice.

Selo Kušiljevo

Youtube Printskrin

Selo Kušiljevo, Foto: Youtube Printskrin

Vesna Đorđević iz Kušiljeva prva je meštanka ovog sela koja je evakuisana iz svog doma. Voda je poplavila podrum i garažu i došla do njenog kućnog praga. 

- Živim sama i srećom nedavno sam prodala stoku i automobil. Inače bi i to bilo pod vodom. Za 48 godina, koliko živim u Kušiljevu, ovoliku količinu vode u selu nisam videla – kaže Vesna i dodaje da ne zna kada će moći da se vrati u svoj dom.

 

Korito potoka sanira se mehanizacijom, a na terenu su predstavnici Sektora za elementarne nepogode, ljudi iz Mesne zajednice, vatrogasci, policija, postavljene su vreće sa peskom...

Od vode su odbranjene osnovna škola i zdravstvena ambulanta u selu.

Kiša i dalje pada, ali je slabijeg intenziteta i voda se polako povlači.

Selo Kušiljevo poplavljeno

Youtube Printskrin

Selo Kušiljevo poplavljeno, Foto: Youtube Printskrin

Uz Kušiljevo, najveće selu u opštini, manje poplave su u još četiri sela: Ðurinac, Subotica, Sedlare i Rođevac, napomeneo je Milanović.

U Ljigu i dalje vanredno

Štab za vanredne situacije u Ljigu jutros je produžio trajanje vanredne situacije u devet mesnih zajednica te opštine, a komisije rade na utvrđivanju štete od poplava. Prema prvim procenama šteta koja je pričinjena na putnoj infrastrukturi i objektima iznosi oko 30 miliona dinara, međutim, još nije uvrđena šteta na poljoprivrednom zemljištu, pa će ceo iznos biti znatno veći.

Prema rečima predsednika opštine, Dragana Lazarevića, u lokalnoj kasi je samo pet miliona dinara tekućih rezervi.

"Sa tim iznosom nemoćni smo da bilo šta uradimo, pa ćemo Vladi Srbije uputiti zahtev za pomoć. Imamo problem sa nedostatkom mehanizacije", dodao je on i dodao da je u mesnoj zajednici Kozelj i dalje stanje alarmantno, pošto su neporohodni svi putevi, sem glavnog.

"Danas ćemo krenuti sa uklanjanjem nanosa i nasipanjem puteva. Kako bi stanje bilo normalizovano neophodne su i sušilice za poplavljena domaćinstva kao i bidoni za vodu jer je dosta bunara poplavljeno i meštani su bez vode. Snadbevanje električnom energijom je delimično normalizovano, sem u mesnoj zajednici Dići, gde je 10 kuća bez struje, a Belanovčani i dalje imaju problem sa vodosnadbevanjem", izjavio je Lazarević za Glas zapadne Srbije.

Sektor za vanredne situacije uradiće dezinfekciju i deratizaciju poplavljenih domaćinstava, ali kiša koja u Ljigu neprestano pada može izazvati još veće poplave, ukoliko se pojača njen intenzitet.