Priština
Profimedia.rs
Igračke

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Čak šest od deset igračaka koje su testirane u Holandiji dokazano su opasne za upotrebu! Sve su proizvedene u Kini, a masa njih može se kupiti na Kosovu, javlja "Bota Sot"!

Igračke poput lutaka, automobilčića, dečjih setova za ulepšavanje, pištoljčića, životinjica i drugih, imaju delove koji su hemijski i fizički opasni po mališane. Dva uzorka su "pala" na testu na opasne hemikalije, a devedeset odsto njih ne zadovoljava zakonske odredbe za prodaju.

One koje sadrže opasne hemijske komponente mogu da utiču na sterilnost i pojavu raka, prema standardima Evropske komisije.

Dodatni rizik predstavlja činjenica da su kineske igračke neuporedivo jeftinije, te da se mnoge od njih mogu kupiti i za manje od jednog evra, zbog čega su izuzetno primamljive roditeljima željnim da obraduju svoje mališane.

Komentari (2)

Сараџогла

04.08.2018 21:17

Знате ону причу ... Гејеви одлучили да жестоко пропагирају да секс између жене и мушкарца изазива рак! ... Неко се побуни да то није истина? ... Нема везе али стално причати па ће се мислити да је истина! ... Што сам ово написао?Ето,може бити сличности и са тиме ,,како су кинеске играчке СТРАШНО ОТРОВНЕ?Шта је истина?Истина је што су играчке прилично јефтине!Бато,коркуренција!

vev

05.08.2018 01:30

@Сараџогла - Tacno, a da se malo dodvore USA, koja je u trgovinskim nesuglasicama sa Kinom! Mogu vam reci da je procenat obolelih od raka jako mali, sterilni kao sto vidite nisu, ne bi ih bilo milijardu ipo, na kraju ako su takve, pa i kinezi imaju svoju decu koja se igraju tim igrackama. Kod holandjana je sve super gmo.Cista propagandna laz. E, da vidim kako ce zabraniti na KiM kinezima da ih prodaju!