Osnovna škola "Skadarlija", maturanti
Alo!/S. Biočanin
„Lično ću da zovem školu“: Ministar prosvete Mladen Šarčević

Tanjug

 Ministar prosvete Mladen Šarčević, Foto: Tanjug

Konkretno, kad je reč o osnovcima, osim završnim testom na kraju osmog razreda, znanje će im se proveravati na svake dve godine, tokom celog školovanja. 

- Posle završene osnovne škole, kao i do sada, biće polaganja završnog testa, a na tom testu će se polagati sve. Otprilike, to će biti nekih šest oblasti. Taj završni test, kao i do sada, polagaće se u osnovnoj školi. Osim na tom završnom ispitu, a što je novina, njihovo znanje će prethodno biti proveravano na svake dve godine tokom školovanja - ističe ministar za „Alo!”.

Šarčević navodi da će te promene uslediti za dve do tri godine.

- Promene koncepta male mature uslediće kad i promene koncepta velike mature. Kad je reč o budućim srednjoškolcima koji žele da nastave svoje školovanje na fakultetima, oni neće polagati prijemne ispite na fakultetima, jer se oni ukidaju. Umesto toga, polagaće takozvanu nacionalnu maturu, u školi u kojoj su se školovali prethodne četiri godine.

Sa položenom nacionalnom maturom svaki svršeni srednjoškolac moći će da pošalje prijave neograničenom broju fakulteta. Isti je slučaj i sa svršenim osnovcima, koji neće pisati liste želja za upis u srednju školu ili gimnaziju, već će moći da konkurišu svuda gde žele - navodi on.

Ministar ističe da će biti oformljen i regionalni centar za pregled testova, kako se ne bi događale nepravilnosti. On navodi da je u dva okruga bilo nepravilnosti na završnom ispitu i naglašava da će u njima biti smenjeni svi odgovorni, počev od načelnika školskih uprava. Podseća da je prošle godine nepravilnosti bilo u šest okruga, kao i da su svi odgovorni za to smenjeni.

Komentari (3)

šone

04.07.2018 12:08

Ministre prvo vi isproveravajte šta učitelji i nastavnici znaju nemojte samo da proveravate djake ka svi dobro znaju da po školama rade prosvetni radnici koji iz svoje sveščice prepišu na tablu i to je čas a domaći je da im roditelji to pojasne, čast izuzecima koji svoj posao rade kako treba a to je da tu decu nauče nečemu.

Maja

04.07.2018 16:29

@šone - Mogao bi neko i ovog ministra da ispita. Verujem da on pola pitanja nebi znao! Umesto da rasterete decu oni ih jos vise opterecuju! Skolstvo nam je 0!!!!

Alex

04.07.2018 13:31

Trudicu se svim silama da moje dete ode na fakultet daleko odavde. Ovo su takve nebuloze! Prijemni se ukidaju?! Arhitektura, medicina i ostali fakulteti traze specificni set znanja i sklonosti. Ne mozete decu trpati u isti kos! Drugo, postoje velike razlike u kriterijumima u raznim srednjim skolama. Petica nije ista svuda. I na kraju ko kaze da se skole nece truditi na svaki nacin, zbog svog rejtinga, da njihovi djaci budu sto bolji (dopustanje prepisivanja, pomaganje itd)