Rasim Ljajić
Alo!/Dejan Briza
Rasim Ljajić

Alo!/Dejan Briza

Rasim Ljajić, Foto: Alo!/Dejan Briza

- Novac je uplaćen i deca su ostala u hotelu, izuzev njih sedmoro, kojima su roditelji danas platili avionske karte za povratak u Srbiju - potvrdio je za „Alo!“ Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, koji je dodao da je inspekcija bila u agenciji „B2R“ i obavila svoj deo posla.

Pre ovakvog raspleta, gimnazijalci su u Španiji preživeli pravu dramu. Naime, njih 106 su krenuli na putovanje, koje je Snežana Martić, profesorka Devete beogradske gimnazije, u privatnoj režiji organizovala sa učenicima i njihovim roditeljima. Po dolasku u hotel u španskom letovalištu Ljoret de Mar, đaci su shvatili da su prevareni i praktično pokradeni - pare koje su dali za ovo putovanje uopšte nisu uplaćene pružaocima usluga.

Skoro čitav dan prevarena deca provela su u holu hotela, a prema rečima njihovih roditelja, traženo im je da svojim novcem plate prenoćište.

Ministar Ljajić za „Alo!“ kaže da je profesorka verovatno pravila aranžman po privatnoj osnovi s osobom koja je đake dočekala u Španiji, a kojoj je u međuvremenu oduzeta licenca za rad u turizmu.

Alo!/Ognjen Radošević

"B2R" turistička agencija, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

- Taj čovek, kako bi realizovao putovanje do kraja, našao je turističku agenciju „B2R“, koja ima licencu - kaže on i dodaje da je turistička inspekcija u toku dana bila u ovoj agenciji i da će u daljem postupku biti odlučeno šta će biti s agencijom, a verovatno ih očekuje oduzimanje dozvole.

Da se ovakve prevare više ne bi dešavale, Ljajić navodi da prilikom biranja turističkih aranžmana mora da postoji svest kod građana.

- Ljudi moraju da vode računa sa kim sklapaju poslove, kao i kakve ugovore potpisuju o putovanju, isto kao što moraju da paze ko će da im leči decu. U ovom slučaju, roditelji ugovor i nemaju, već samo priznanicu da su dali pare i ništa više - kaže on, dodajući da bi novi zakon o turizmu trebalo da uvede red u poslovanju agencija.

- U Srbiji postoji 560 agencija i isto toliko subagenata, a to apsolutno nije srazmerno broju stanovnika. Plan je da se novim zakonom pooštre uslovi za obnavljanje licenci, ali i poveća iznos depozita, polisa osiguranja, kao i sam depozit za osnivanje turističkih agencija, koji će biti oko 10.000 evra - kaže Ljajić i dodaje da će zakon najkasnije biti usvojen na jesen.

Pored toga, svim građanima će na sajtu Ministarstva biće dostupne informacije o svakoj turističkoj agenciji, koja neće nužno izgledati kao crna i bela lista, ali će za svaku pojedinačno pisati koju vrstu licence ima, da li je ranije bilo primedbi turista na njihov rad, da li su podnošene prijave i slično.

Disciplinski postupak protiv profesorke

Ministarstvo prosvete je saopštilo da ni škola u kojoj je profesorka Snežana Martić zaposlena, kao ni ministarstvo, ne mogu preuzeti nikakvu odgovornost za prevaru jer je profesorka putovanje organizovala u sopstvenoj režiji, kao i da će protiv nje biti pokrenut disciplinski postupak. To je potvrdio i Dejan Josipović, direktor Devete beogradske gimnazije, koji kaže da ova škola ne organizuje ekskurzije tokom raspusta.

Komentari (3)

Predrag

14.07.2018 19:05

... a vlast i ministarstvo moraju da povedu računa kome daju dozvole za rad, tj licencu za obavljenje delatnosti.

Vašar

14.07.2018 21:15

@Predrag - 560 turističkih agencija?!? U suterenima, adaptiranim garažama, zastakljenim terasama stanova, dnevnim sobama, po nekim dvorisnim montažnim objektima ... Osniva ih bilo ko, bilo gde; ima ih više nego pijačnih tezgi.

Сараџогла

15.07.2018 11:08

Бравоооо децо!То се зове младост!Стигли су пре уплате новца за летовање.Ем ти компјукторске уплате па док легну новци ... То ти кажем.