Andrićgrad
Alo/N.Mandić
Andrićgrad

Alo/N.Mandić

Andrićgrad, Foto: Alo/N.Mandić

Na Vidovdan, 28. juna u Andrićgradu biće obeleženo stotinu godina od velike pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu, kada će na ulazu u kameni grad biti otrkiven i spomenik braći Sokolović - Mehmed paši i Svetom Makariju, obnovitelju Pećke patrijaršije.

U 12.00 časova o velikoj pobedi srpske vojske govoriće idejni tvorac Andrićgrada, reditelj Emir Kusturica, a na vidovdanskoj svečanosti besediće srpski akademik Matija Bećković, koji je ranije ocenio da je podizanje spomenika braći Sokolović u Andrićgradu posle gotovo 500 godina ujedno i spomenik duši srpskog naroda.

Emir Kusturica

Profimedia

Emir Kusturica, Foto: Profimedia

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica ranije je najavio da će ovogodišnji Vidovdanski dani u Andrićgradu početi otkrivanjem obeležja braći Sokolović, te da je ideja da taj spomenik pokaže nešto sasvim suprotno od onog što su kao negativne činjenice iz istorije srpskog naroda i Bošnjaka često zloupotrebljavale velike sile "huškajući nas na ratove".

"Želeli smo da braću Sokoloviće istaknemo kao pozitivne primere. Od 28. juna, te dve ljudeskare, Mehmed paša i Sveti Makarije, u prijateljskom zagrljaju, stajaće na ulazu u Andrićgrad", istakao je Kusturica.

Komentari (1)

neko iz mase

25.06.2018 14:17

Mi smo još u 1389.godini e jadni nebili...