Mlada, venčanje, bidermajer
Profimedia
Svadba, venčanje, ples

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Bliži se jesen - "svadbarsko" godišnje doba. Ako ste naprasno odlučili da "stanete na ludi kamen", moraćete ipak da sačekate sa organizacijom svadbe u restoranu ili hotelu do maja ili čak septembra sledeće godine, jer je na mnogim mestima prvi slobodan termin tek tada, osim ukoliko se neko ne predomisli pa otkaže.

PROČITAJTE JOŠ:

Osim samog datuma, posebna, ne tako slatka muka je i odabir muzike i fotografa, što može da bude nezgodno kada lokal koji ste pikirali nameće svoje uslove, a oni vam se ne dopadaju.

Vlasnici mnogih restorana i hotela savetuju da venčanje zakažete bar četiri ili pet meseci ranije. Naravno, poneki slobodan termin svakako je moguće naći čak i u septembru i oktobru jer se dešava da neko odustane, što posebno važi za restorane u kojima se mogu organizovati slavlja za manji broj zvanica.

Ipak, u onim većim "na glasu" rasprodati su termini čak i za septembar 2019. godine!

- Uglavnom se zakazuje oko godinu dana unapred. S obzirom na to da su "udarni" meseci septembar, oktobar, maj i jun, kod nas već ima rezervisanih, potvrđenih proslava venčanja i za septembar sledeće godine koji je skoro popunjen. Ipak, nađe se slobodan termin ako su manja venčanja u pitanju - kažu iz jednog elitnog beogradskog hotela.

Oni dodaju da postoje izuzeci, pa je tako ostala slobodna nedelja 16. septembar 2018. Međutim, problem je što je veoma teško, gotovo neizvodljivo organizovati svadbu za tako kratko vreme.

Slična situacija je i u još jednom poznatom hotelu gde je slučajno, otkazivanjem, ostao jedan termin u septembru za 220 gostiju, dok je skoro 30 svadbi za sledeći mesec uveliko zakazano.

- Već prodajemo iduću godinu, rezervisani su termini za maj i jun. Zato je potrebno bar četiri ili pet meseci ranije zakazati venčanje - kaže menadžer hotela.

PROČITAJTE JOŠ:

Zakazivanje proslave je samo jedna stavka sa mladenačkog spiska. Nakon ovog važnog dela, na red dolazi muzika, fotograf, snimatelj, dekoracija... Na neke stavke moraćate da pristanete, jer većina restorana ima svoje uslove.

Pojedini restorani sami nude ove usluge budućim supružnicima. Kada je fotograf u pitanju, postoje i određeni uslovi ili čak nije moguće zakazati svadbu bez njihovog majstora za objektivom.

- Sve ozbiljnije sale imaju svog fotografa. Ne možete da kažete "došao mi brat iz Australije, pa ti malo izađi da on fotografiše". Tako nešto može u crkvi ili u hotelima, dok u salama za proslave nije moguće. Zato mladence uputim na fotografa sa kojim imamo ugovor i oni se dogovore oko detalja. Kamera može da bude po izboru mladenaca - objašnjava menadžer.

Kada je dekoracija u pitanju, dodaje on, mladenci biraju cveće dok ostalo, poput mašne na stolicama, ukrasa ili svećnjaka, jeste posao zaposlenih u hotelu.

Ako imate svog fotografa, procenat od zarade ide restoranu

Iz jednog beogradskog restorana kažu da je dozvoljeno da dovedete svog fotografa, ali da onda određeni procenat sleduje restoranu.

- Dozvoljeno je fotografisanje, ali ako fotograf naplaćuje slike, onda cena varira. Drugim rečima, restoranu ide 25 odsto od ukupnog broja prodatih fotografija. Mnogi, ipak, posle slavlja žele da im narežu fotografije na diskove, tako da je to jeftinija varijanta, jer se tada ne uzima procenat - objašnjava vlasnik restorana.

Svaki restoran ima nekoliko bendova sa kojima sarađuje, ali odabir muzike nije striktan uslov za slavlje kod njih. Tačnije, ako odaberete njihove muzičare, nećete morati da izdvojite dodatni novac.

- Mnogo je češći slučaj da mladenci odaberu neki od naših bendova. Veruju našoj preporuci u 80 odsto slučajeva. Razgovaraju sa nama, mi im predložimo nekoliko, potom pogledaju snimke sa drugih slavlja na internetu i odluče. Naravno, mogu i sami odabrati i "dovesti" svoj bend, nevezano za restoran, i to se ne naplaćuje dodatno. Štaviše, tako je i nama lakše jer onda znamo da neće imati primedbu na muziku ili slično - objašnjava sagovornik.

Dekoracija mahom u rukama ugostitelja

Vlasnici beogradskih restorana znatno se lakše dogovaraju sa budućim supružnicima kada je u pitanju deokracija. Ipak, i tu ima manjeg uslovljavanja poput "naše je sve osim balona" ili "mašne na stolicama, svećnjak i martini čaša su naši, dok cveće mladenci sami organizuju".

Dakle, dekoracija sale, stolica i stolova u rukama je zaposlenih u restoranu, dok su neki specijalni detalji nešto što sugerišu sami mladenci.

- Ljudima je lakše kada taj naizgled trivijalni deo obavimo mi. Istina, potrebno je mnogo truda da sve izgleda kako valja na kraju, posebno ako ste perfekcionista. Ipak, svakako je manje zahtevno za mladence nego zakazivanje venčanja, odabir venčanice, odela, pozivanje gostiju... Ali upravo zato mahom ne žele da se bave dekoracijom i veruju našoj kreativnosti. Naravno, ukoliko imaju neke posebne želje, rado im izalazimo u susret - složni su ugostitelji.

Komentari (1)

TANJA

15.09.2018 11:49

Praviti svadbu u Beogradu,gde su hrana i pice obezbedjeni od restorana,hotela,UZASNO JE SKUPO.U manjim mestima ,ljudima je omoguceno da sami obezbede hranu,sto je jeftinija varijanta.ALI,SVE U SVEMU,JOS MI NISMO TAKO SIROMASNA ZEMLJA,KAD MNOGI IMAJU PARE ZA SLAVLJA-SVADBE,KOJA NISU NESTO STO SE MORA PRAVITI.