Sobodan Milošević
profimedia
Sobodan Milošević

profimedia

Sobodan Milošević, Foto: Profimedia

Bivši predsednik SR Jugoslavije i lider SPS Slobodan Milošević, znao je da ga Haški tribunal sistemski truje i zbog toga je, samo dan pre smrti, zatražio pomoć od Rusije.

Ovo tvrdi poznati advokat Zdenko Tomanović, koji je Miloševića branio pred Tribunalom.

- Dan pre nego što je u ćeliji pronađen mrtav, Milošević me je zamolio da dođem nešto ranije kod njega u zatvor. Tražio je da njegovo, rukom napisano pismo, odnesem u rusku ambasadu, sa zahtevom da se to pismo preda ministru Sergeju Lavrovu. U tom pismu se žalio da ga u Tribunalu truju i tražio je da ga Rusija spase i zaštiti. Ja sam odmah predao to pismo ruskoj amabasadi, a prijem tog pisma je kasnije potvrdio i sam Lavrov. Međutim, dan kasnije Milošević je pronađen mrtav - rekao je Tomanović.

Ovaj advokat bio je jedini Srbin koji je video mrtvog Miloševića u ćeliji.

- Sva vrata u zatvoru su bila zatvorena, sve ćelije zatvorene, nije se čula nijedna reč, nijedan zvuk. Kada su konačno otključali njegovu ćeliju, Milošević je ležao mrtav na krevetu, prekriven delimično čaršavom, s otvorenom knjigom i naočarima na stolici pored kreveta - podvlači Tomanović.

Advokat Svetozar Vujačić uveren je da je sve to istina.

- Tačno je da su ga trovali i na kraju ubili! Namerno su mu davali pogrešan lek “rifampicin”, koji mu je podigao krvni pritisak - objašnjava Vujačić.

Advokat Borivoje Borović podseća da je bilo traženo da se Milošević pusti na slobodu radi lečenja u Moskvi.

- Hag je to odbio. Potom je negativan odgovor ponovo stigao, i to samo dan pre Miloševićeve smrti. Tog dana kad mu je stiglo rešenje da je njegova žalba odbijena, zdravstveno stanje mu se naglo pogoršalo - zaključuje Borović.

Komentari (1)

milisav

10.08.2018 08:16

Još samo da zaplašete za njim ...