REŠENA DILEMA Tablice nam važe još dve godine, a evo kada menjamo saobraćajnu!

"Rok trajanja" registarskih tablica produžen je sa sedam na devet godina, ne računajući one koje sadrže slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W koje moraju odmah da se menjaju.

Saobraćajna policija, policajac
Ilustracija, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Zbog dužeg roka sve više vozača našlo se u problemu, jer mnogima tablice i dalje važe, ali im saobraćajna dozvola uskoro ističe.

U jednoj agenciji za registraciju vozila i tehničke preglede objašnjavaju da su vozači koji na registraciji imaju slova, Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W obavezni da promene tablice na datum isteka na registracionoj nalepnici i na saobraćajnoj dozvoli.

Sa druge strane, vozači koji nemaju "problematična" slova, a registracija im ističe nekoliko meseci pre tablica, imaju dva izbora.

- Vlasnici vozila koji se nađu u toj situaciji mogu ili da zamene i tablice i saobraćajnu u isto vreme, ili da prvo produže registraciju, a kasnije, kad dođe vreme, zamene tablice i saobraćajnu - kažu u ovoj agenciji.

Ukratko, ako vam ove ili sledeće godine ističe saobraćajna dozvola, ne morate da vadite novu. Prilikom registracije na šalteru u policiji dobićete od MUP-a potvrdu koja dokazuje da je njen rok važenja produžen.

Potvrda je besplatna, a biće ispisana na dva jezika - engleskom i srpskom.

- Veoma je bitno da vlasnici vozila čuvaju ovu potvrdu i nose je sa sobom, naročito prilikom putovanja u inostranstvo, ali i prilikom narednih registracija - objašnjavaju u jednoj policijskoj stanici.

Ipak, uvek postoji mogućnost da vas neki nadrndani strani policajac na granici vrati kući kada krenete na odmor, jer ga niko nije obavestio da je papirna potvrda jača od plastične dozvole.

Ako se odlučite da zamenite tablice, uz to ide i zamena saobraćajne i registracione nalepnice i sve košta oko 5.000 dinara. Da ne bude zabune, bez obzira na to da li tablice imaju "problematična slova" ili ne, ove godine se normalno produžuje registracija.

 • Korisnik: miki
  17/04/2018 - 16:22
  Neko se zeznuo i sa engleskim fontom W pa sam morao da platim zamenu tablica i saobracajne dozvole. Osecam se prevarenim zbog necije ne poslovnosti i nestrucnosti. Zasto i meni tablice nisu vazile duze?
 • Korisnik: Srbija
  17/04/2018 - 14:23
  Što nisu zaokružili na deset godina, a oni sa sedam na devet, baš bez veze
 • Korisnik: Goran
  17/04/2018 - 13:18
  Dokle cemo mi da placamo greske nesposobnih ljudi?Da li ce neko da odgovara za svoje postupke...e službenica pogresi ime u saobracajnoj a ja placam ispravku,katastrofa...
 • Korisnik: miki
  17/04/2018 - 12:22
  meni ukradena normalna tablica, platio 5.000, ,oni mi dali novu sa đ, e sad opet 5.000, dva puta po 5.000 bez imalo krivice.
 • Korisnik: vostinic
  17/04/2018 - 11:35
  Koja je debilna država.Nisam ni mogao da biram da li će registracija biti sa ĐČĆŽ jer sam takvu dobio Pa sam uz globu zamenio tablice ali mi je ostalo Ž jer je KŽ oznaka za Knjaževac pa će to promeniti kasnije naravno uz novu globu.Eto kakva nam je država.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najnovije - Alo.rs