Mali Damjan sa ocem
Olivera Radić
Mali Damjan sa ocem

Olivera Radić

Mali Damjan sa ocem, Foto: Olivera Radić

Porodica je ostala bez mleka kojim hrani decu, a mali Damjan, kažu meštani, od tada ne prestaje da plače.

Pročitajte još:

Čukarići imaju tri sina, Dušana (16), Nikolu (15) i Damjana (3). Kravu su dobili od manastira Visoki Dečani i od te krave, kako navodi Eparhija raško-prizrenska, porodica je živela. Međutim, u noći 25. septembra ostali su bez nje. Osim Čukarića, još tri srpske porodice iz istog sela iste noći su pokradene.

ČETIRI KRAĐE ZA JEDNO VEČE

- Četiri porodice iz Velike Hoče pokradene su u noći 25. septembra

- Velika Hoča je srpsko selo koje se nalazi u metohijskoj kotlini

- Jovanu Matić ukradeni su krava i tele

- Branku Čukariću ukradena je krava

- Stanoju Miciću ukraden je automobil

- Sašku Miciću su ukradeni automobil i krava

- Ovo nije prva krađa u Velikoj Hoči - Sašku Miciću su i prošle godine ukradeni krava i tele. Počinioci još nisu pronađeni.

Olivera Radić, profesorka srpskog jezika, koja u gimnaziji u Orahovcu predaje Dušanu i Nikoli, nakon nemilog događaja našla su u dvorištu opljačkane srpske porodice.

- Celog me dana prate suze malog Damjana. Slivale su se niz njegovo lice dok je utrčavao i istrčavao iz štale i dozivao kravu Draganu, koju su mu lopovi ukrali. Tako mali, a činilo mi se kao da je ceo život poneo na svojim leđima. Skidao je žicu sa tarabe, jurio kroz baštu, dozivao komšije: „Ukrali su nam kravu, deda Jovane, znaš, deda Jovane, ukrali su nam kravu... Idem da vidim, možda je na igralištu, možda je nisu uzeli, možda je tamo... Znaš, ja sam je čuvao svaki dan, mogu da je uhvatim za rogove i dovedem kući“ - priča za „Alo!“ Olivera i dodaje:

- A onda je zastao kad je video da i deda Jovanova žena Slobodanka plače. Podigao je pogled ka ocu i kroz plač upitao: "Tata, jesu li i deda Jovanu ukrali kravu? Jesu li, tata... Čim je nema u štali, jesu...“ Kao da ni njima nije verovao, a i nije, znam, videlo se na njegovom licu. Mali Damjan je i dalje plakao… Te detinje suze mnogo bole. Onima koji su preko noći otimali tuđe krave i telad to i nije važno. Ne bole ih tuđe suze, a da su se zagledali u to belo dečje lice, videli bi ogromnu tugu. A ja, ja sam u njima danas videla svu srpsku nemoć i muku nagomilanu u svima nama svih ovih godina. Nemoć da se braniš i da braniš svoje. Suze malog Damjana su suze svih opljačkanih Srba poslednjih meseci, suze sve dece ostale bez čaše domaćeg mleka, suze svih roditelja koji su tim mlekom hranili decu. Videla sam u tim suzama i tužbu i presudu. Suze malog Damjana su presuda svima koji su mu oteli iz ruke čašu toplog mleka - priča Radićeva.

Lopovi pokušali da uguraju kravu u auto

U međuvremenu su pronađeni krava i auto u vlasništvu Saška Micića. Ostavljeni su u rovu, a kako je rekao Micić, auto je bio uprljan balegom, pošto su lopovi pokušali da kravu uguraju u automobil.

Komentari (1)

Vanesa

28.09.2018 12:55

Pa lepo da ti srce prepukne...dokle više...!?!?!