Beba Bebe
Shutterstock
Beba Bebe

Shutterstock

Beba će nositi ime Lazar, Foto: Shutterstock

Žena iz Srbije (38), zahvaljujući presađenoj materici sestre bliznakinje, na Vidovdan na klinici u Bolonji rodila dečaka, koga će nazvati Lazar. Njena želja je da rodi još dvoje dece i to je vrlo ostvarivo, jer je sačuvano još 11 embriona, otkriva dr Milan Milenković, koji je pratio ovaj nesvakidašnji porođaj!

Kako je rekao, zbog toga je sačuvano još 11 embriona, koji će biti iskorišćeni kada ona to poželi.

Ova Srpkinja, rođena bez materice, postala je medicinski fenomen pošto je prva žena u svetu koja se porodila nakon što joj je ovaj organ donirala sestra, jednojajčana bliznakinja. Ta transplantacija, prva u Srbiji ove vrste, obavljena je na Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj u martu prošle godine, u septembru je urađena veštačka oplodnja, da bi u sredu ova neverovatna žena rodila dečaka teškog 2.970 grama.

Insistira na anonimnosti

Novopečena majka malog Lazara insistira na anonimnosti, a za nju i njenu sestru zna se samo da potiču iz malog mesta 120 kilometara od Beograda. Porodila se u Bolonji jer trenutno živi u tom gradu, gde njen suprug ima posao. Njena sestra, pre nego što joj je donirala matericu, rodila je troje dece.

Profesor dr Milan Milenković ističe da je ovo vrhunski uspeh za srpsku medicinu, ali i neopisiva sreća za roditelje malog dečaka.

- Ovaj porođaj i prethodna transplantacija su, slobodno mogu da kažem, podvig srpskih lekara uz pomoć stranih stručnjaka. Važno je napomenuti da su i mama i beba dobro i da je porođaj, urađen u četvrtak u 10 sati ujutru, prošao bez komplikacija. Intervencija je trajala oko sat vremena, jer je ipak u pitanju porodilja sa transplantiranom matericom. Mama se porodila carskim rezom, ali pod spinalnom anestezijom, pa je imala priliku odmah da vidi i uzme u naručje svog sina, zajedno sa svojim suprugom, koji je prisustvovao porođaju. Bilo je jako emotivno za sve, i za roditelje i za nas lekare. Nakon sina prvenca, mama i tata su poželeli još dvoje dece, a s obzirom na to da je ostalo još 11 embriona, to je vrlo ostvarivo - kaže dr Milenković.

Da je ovo svetsko čudo, poteklo iz Srbije, ističe i profesor dr Miroslav Đorđević, hirurg i urolog sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

- Prošle godine nakon transplantacije zamrzli smo 13 embriona, i prvi proces je bio urađen nakon intervencije. Zaista je neverovatan osećaj kada nakon godinu dana od ove jedinstvene transplantacije materice, jer su pacijentkinje bile jednojajčane bliznakinje, danas slavimo i rezultate tog poduhvata. Najbitnije je da su i mama i beba dobro i da ćemo nastaviti ovim tempom, sa još većim napretkom naše medicine - naglašava Đorđević.

Na pitanje da li zna kako će se beba zvati, kroz smeh odgovara:

- Trebalo bi da bude Lazar. Rodio se na veliki praznik i zaista jeste srpski junak - poručio je Đorđević.

Komentari (6)

Vanja

30.06.2018 11:45

Nije ovo vidovdansko čudo već doktorsko. ČUDO je koliko ljudi veruje u čuda, a dotle se popovi bogate i bahate.

nele011

30.06.2018 12:12

Ziveo 100 godina Lazare. Mami i sestri sva ljubav i postovanje. Svaka Vam cast DOKTORI NASI....

Vanesa

30.06.2018 12:59

Neka nam je Lazar ziv i zdrav na mnogo leta!!!!

Ivana

30.06.2018 14:30

Da je zivi i zdravi mali andjeo Lazar,Bog da mu dati blagoslov u zivotu zajedno sa roditeljima i da ima srecno i veselo detinjstvo sa jos braca i sestre.Cestitke za roditelji.

Treska

30.06.2018 14:33

Po naslovu covek ocekuje da se dete zove Vid, Vidan, Vidak, Vidosav i sl. Nek je ziv i zdrav.

matorikesa

30.06.2018 15:47

Insistira na anonimnosti a ovamo do detalja (sestra rodila troje) iz malog mesta odakle je - samo ulica fali iz tog mesta 120 km od Bg.