Udruženje žena "Sremica" Pećinci
Miki Milanković
Udruženje žena

Miki Milanković

Udruženje žena "Sremica" Pećinci, Foto: Miki Milanković

Kako kažu, u jednom starinskom ormanu pažljivo čuvaju ručne radove stare više od 100 godina, a kako bi i one imale šta da ostave budućim pokolenjima, marljivo vezu i heklaju stolnjake, salvete, kuvarice, peškire...

Udruženje žena

Miki Milanković

Udruženje žena "Sremica" Pećinci, Foto: Miki Milanković

Takođe, same organizuju događaje kao što je pravljenje kolača po autentičnoj recepturi. Uglavnom su penzionerke, a najstarija među ovim damama ima 80 godina.

Titulu predsednice Udruženja već 13 godina drži Mara Milovanović, a kako kaže, otkad se penzionisala, to joj je jedino zanimanje.

- Ne znam šta bih radila kod kuće. Unuka mi je velika i nemam obaveze. Svake nedelje u Udruženju imamo obavezan sastanak i onda ja kao predsednica postavim dnevni red sa planom kuda ćemo ići, koja će šta da radi ili mesi, kao i šta ćemo sve od rukotvorina poneti - objašnjava nam Mara, koja se trudi da žene, uz obaveze u Udruženju, odu i na koji izlet, koncert ili predstavu.

Kako kažu, kolači su njihov zaštitni znak jer upravo oni vraćaju u lepa vremena kada su zime bile duge i bele i kada su pucketanje vatre i miris tek spremljenih kolača bili sve što je jednom detetu bilo potrebno. Tajna kolača je u tome što ih Sremice prave sa mašću, isto onako kako su ih njihove bake pravile.

- Ranije nije bilo ulja ili margarina. Zato su naši medenjaci, šapice, vanilice, lenja pita, krofne, štrudle ili breskvice najukusnije na svetu - kaže Mara i dodaje da se recepti za kolače čuvaju isključivo u glavi i da se tako i prenose na buduće generacije.

Ispekle 2.500 krofni!

Za svoju manifestaciju u Pećincima, ove žene su prošle godine ispekle više od 2.500 krofni. Kako kažu, sve su se pojele, a najviše se tražila ona prava sremačka, prazna, samo posuta šećerom u prahu. Kažu da je za pravu krofnu bitno da se koristi mnogo masti, da narastu i da budu rumene.

Najmlađa članica udruženja ima 58 godina. Kako kaže, trudi se da pomogne oko kolača dok starije Sremice sa iskustvom vezu i heklaju. Međutim, u ovo udruženje donela je i nešto sasvim novo.

- Još radim, pa ne mogu svaku manifestaciju da ispratim, ali zato pravim kozji sir koji je potpuno drugačiji od svih drugih - otkriva nam Jovanka Lazić, koja je zbog svoje dece kupila tri koze, ali njena tajna pravljenja sira oduševila je i članice Udruženja.

- Koza je poznata po tome što voli da pojede sve što je zeleno, a ima tih korova koji imaju malo intenzivniji miris. Zato se ja trudim da ih ne napasam na taj način, već im dajem isključivo detelinu, kukuruz, ječam…Zato je moj sir po ukusu drugačiji. Tome dodam mirođiju, šunku, borovnicu ili ljutu papričicu i onda zaista retko ko može da mu odoli - kaže Jovanka i dodaje da je celog života samo radila.

Udruženje žena

Miki Milanković

Udruženje žena "Sremica" Pećinci, Foto: Miki Milanković

 

Komentari (2)

Onda dodje Nepalac

09.07.2018 16:41

uzme 10000e po zaposlenom, i uči sremice kako se prave NUDLE.

Цицка

10.07.2018 09:53

@Onda dodje Nepalac - Jeste , sve je tako i tacno je a sto se ti nisi javio da odes tamo i otvoris fabriku kad si tako pametan.