Milenko Pavlović
Privatna arhiva
Milenko Pavlović

Privatna arhiva

Milenko Pavlović, Foto: Privatna arhiva

Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka, žrtvovao se da bi spasao mlađeg kolegu sigurne smrti koja ga je čekala u neravnopravnoj borbi sa NATO avijacijom.

Kada je 4. maja 1999. stiglo naređenje o poletanju na NATO avione koji su nadleteli Valjevo, Pavlović je dežurao na izmeštenom komandnom mestu u Staroj Pazovi. Javio je svom zameniku da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu da ne poleti i krenuo ka Batajnici.

Prišao je avionu i rekao: "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!" Izvukao je iz kokpita mladog pilota i odleteo put rodnog kraja.

Borba se odvijala nad Valjevom, samo 50 kilometara od Pavlovićevog rodnog Gornjeg Crniljeva, a kada se na nebu, pred velikim brojem očevidaca, pojavila vatrena kugla, Valjevci su pomislili da je pogođen NATO avion.

Uskoro, međutim, stigla je vest da su u Petnicu pali ostaci našeg “miga 29”.

 

Milenko Pavlović se nije katapultirao. Odmah po poletanju, otkazao mu je generator naizmenične struje, čime je praktično ostao “slep”, jer mu nije radio radar, a protiv sebe je imao 16 NATO lovaca u naletu na vojnu fabriku “Krušik”.

U prvi mah uspeo je da ih rastera, ali su ga pogodile rakete sa holandskog F-16 iz reona Tuzle.

Bio je to poslednji Milenkov let, i poslednji let do kraja NATO agresije - do tada je uništeno 11 "migova", šest u vazduhu i pet na zemlji.

Pavlović je posthumno odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.

Komentari (9)

savo p.

07.09.2017 06:00

to mu je bio posao.svako bi to uradio da je izabrao taj poziv.

Dusanova garda

07.09.2017 06:25

Podici spomenik srpskom junaku da se vidi sa kilomtra udaljenosti i nazvati ulicu u svakom gradu po njemu. Slava ti Komandante!!!!

Тртрћко

07.09.2017 11:46

@Dusanova garda - Шта рећи а бесно не опсовати када у сред Београда подигоше споменик НАЈГОРЕМ СРБИНУ од када постоји српски народ а то је гаврило чеко са надимком принцип.У једном бесмисленом атентату прво је убио Софију па фердинанда и тиме три детета учинио сирочићима.А онда из освете пострадасмо ми срби у Србији да горе није могло.Где је споменик храбром пилоту у Београду?

Oacar

07.09.2017 13:58

@Dusanova garda - @trtrćko..Ti si bre baš stvarno bolestan.Jesi li ti pročitao nesto o životu Srba u Bosni za vrme Austro-Ugarske vlasti? Znam da nisi jer izgleda da od bukvara nisi išao dalje.

zdravko komnenic

11.09.2017 20:21

@Dusanova garda - da dobro ijedno osta uvce srbina posle otomanske i harburske monahrije.na papiru isotricara sto guslaju srbski narod istrebllivalji a stanje na terenu bese drugacije.vise nas je poginulo u ovim tkz.zadnjim otadzbinskim ratovima nego u vremena velikih imperija.dogovorenim zna se u karadjordjevu a piotu laka zemlja i kuku kuci koja izgubi najblize.drzavu zabole ona stvar jer danas im ne trebaju za izbore i huskanje.

Раша

07.09.2017 08:27

Погинуо у садејству наших снага и НАТО снага на жалост.

zoran

07.09.2017 10:30

Poginuo je poletevši na kršu koji ni komarce ne može da zaprašuje. Sramota za komandanta RV i PVO koji je ovo dozvolio. A posle agresije se država galantno odužila dezerterima sa bezbroj pomilovanja, umesto da ih je primerno kaznila. Tako su heroji izjednačeni sa seka-persama.

lemi

07.09.2017 10:44

@zoran - I komandant, ali jos vise sramota za porodice koje su podigle lopove koji su krali do koske drzavu, pa na kraju i novac za odrzavanje poslednje linije odbrane zemlje. Njima i njihovoj deci na tamnu dusu.

Pavlovic

07.09.2017 10:44

Pavlovići vekovima daju zivot otadzbini,ali bolje prolaze ovi sto ostaju da čuvaju njihove zene u selu,pa kupuju njihovu zemlju za 2 kg brasna da bi majke lecile gladnu i bolesnu decu i šta sad, Ajmo ovako kome 5 djedova nije poginulo u n.o. ratovima nemoze u vladu. Ma jok u vladi su bas potomci tih što su čuvali žene ratnika i kupovali njihovu zemlju za siću.