Deda Muškarac tužan muškarac plakanje
Profimedia
Deda Muškarac tužan muškarac plakanje

Profimedia

Nije mu bilo lako, ali nije prestajao da se bori, Foto: Profimedia

Pročitajte još:

U Srbiji godišnje skoro 2.800 muškaraca oboli od karcinoma prostate, a gotovo 900 njih izgubi bitku sa ovom bolešću. Uprkos tako sumornim podacima, sa rakom prostate se danas može živeti. Simptomi se javljaju postepeno i polako, a bolest je podmukla. Bolest se najčešće javlja između 60 i 65 godina.

Slobodanu je rak dijagnostikovan 2001. godine, kada je imao 47 godina, što znači da je imao manje godina u odnosu na prosečni broj godina pacijenata obolelih od raka prostate. Ova bolest se smatra bolešću starosti, pa otuda i čude Slobodanove mlade godine.

- Prilično rano mi je dijagnostikovan rak i sasvim slučajno. Neke kolege su imale problema sa prostatom, bešikom i otišli su na neke kontrole, kažem sebi, 'ajde, idem i ja, i na sreću što sam otišao. Jer je posle određenih pregleda ustanovljeno da je u pitanju karcinom prostate. Iz histopatološkog nalaza videlo se da je bolest izašla van prostatične komore ili kako već to lekari zovu. Metastazirala je - priča Slobodan.

Nikakve simptome ni tegobe nije imao. To je, kaže, bolest koja se ne oseti i najčešće se otkrije slučajno. I prognoze nimalo nisu bile dobre. Lekar koji ga je operisao, njegovoj supruzi je rekao "ide to nekim svojim brzim tokom"!

Slobodan je od tada prošao kroz 33 zračenja, imao je jedan ciklus hemioterapije od 10 hemioterapija, pa drugi ciklus, bio je uključen i u jednu eksperimentalnu studiju tokom koje je primio 15 vakcina koje se izrađuju od krvi pacijenata. Rezultati su se poboljšavali, ali je posle određenog vremena opet došlo do pogoršanja. Vrednosti PSA (prostata-specifičnog antigena) počele su da rastu, što je bio signal za uzbunu, pa je primio još jedan ciklus od šest hemioterapija, što je rezultiralo poboljšanjem rezultata. Uz sve to, doktori su ga redovno pratili kroz snimanja, skenere i kontrole...

U poslednjih nekoliko meseci, kaže Slobodan, bolest je nastavila da napreduje. Od inovativnih lekova, koje doktori hvale, očekuje najbolje.

Komentari (1)

CRNA RUKA - APIS

07.10.2018 12:53

NAŽALOST OVA BOLEST KOSI MUŠKARCE.