SANU
Profimedia
SANU

Profimedia

SANU, Foto: Profimedia

Među njima su sociolog Slobodan Antonić, demograf Mirjana Rašević, Milena Dragićević Šešić čija uža naučna oblast je menadžment u kulturi i teorija medija, filozof Alpar Lošonc i predsednik Fiskalnog saveta, ekonomista, Pavle Petrović.

Dragoljub Mićunović, Zagorka Golubović i Ljubomir Madžar su neki od kandidata za članstvo koji su eliminisani iz izborne trke, pišu današnje "Novosti".

Lošonca i Antonića su, navodi se, predložili članovi Odeljenja, dok su ostala tri kandidata koji idu dalje predložili fakulteti i instituti.

Sednica na kojoj su odlučivali je održana u utorak, a osim članova, o podršci su odlučivale i kolege pridružene iz srodnih odeljenja SANU.

Za dopisne članove je, kako list navodi, predloženo 30 kandidata od čega je 25 predloga stiglo izvan Akademije, troje je predložilo Odeljenje društvenih nauka, a dva kandidata su stigla na predlog ogranka SANU u Novom Sadu i Nišu, potvrđeno je Novostima u SANU.

"Dalje je prošlo pet kandidata za dopisne članove, kao i jedan kandidat za redovnog člana", navedeno je.

Dopisni, koji je podržan za izbor u zvanje akademika je profesor dr Aleksandar Kostić.

Akademici iz Niša predložili su sociologa Dragana Žunića, a njohove kolege iz Novog Sada - psihologa Snežanu Smederevac.
Odeljenja SANU moraju da izaberu svoje kandidate do kraja maja, posle čega zaseda i o njima se izjašnjava Predsedništvo SANU.

Izborna skupština, na kojoj učestvuju svi redovni i dopisni članovi, zakazana je za 8. novembar.