Saša Matović
Alo!/Dejan Briza
Saša Matović

Alo!/Dejan Briza

Saša Matović, Foto: Alo!/Dejan Briza

Naftna industrije Srbije (NIS) ne samo da neograničeno eksploatiše naftu sa oranica srpskih seljaka u opštini Srbobran, već im uništava useve i plodne njive, pri čemu im plaća mizernu ili nikakvu nadoknadu za korišćenje zemlje, a nekima čak pokušava i da nezakonito otme parcele njihovih dedova. 

Gospa Matović

Alo!/Dejan Briza

Gospa Matović pokazuje soder na njivi, Foto: Alo!/Dejan Briza

Kad se pogleda moćna mehanizacija kojom se eksploatišu naftne bušotine, kamioni i mašinerija i sabirne stanice koje prikupljaju naftu u Turiji i Srbobranu, čovek bi pomislio da se nalazi usred Katara, međutim, meštani ovih vojvođanskih mesta umesto miliona u slamarici imaju oštećene kuće, uništeno zdravlje i nikakvu nadoknadu za korišćenje zemlje od ovog naftnog giganta. 

NIS: Naknada stvar pogodbe

U kompaniji NIS za „Alo!“ kažu da sa vlasnicima parcela na kojima se nalaze naftne bušotine regulišu sve imovinsko-pravne odnose u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o osnovama svojinsko-pravnih odnosa i internim aktima kompanije NIS.

- Naknada za upotrebu tuđe imovine radi izgradnje (novih) rudarskih objekata stvar je neposredne pogodbe sa vlasnikom zemljišta. Naknada eventualne štete redovno se isplaćuje jednom godišnje na ime zauzetog zemljišta, kao i svaki put nakon remonta bušotine - kažu u NIS-u.

Saša Matović, poljoprivrednik iz Turije, potvrdio je za „Alo!“ da muči muku sa NIS-om.

- Moja porodica je sarađivala s NIS-om i pre privatizacije i tada je sve teklo korektno, međutim, otkad su došli Rusi, počeli su da se ponašaju bahato i bezobrazno preko svake mere. Izvlače sa mog poseda naftu za koju mesečno uzimaju milione, a meni plaćaju 5.000 dinara za godinu dana! - priča on i dodaje da kada je ta kompanija radila remont naftne bušotine 2014. godine, platila je samo deo štete.

- Ostali su mi dužni 100.000 dinara, a njivu ostavili neupotrebljivu. Zemlja je u katastrofalnom stanju, puna šodera, a usevi nisu onog kvaliteta kakvog bi trebalo da budu. Kad rade remont, dolaze sa mehanizacijom teškom i 30 tona. Posle njih ostaju krateri u zemlji i nafta na sve strane. Posed ne mogu ni da prodam, ko će da kupi njivu sa naftnom bušotinom? To je zagađena zemlja - tvrdi on i napominje da NIS trenutno ima pravo da 3.000 kvadrata na njegovoj parceli koristi neograničen broj godina.

Radoslav Glavardanov

Alo!/Dejan Briza

Radoslav Glavardanov, Foto: Alo!/Dejan Briza

Još je gore prošla porodica Radoslava Glavardanova, na čijoj parceli proizvođač crnog zlata eksploatiše naftu već dve decenije.

666 naftnih bušotina NIS eksploatiše u Srbiji

78 bušotina nalazi se u Srbobranu

3% plaća NIS rudnu rentu u Srbiji

- Nikad im nisam tražio ni dinar, a sve vreme sam plaćao porez za njivu na koju niti ulazim, niti je koristim. Deda ih je pustio da eksploatišu naftu dok je ima u zemlji, nije tražio nikakvu naknadu, samo da njivu vrate u prvobitno stanje kad posao obave. Međutim, ni to im nije bilo dosta, pa su se prošle godine pojavili na mojim vratima sa aneksom ugovora i tražili da potpišem da je parcela njihovo vlasništvo. Odbio sam, pa su me tužili - kaže on i dodaje da ne postoji dokaz da su dedi ikad platili za parcelu kao što tvrde.

Advokat: Ugovori ne postoji

Snežana Sekulić, pravni zastupnik porodice Matović, u razgovoru za „Alo!“ kaže da su do privatizacije NIS-a ljudi povremeno dobijali neke vrste zapisnika kojim je utvrđivana naknada za korišćenje, ali posle privatizacije zapisnici su formulisani tako da je na njima naznačeno da je prisutan vlasnik zemlje, a nigde nema njegovog potpisa.

- NIS pod formom konstituisanja prava službenosti korišćenja ljudima oduzima vlasništvo nad zemljom. Odrede, naime, da imaju službenost prava korišćenja da bi vršili redovni ili vanredni remont neograničen broj godina. Redovan remont traje od sedam dana do dve nedelje. Zar zbog dve nedelje godišnje neko ima pravo da vam oduzme zemlju na neograničen broj godina - objašnjava ona.

Komentari (8)

Zapregao

19.07.2018 12:45

Braco Rusi uvek nam pomazete, aj sad lepo masineriju kupite i za matjusku rusiju paljba

Ige

19.07.2018 14:10

@Zapregao - Na pitanje ukrajinskog novinara kako Ukrajina saradjuje sa Rusijom u vreme SSSR-a odgovor je bio: "Mi njima dajemo žito a oni nama uzimaju ugalj."

Sasa

19.07.2018 13:06

A ovamo nas foliraju da je skupo gorivo zbog Sirije,Iraka itd.Pa oni nase potrebe potrosnje zadovoljavaju sa nasih izvora.

milisav

19.07.2018 13:48

Pa nemojte,oni su naša braća...

Grga Pitić

19.07.2018 14:09

Srbija je ptavna poljana

Wragolan

19.07.2018 14:33

Hitno zakone izmeniti! 1. Sva nafta koja se izvuče iz zemlje na teritoriji Srbije, ima se prodavati na pumpama Srbije, Srbskom narodu po ceni od 65 din. sa uračunatim pdv-om! 2. Doneti zakon u hitnom postupku kojim se vlasništvo nad zemljom proširuje i ispod nivoa zemlje do naftne žile, da bi i paor mogao da postane delimično šeik, ali u saradnji sa NIS-om!

fox

19.07.2018 16:39

@Wragolan - samo na teritoriji vojvodine

huhu

19.07.2018 18:01

Da ti kazem nesto,vidi imas ventil na busotini,uzmes i okrenes ih udesno,zatvoris busotinu i bezi.I onda kad rokne busotina kazes da su radnici zaboravili da otvore i ti si na dobitku.