Nestalo Oteto Dete Kidnapovanje Otmica Nestanak
Shuterstock
Nestalo Oteto Dete Kidnapovanje Otmica Nestanak

Shuterstock

Ilustracija, Foto: Profimedia

Među beogradskim roditeljima poslednjih dana zavladala je prava panika zbog, kako navode, istetoviranih stranaca i potencijalnih otmičara, za koje misle da vrebaju njihovu maloletnu decu iz automobila „audi Q7“ i „seat leon“.

Tragom roditeljske brige krenuo je i MUP, pa iako nisu imali zvaničnu prijavu, pripadnici policije odmah su proverili vlasnike ovih automobila i utvrdili da se radi o stranim državljanima, koji snimaju muzički spot u srpskoj prestonici.

471 dete nestalo je u prvih pet meseci 2018.

1.334 nestanka dece prijavljeno je prošle godine

8 mališana do danas nije pronađeno

Dete koje nestaje bez traga i glasa najveći je strah svakog roditelja, a već i pri samoj pomisli da bi tako nešto moglo da se dogodi, mame i tate doživljavaju blaži šok. 

Našoj redakciji javio se prestrašeni roditelj, koji kaže da je pre dva dana dobio poruku u kojoj piše da kidnaperi, stranci, čim primate da se roditelji, bake ili deke samo na tren udalje, kreću u akciju - mališane najpre pitaju za ime, a zatim ih fotografišu, dok tinejdžere slikaju oprezno, s udaljenosti, da bi se zatim izgubili u nepoznatom pravcu. 

- U poslednjih 20 dana grupa od pet stranaca s profi aparatima slikaju naše najmlađe po parkovima i na igralištima u blokovima na Novom Beogradu, pikiraju decu i tinejdžere, uglavnom od pet do 18 godina - prepričava naš sagovornik sadržaj poruke i dodaje:

Opasnost vreba na internetu

Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ i otac ubijene devojčice Tijane, upoznat je s navedenim dešavanjima, kao i s činjenicom da policija radi na ovom slučaju.

- Fotografisanje dece je nezakonito, ali ne znači po automatizmu da je u konkretnom slučaju reč o otmici. Roditelji misle ako su im deca kod kuće, da će biti bezbedna, međutim, danas su društvene mreže mesto gde najmlađe često vrbuju predatori i pedofili - upozorio je on.

- One najmlađe, od oko pet godina, pre svega pitaju za ime, a zatim urade nekoliko profilnih fotografija, dok starije slikaju iz daleka, da ih ne primete. Nakon fotografisanja, potencijalni pedofili izgube se u nepoznatom pravcu. Ima ih petoro, izgledaju opasno, a takve su im i tetovaže. Plavi, visok muškarac sa jarećom bradicom i jedna crnka navodno su više puta viđeni u blokovima. Pre dva dana su se nakon slikanja dece odvezli u crnom „audiju“. Još jedan muškarac i dve žene, nakon što su odslikali decu, odvezli su se u autu „seat leon“ sive boje.

S druge strane, u Ministarstvu unutrašnjih poslova tvrde da iako nisu imali prijavljen slučaj da nepoznate osobe u parkovima u novobeogradskom bloku 62 slikaju decu uzrasta od pet do 18 godina, kako je objavljeno na društvenim mrežama, odmah su izašli na teren da provere ove navode.

- Policija je, uprkos tome što nema zvanične prijave, odmah proverila vlasnike automobila „audi Q7“ i „seat leon“ stranih oznaka, čiji su registarski brojevi objavljeni na društvenim mrežama. Ustanovljeno je da je reč o stranim državljanima koji, kako su rekli, trenutno borave u Beogradu, gde snimaju muzički spot. Oni su negirali bilo kakvo snimanje dece, a uredno su prijavili svoj boravak u Srbiji - saopštio je MUP.

O svemu je obavešteno nadležno tužilaštvo, dodaju iz MUP-a, a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzeće sve mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi proverili istinitost navoda iznetih na društvenim mrežama.

Francuzi pokušali da “pozajme” devojčicu

Podsetimo, troje francuskih državljana bilo je prvostepeno osuđeno u Specijalnom sudu u oktobru 2016. jer su 13. marta 2015. u ulici Braće Jerković oteli tada trogodišnju Mašu iz ruku njene majke. Nakon otmice, usledila je policijska potera za njima, a sustignuti su na naplatnoj rampi autoputa ka Zagrebu kod Šimanovaca i uhapšeni.

 

Komentari (3)

Srpkinja

09.07.2018 22:46

Ko nije sa detetom ne sme da bude na igralistu, parku, skolskom dvoristu. Odmah hapsiti i registrovati. Dobro je da se reagovalo pre nekog zla. Kakav spot sa tuđom decom?!

hu

09.07.2018 23:33

Da da sto posto snimaju spotove,to svi rade!?Al ste pajkan men prosti

Mira

10.07.2018 08:39

Odmah u zoovrt zverima i prenositi javno da vidimo onda hoce li neko smeti slucno uraditi.