Radijator Grejanje
Profimedia
Radijator Grejanje

Profimedia

U budućnosti ćemo se besplatno grejati zahvaljujući Srbinu, Foto: Profimedia

Solarni koncentratori koji mogu da omoguće besplatno grejanje za celu Srbiju, bežični prenos struje, dobijanje pitke vode iz morske, nafte iz biomase, samo su neki od projekata profesora Vladana Petrovića za koje Srbija nije zainteresovana. Za razliku od stranaca...

Kada se posle dugo godina života i rada vratio u rodni Kragujevac, profesor Petrović bio je siguran da će u Srbiji rado prihvatiti inovativne patente koji značajno mogu da unaprede privredu naše zemlje.

Pročitajte još:

 

U Badnjevcu, nadomak Kragujevca, na svom imanju, na dva hektara, postavio je sunčeve koncentratore kako bi na praktičnom primeru dokazao da je besplatno grejanje moguće.

Od tada do danas, posećivali su ga mnogi zvaničnici, naročito tokom predizbornih kampanja, ali konkretnog dogovora nije bilo.

U međuvremenu, potencijal projekta prepoznala je firma iz Norveške koja je sa profesorom zaključila ugovor.

Profesor objašnjava da jedini u svetu ima tehnologiju za proizvodnju struje iz sunčeve energije 365 dana, svih 24 sata svakog dana.

„Razvili smo i postupak za desolinizaciju morske vode gde je potrošnja energije relativno mala, tako što se otpadna toplota iz solarnog sistema koristi za desolinizaciju morske vode. Tako može da se dobije hiljade kubika pitke vode iz morske vode i proizvodnja struje 365 dana“.

Profesor Petrović se priseća kako su njegovo postrojenje posetili predstavnici 19 država kako bi se upoznali sa novim tehnologijama.

„Držao sam veoma posećena predavanja na Mašinskom fakultetu na temu: ’Pokretanje privrede na bazi novih tehnologija‘, tehnologija koje Srbiji mogu da obezbede fantastičan ekonomski progres. Pored ostalih tehnologija predstavio sam i projekte bežičnog prenosa električne energije, dobijanje struje iz jonosfere, dobijanje nafte iz sunčeve energije, dobijanje nafte iz biomase, kako da izdvojite CO2 iz atmosfere uz pomoć sunčeve energije itd. Kako da na primer po hektaru možete da dobijete 100 tona nafte na osnovu fotosinteze. Ali na tome se, što se Srbije tiče, sve i završilo.“

Komentari (10)

Boyana

11.09.2018 10:59

Tu i tamo procitam ponesto o izuzetnim izumima profesora Petrovica, steta je sto mi nemamo sluha da podrzimo ovakva genijalna resenja,pre svega sto se tice ustede energije na do sada poznate nacine jer ono sto nam daje sunceva svetlost tj.energija ce biti u buducnosti primat! G-dinu Petrovicu svaka cast!

Mirkica

11.09.2018 11:04

Pa normalno!pametni čovece ovde prolazi stoka na farmi,seljana zadruzna,nezasiti političari...zato nam nema napretka sl.200 god...

lola

11.09.2018 11:13

Srbija ulaze u rijalitije da zatupi vec odavno zatupljenu masu, dok nam mazu oci sa pricama kako je sve divno, a mladi odlaze bukvalno za 2,3 godine ostace samo penzioneri. Ovom coveku svaka cast, samo neka ode odavde dok ga ne proglase ludim.

JokiSaki

11.09.2018 11:14

E moj profesore, kakva besplatna energija, pa ko ce i kako da potkrada gradjane ?

luigi

11.09.2018 11:21

Šta očekivati od države koja prodaje PKB sem glad,jad i bedu

alo mile

11.09.2018 11:25

nazalost,tek kad neko umre o njemu se misli....

sanja

11.09.2018 11:42

Iznenađena sam da nismo pokazali interesovanje za ovo sve što sam pročitala. Svaka čast profesere!!!!, pa svi znamo da kada naši ljudi postanu poznati, van naše zemlje, da ih onda cenimo i dižemo do neba. Da je Nikola Tesla ostao ovde isto bi se dogodilo. Budite uporni i želim vam svako dobro.

XXL

11.09.2018 11:45

Ovo je prosto - NEVEROVATNO. Ali za Srbiju - normalno.

Ciga

11.09.2018 12:29

e profesore nije to interesantno ovde....jel si vido letece ljude na pink u zadrugu?e to je tehnologija profesore od toga se zivi u srbiju.

Deda

11.09.2018 14:18

Postoji Ministarstvo za inovacije, koje finansira po meni tragače, a po njima nazovi automobil na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu.