Barselona Sagrada Familia katerdala
Shutterstock
Barselona Sagrada Familia katerdala

Shutterstock

Barselona, Sagrada Familia katerdala, Foto: Shutterstock

Grupa od 106 učenika iz Srbije koja nije mogla da uđe u hotel u Ljoret de Maru u Španiji trebalo bi danas da krene za Beograd, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i istakao da ceo slučaj nema veze sa turizmom i da je "malo reći da je reč o prevari".

Ljajić je za RTS izjavio da je osobi koja se nalazila na licu mesta sa učenicima oduzeta licenca pre nekih mesec dana i da je on, da bi organizovao putovanje, našao agenciju koja regularno posluje.

Kako je naveo, oni su zajedno učestvovali u prevari roditelja i dece.

Ministar je apelovao na putnike da uvek imaju ugovor o putovanju i da ne pristaju ni na kakve priznanice da su uplatili neka sredstva, jer na osnovu ugovora mogu da se sprovode postupci.

U ovom slučaju, kako je rekao Ljajić, na sreću postoje priznanice da su roditelji uplatili novac, ali šteta je mnogo veća i tiče se imidža agencija i turizma.

Ljajić je rekao da će po važećem zakonu agenciji biti oduzeta licenca ali da tu ima posla i za druge nadležne organe, ne samo za turističku inspekciju.

On je dodao da se vodilo računa da se ne ugase male agencije, ali da ce morati da se uvede red i da se pooštre uslovi kako bi u biznis ušli samo oni koji znaju da rade taj posao.

"Ne može svako kome padne na pamet da osnuje agenciju sa jednim ili dva zaposlena da uzima ovolike pare a mi posle da jurimo osiguravajuća društva da se ta sredstva nadomeste, a neko je zaradio novac od klasične prevare", rekao je Ljajić.

On je naveo da se razmišlja o mogućim zakonskim rešenjima koja bi mogla da uključuju veće garancije i veći keš depozit za osnivanje agencija koji bi mogao da bude minimum 10.000 evra.

Ministar Ljajić kaže da je postojeći zakon po evropskim standardima, ali da ne postoji društvena svest i da se zato dešavaju prevare.

On je apelovao na građane i da se što više informišu pre odlaska na putovanje i uplate aranžmana, da vide s kim imaju posla i da li je nekome oduzeta licenca, ističući da je potrebno odvojiti žito od kukolja.