Bujice u Vranju
Vranje.org
Bujice u Vranju

Vranje.org

Bujice u Vranju, Foto: Vranje.org

Posle višečasovnog užasa zbog obilnih kiša i bujičnih poplava, Vranjanci 3. avgusta mogu da odahnu, jer se podivljala gradska reka smiruje i više ne postoji opasnost od novih kataklizmičkih i traumatičih događanja.

Pomoćnik gradonačelnika za elementarne nepogode Aleksandar Tomić saopštio je da su gradske vlasti formirale komisiju za procenu šteta od nabujale Vranjske reke, koja se 2. avgusta od 15 do 16 časova izlila iz korita i poplavila pedesetak dvorišta, mnogo više podruma i suterena.

Nabujala Vranjska reka, čiji vodostaj nikada nije bio veći u proteklih pet decenija, porušila je i oštetila nekoliko manjih mostova, ugrozila kuće i uništila useve ovdašnjih zemljoradnika.

Bujice u Vranju

Vranje.org

Bujice u Vranju, Foto: Vranje.org

Iz jedne kuće koju je dobro oštetila bujica evakuisana je jedna vremešna žena. U Ulici Marije Kiri voda Vranjske reke poplavila je deo dvorišta, prizemlje pororodične kuće Dragana Đorđevića, srušila i odnela pregradni zid prema rečnom koritu visok metar i po.

U radioici u poplavljenom prizemlju porodične kuće voda je Đođeviću uništila materijal vredan više od 500 evra.

Susedu porodice Đorđević bujica je odnela dvadestak metara ogrevnih drva za zimu.

U štabu ističu da je neophoda hitna sanacija oštećenog Belog mosta preko Vranjske reke, koji je izgrađen davne 1844. godine.

Naložena je i hitna opravka Mačkine česme. Pomoć zemljoradnicima obećalo je resorno ministarstvo.

Jedna kompanija iz Beograda ponudila je da besplatno obavi dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju poplavljenih delova grada.

Lokalna zajednica u Vranju formirala je ekipu za nadgledanje radnika Javnog komunalnog preuzeća “Komrad” i “Vodovod”, kojima je Štab za vanredne situacije poverio čišćenje korita gradske reke od granja, šiblja, mulja i drugih nanosa.

Upravo zbog neodgovornih građana, koji su u korito bacali raznorazni otpad, Vranjska reka se žestoko osvetila.

Komentari (1)

sa

05.08.2018 08:24

Poslednja recenica je objasnila sve.