Ples oko šipke
J.M.
Dita fon Bil

Alo!/Nenad Vujanović

Dita fon Bil, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Više stotina policajaca obezbeđivalo je paradu, kojoj su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i drugi. 

Slogan ovogodišnjeg „Prajda“ bio je „Reci da“. Još oko podne, u blizini Trga Slavija polako je počelo okupljanje pripadnika LGBT populacije i onih koji ih podržavaju.

Osmesi, dugine boje i dobra muzika, koja je dodatno podigla atmosferu ispred „Prajd info centra“ u ulici Kralja Milana, pretvorili su događaj u žurku na otvorenom.

Sanja i Matora se ljubile pred svima

Bivše učesnice „Zadruge“, Jovana Tomić Matora i Sanja Stanković, došle su juče da podrže „Paradu ponosa“, gde su otvoreno razmenjivale nežnosti.

Podsetimo, njih dve su veze započele upravo u rijalitiju, te je u jednom trenutku i Sanja odlučila da prizna da joj se Jovana Matora dopada. Od tog trenutka, njih dve uživaju u ljubavi, i vreme provode zajedno.

Među više stotina ljudi bilo je dosta stranaca iz okolnih zemalja, ali i građana sa decom. Ipak, pojedini prolaznici, uglavnom stariji, negodovali su i oštro osuđivali održavanje parade.

Kraljicom jučerašnje „Parade ponosa“ proglašena je Dita fon Bil, koja je privukla veliku pažnju tradicionalnim autfitom i plesom koji je izvela u toku šetnje. Naime, ona je bila odevena u narodnu nošnju, razume se, sa opancima, i tako je plesala oko šipke na kamionu koji se sporo kretao ispred kolone šetača. Nesvakidašnji prizor neki su gledali u čudu, dok su drugi pozdravili ovacijama.

Kuma „Prajda“ bila je novinarka Suzana Trninić, koja je zvanično otvorila „Paradu ponosa“ u 14 sati. Ona je poručila da svi treba da budemo jednaki i da niko ne sme nikome da određuje koga će voleti.

Parada ponosa Prajd

Alo!/Nenad Vujanović

Parada ponosa Prajd, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Učesnici „Prajda“ prošetali su ulicama Kralja Milana, Kolarčevom, preko Trga republike, a zaustavili su se na Studentskom trgu, gde je bio organizovan muzički program.

Srbija i Beograd ovim događajem šalju poruku da se u našoj zemlji poštuju pre svega ljudska prava i tolerancija, poručili su ministri Branko Ružić i Zoran Đorđević i gradonačelnik Zoran Radojičić.

Parada ponosa Prajd

Alo!/Nenad Vujanović

Parada ponosa Prajd, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Ministar Ružić je rekao da je promovisanje tolerancije obaveza svih, Vlade i građana, jer je „jednakost zagarantovana Ustavom i zakonima“. Gradonačelnik Radojičić je istakao da je Beograd otvoren i tolerantan grad koji poštuje pravo na slobodu i različitosti.

Među okupljenima, paradi su juče prisustvovali i poslanici DS-a Balša Božović i Maja Videnović, lider LDP-a Čedomir Jovanović, takođe su tamo bili i ambasador SAD Kajl Skot, Francuske Frederik Mondoloni, Norveške Arne Sane Bjornstad, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i drugi.

 

Komentari (4)

Nnlice

17.09.2018 07:31

Gde su prava gradjana koji rade po drzavnim firmama na ugovore ????

Dragana

17.09.2018 08:19

@Nnlice - Da li Vam neko brani da se organizujete, okupite, progovorite o položaju državnih I ostalih slu\ženika.. Ne, negop sopstveni strahovi, odn. očekivanje da neko drugi uradi neđšto..i podsećanje Vaš ugovor nije poslao Vama poruku da je sloboda okupljanja Ustavom garantovano ljudsko pravo, možda ga i ne treba produžiti

Dzerika

17.09.2018 08:21

Parada srama ! Skrnjavljenje narodne nošnje !

Цицка

17.09.2018 08:56

У сваком случају треба подржати ову врсту различитости , ово се ипак разликује од подржавања у последње време УБИЦА, иако ТВРДИМ ДА НА ОВОМ САЈТУ ТО РАДИ ЈЕДАН ДО НАЈВИШЕ ТРОЈЕ ЉУДИ КОЈИ СЕ ЈАВЉАЈУ ПОД РАЗЛИЧИТИМ ИМЕНИМА али шта је требало да се обуче у народну ношњу Срба . Зашто , шта је тиме хтела да каже ?. Србија вас подржава зар то није довољно ?.