Atanasije i Filaret
Tv Hram
Atanasije i Filaret

TV Hram

Atanasije i Filaret, Foto: TV Hram

Bura oko tuče koja je izbila u 2. jula u Eparhiji mileševskoj, kada su se potukli umirovljeni vladika Filaret i sadašnji episkop te eparhije Atanasije Rakita, još se ne smiruje.

I dok Filaret do detalja prepričava okršaj i navodi da ga je Atanasije čak u dva navrata vukao za bradu i gurao dok je on stajao s rukama podignutim uvis, Atansije tvrdi da je tog ponedeljaka, kada se okršaj dogodio kod Filareta, bio u prijateljskoj poseti, odnosno da bi se uverio da je on dobro i da mu ništa ne fali.

Da situacija bude luđa, treća verzija ove priče stiže iz kancelarije Eparhije mileševske, kojom se demantuju i Filaret i Rakita. U saopštenju koje su izdali tvrdi se, naime, da u ponedeljak, 2. jula u manastiru Dubnici, gde se sukob dogodio, nisu bili ni Filaret ni Atanasije.

„Pomenute optužbe su neosnovane iz prostog razloga što oni, koji tvrde da su bili prisutni u manastiru Dubnici u popodnevnim časovima 2. jula 2018, tu zapravo nisu ni bili, te zbog toga smatramo da je izlišno dalje govoriti na ovu temu“, tvrdi se u saopštenju, što se totalno kosi sa Filaretovom verzijom u kojoj on navodi da postoji mnogo svedoka koji su sve videli, sveštenika, ali i vernog naroda od koga ga je, navodno, bilo sramota.

Patrijarh Irinej

Alo!/M. Jošida

Patrijarh Irinej, Foto: Alo! M.Josida

Ovu konfuznu i pomalo komičnu situaciju mogao bi pak da donekle raspetlja patrijarh Irinej, poglavar SPS-a, koji je, kako saznajemo, odlučio da pošalje nezavisnu komisiju u Mileševu, sastavljenu od vladika i sveštenika, koji će imati jasan zadatak da utvrde šta se tačno desilo. Ali, kako kaže naš izvor iz SPC-a, i to je pod velikim znakom pitanja...

- Komisija će ispitati i jednog i drugog vladiku, aktere sramotnog događaja i svedoke koji su bili tamo. Ali, sad je glavno pitanje ko će biti u toj komisiji, budući da se vrh SPC-a podelio. Ljuti rivali i vođe dva najveća tabora u SPC, Amfilohije i Irinej bački, i ovog puta su na suprotnim stranama. Amfilohije je na strani Atanasija, on je inače i inicirao Filaretovu smenu, a Bački je na strani Filareta. Glavno je pitanje od kojih vladika će ta komisija biti sastavljena, odnosno iz čijeg tabora će vladike preovladati - kaže naš izvor.

Broje fanove kao rijaliti zvezde

Najpre verbalni, a potom i fizički sukob, koji je izbio između Filareta i Atanasija, nastao je zbog različitih pogleda na probleme u Eparhiji mileševskoj, ali oni su se raspravljali, kako saznajemo, i oko toga koga narod u eparhiji više voli i poštuje, odnosno koji od njih dvojice ima više fanova.

Komentari (8)

saja

10.07.2018 22:43

Toliko duhovnih problema u srpskom narodu.Porodični zločini brojni i stravični.A vladike se tuku.Za vrijeme komunističkog režima Crkva je bila siromašna.Ali sada u Crkvi ima mnogo para.

srb

11.07.2018 00:37

@saja - Mnogo ste se osilili, jel vi to SV SAVA IL NJEGOŠ PORUCILI ,POZ OD SV PAVLA !

ДМП

10.07.2018 23:43

Ако је тачно ово: "Ali, sad je glavno pitanje ko će biti u toj komisiji, budući da se vrh SPC-a podelio. Ljuti rivali i vođe dva najveća tabora u SPC, Amfilohije i Irinej bački, i ovog puta su na suprotnim stranama. Amfilohije je na strani Atanasija, on je inače i inicirao Filaretovu smenu, a Bački je na strani Filareta. Glavno je pitanje od kojih vladika će ta komisija biti sastavljena, odnosno iz čijeg tabora će vladike preovladati" најбоље би било сменити Амфилохија и Буловића.

srb

11.07.2018 00:51

kada ste videli popa da vozi yuga,nagradno pitanje ?

Sotir

11.07.2018 01:16

Pop Cira i pop Spira. Ha, ha ha?MM

PRIVILEGOVANI

11.07.2018 08:04

Nikada NISAM CITAO KAKVA SE BRUKA DOGODILA KADA JE RABIN IZ SRBIJE OTISAO U POSETU UU MADJARSKU. SKANDAL NAD SKANDALIMA. NAJVECE MRLJE SE KRIJU, NAJHORI POSTPCI ZATASKAVAJU BAS KAO I ZLOCINI LAZNO "IZABRANIH"

Zlatarac

11.07.2018 11:39

Treba ispitati popa Stanka Blagojevića iz Nove Varoši, djakona Nikolu i igumana Pavla koji su branili Filareta a nahuskali Atanasija. Koja je uloga njih u svemu tome....