Silovanje dečak tužan dečak nasilje plakanje
Shutterstock
Silovanje, dečak, seksualno uznemiravanje

Shutterstock

Ukoliko sumnjate da vam se dete drogira, odmah ga vodite na analizu krvi, Foto: Shutterstock

U Srbiji je sve više mladih koji koriste narkotike, a u poslednjih mesec dana od posledica konzumiranja novih, još opasnijih droga, umrlo je četvoro mladih ljudi. Zato je Vlada formirala Komisiju za borbu protiv narkomanije u školama koja će danas održati prvu sednicu. Nadležni upozoravaju da nove droge mogu da izazovu smrt već posle prvog konzumiranja.

Nove, jeftinije, dostupnije, ali i otrovnije sintetičke droge preplavile su Srbiju i čitavu Evropu. Nova mešavina narkotika koja sadrži jako opasne hemikalije na ljudski organizam može da deluje kao smrtonosni otrovi.

"Ono što je zabrinjavajuće što te supstance nisu dovoljno ispitane, a to znači da se ne zna u kojoj koncentraciji izazivaju toksične efekte i kakve sve efekte izazivaju", ukazuje Vera Lukić, toksikolog Instituta za sudsku medicinu.

Efekti su najčešće jako burni. Kod konzumenta se javlja uznemirenost, agitacija, agresivnost. Oni su dezorijentisani u vremenu i prostoru, govore nepovezano i imaju nagle promene ponašanja. A često ove simptome prati i halucinacija.

"Dolazi i do razvoja dramatičnih telesnih simptoma kao što su pojava izrazito visoke telesne temperature, zatim ubrzan rad srca, poremećaj srčanog ritma, povraćanje, bolovi i slično", napominje Ivana Stašević Karlić, v. d. direktora "Laze Lazarevića".

Ono što posebno zabrinjava, kažu nadležni, jeste da se granica onih koji konzumiraju spušta, pa su psihoaktivne supstance sve prisutnije među osnovcima i srednjoškolcima.

Zato se roditeljima savetuje da ukoliko sumnjaju da dete uzima neku psihoaktivnu supstancu odvedu na analizu krvi.

"Ono što roditelji treba da znaju je da svaka droga kada se unese u organizam ima svoj metabolički put. Ona se brzo metaboliše i u krvi se zadržava kratko. Međutim, nekoliko sati ili nekoliko dana droga može da se identifikuje u uzorku urina", dodaje Vera Lukić.

Ipak, ukoliko prođe 72 sata droga u organizmu u većini slučajeva ne može da se dokaže ni urinom. Tada se savetuje analiza dlake.

"Na taj način možemo da utvrdimo da li je dete unelo neku psihoaktivnu supstancu u dužem vremenskom periodu", ističe Lukićeva.

U periodu 2016. i 2017. godine , prema podacima Evropskog centra za monitoring droga, od predoziranja sintetskim opijoidima preminulo je 260 osoba.

Komentari (2)

Teramaja

10.07.2018 12:07

Komisije pa u školu. Bolje pronađite fabriku gde se to pravi i vidite ko to čuva i ko obezbeđuje plasman robe na tržište. Ko to i gde unosi u zemlju. Ne rade to nastavnici i tetkice a ni deca po dvorištu.

Eh

10.07.2018 12:58

Ju kuku,baba mi se drogira! ...a mozda samo ima stomacni virus.