Temperatura vrućina živa toplomer
Alo!/Ana Paunković
Temperatura vrućina živa toplomer

Alo!/Ana Paunković

Ilustracija: Alo!/Ana Paunković

Naime, u tom gradu tokom 51 sata temperatura niti u jednom trenutku nije padala ispod 42 stepena Celzijusa.

Prognoze za naš deo Evrope najavljuju leto koje će biti neugodno vruće kao i prošlogodišnje.

Temperaturni rekordi se ne mogu predvideti, iako je već sada jasno da su ovog leta više mogući toplotni udari.

Ekstremne temperature su se zaredale prošle nedelje na severu Evrope kao posledica mnogo stacionarnih anticiklona pod kojima su se pržili i gradovi i priroda.

Pakao je, osim što tamo ni ljudi ni priroda nisu naviknuti na takve stvari, bio utoliko gori jer je bila i visoka vlažnost vazduha.

Temperaturni rekordi su padali širom severne polulopte.

Krajem juna u Denveru izmereno je 40,6 stepeni, a to je najviša temperatur ikad izmerena u ovom gradu.

Maunt Vašington je planina koja slovi za najvetrovitije mesto na svetu, 2. juna zabeležila je svoj najtopliji dnevni minimum od kada se meri vreme, izmereno je 15,6 stepeni. Slične stvari dešavale su se u Burlingtonu i Montrealu.

Šenon u Irskoj i Belfast u Severnoj Irskoj preživeli su temperaturne rekorde. Jermenija se kuvala na 42 stepena, dok su Rusija, Ukrajina i Kazahstan trpile toplotne udare. Tamo su izmereni neke od najviših temperatura od kada je meteorološkog praćenja vremenskih prilika.

Leto u Srbiji će po svoj prilici biti izuzetno toplo, sa velikim brojem tropskih dana. Očekuju nas se i tropske noći, pogotovu u Beogradu, prognoza je sektora za klimatske i biometerološke prognoze u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Što se tiče temperature u julu i avgustu očekuje se nekoliko toplotnih talasa što podrazumeva prelazak temperature od 35 stepeni, dok će padavina biti u proseku za to doba godine.

Oscilacije zavise od procesa u atmosferi, a praktično cela Evropa se nalazi pod toplim strujanjima koja dolaze sa severa Afrike. Povremena osveženja i pad temeprature moguća su pod uticajem vlažne vazdušne mase sa Atlantika što donosi i vremenske nepogode, kažu stručnjaci.

Ono što zabrinjava stručnjake jesu visoke temperature u kontinuitetu poslednjih par godina.

"Globalni trend je porast temperatura i vrlo topla leta tako da visoke temperature nisu nešto sa čim se nismo susreli pre, ali ono što je karakteristično za poslednjih par godina i što utiče na porast prosečnih temepratura jesu visoke temperature u neprekidnom nizu počevši od 2003. godine pa 2007. godine kada je u Beogradu izmereno paklenih 43,6 stepeni zajedno sa 2012. godinom kada je proglašeno najtoplije leto u Srbiji i od kad temeprature nastavljaju da rastu", navode stručnjaci.

Komentari (2)

Bogi

07.07.2018 23:18

Bla, bla, bla...

warhammer

08.07.2018 10:49

није џабе Хитлер пострељао све метеоролога по Немачкој..