Notar overa
Dejan Briza
Notar overa

Dejan Briza

Foto: Dejan Briza

Građani pojedina dokumenta mogu da overe kod notara i besplatno. To se odnosi na svedočanstva za upis u srednju školu i fakultet, ali postoji i još čitav niz slučajeva u kojima javni beležnik neće naplatiti svoju uslugu.

Javni beležnici ne naplaćuju overu dokumenata neophodnih za upis u srednje škole, kao i na fakultete. Olakšice imaju i oni koji se nalaze na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje. Ako je potrebno da zasnuju radni odnos i nalaze se u evidenciji NSZ, potrebna dokumenta notar će im overiti takođe besplatno.

Bez nadoknade za overu kod notara su i dokumenta koja se koriste za ostvarivanje prava iz obaveznog socijalnog osiguranja, potom socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rata. Bez naknade se overavaju i isprave kojima se obezbeđuje finansijska podrška porodici sa decom, kao i akti u postupku ostvarivanja prava žrtava porodičnog nasilja.

Komentari (2)

Nišlijka

08.07.2018 09:27

Sve su ovo poluinformacije.U Nišu kod jednog od notara potpuno besplatno overena dokumenta za prijavu deteta na prijemni za fakultet.Kod drugog notara naplaćeno to isto jer prijava na fakultet nije isto što i upis, kako su mi objasnile dve,ne baš ljubazne gospodje zaposlene kod notara.U pitanju su bila svedočanstva i diploma.

Gordana

08.07.2018 12:24

Ja bila na birou,overavala papire za posao i pitala notara i dobila odgivor da nema nista besplatno.