Park gde se dogodio incident
Dejan Briza Alo
 Pravi haos gde stigne

Privatna arhiva Alo

Pravi haos gde stigne, Foto: Privatna arhiva Alo

 U nedelju uveče Grujić je pucao na supružnike Stanišu i Katarinu Janković naočigled njihovog sina L. J., koji je, navodno, i napravio problem. Prema prvim informacijama, L. J. je pretukao sina Zorana Grujića, međutim, kako smo naknadno saznali, dečak se žalio na bolove u predelu penisa i anusa, zbog čega se sumnja da je čak seksualno uznemiravan. Poznavaoci porodice Janković nemaju reči hvale za njih i njihovog sina, čak govore da je reč o „nepopravljivom detetu, koje pravi haos gde stigne“.

 Osnovna škola

Dejan Briza Alo

Osnovna škola, Foto: Dejan Briza Alo

 - Dečak L. J. je nemoguće dete, od njega zaziru čak i odrasli! Od prvog do drugog razreda išao je u jednu školu u Zemunu u naselju Sava Kovačević. Međutim, mali je pravio toliki haos da je roditeljima čak data preporuka da „promeni školu“. Jankovići su se nakon toga preselili iz Beograda u sremsko selo Obrež, pod izgovorom „da im je dosta grada“ - kaže naš dobro obavešteni izvor.

Park gde se dogodio incident

Dejan Briza Alo

Park gde se dogodio incident, Foto: Dejan Briza Alo

 Prema njegovim rečima, haos se nastavljao i u mirnom sremačkom selu, odakle su Jankovići takođe planirali da odu.

- U Obrežu je nastavio školovanje u njihovoj osnovnoj školi. Nije prošlo nekoliko dana, a već su sva deca bežala od malog L. J. i nisu želela da se druže sa njim. Dečak je pravio probleme mlađima i odraslima! Posle dve godine roditelji su odlučili da ga upišu u novu školu. Reč je o školi „Kralj Petar Prvi“ u Zemunu, zbog čega su i došli u Goce Delčeva, gde se dogodila pucnjava. Tek što su Jankovići došli u Zemun, privremeno, mali je već napravio rusvaj. On je, navodno, napao Zoranovog sina, skinuo mu gaće, a zatim ga pipkao po intimnim delovima tela. Njegov otac, kada je to saznao, otišao je kod Jankovića, a zatim je nastalo krvoproliće. Dečak je čak, kad se dogodila pucnjava, hladnokrvno posmatrao! Njegovi roditelji su ranjeni i oporavljaju se u Obrežu - kaže naš sagovornik i dodaje da je napadač Zoran Grujić saslušan u Višem javnom tužilaštvu, gde je izneo svoju odbranu.

Vršnjačko nasilje

print skrin

Vršnjačko nasilje, Foto: print skrin

 

Novi snimak tuče devojčica

U utorak se desila prava drama u Žarkovu, kada je devojčica N. G. (15) pretila da će se ubiti. Navodno je pre toga popila lekove, isekla vene, a zatim se popela na terasu i pretila da će skočiti. Nakon što je drama okončana, ubrzo se pojavio snimak žestokog vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama, na kojem devojčica brutalno udara drugu, mlađu od nje dve godine. Kako saznajemo, akterka tog snimka je upravo N. G., koja je htela da skoči s terase u Žarkovu. Ona je urlala i brutalno šamarala devojčicu, koja je na sve načine pokušavala da se odupre i pobegne, dok su sve to posmatrali njihovi drugari. - Ustani! Ustani gore, bre, kad ti kažem! - vikala je i psovala N. G., a zatim je nemilosrdno šamarala i udarala nesrećnu devojku, dok su drugari pokušavali da je smire jer su videli da je „đavo odneo šalu“.

 

 Vrsnjačko nasilje

print skrin

Vrsnjačko nasilje, Foto: print skrin

 

Kako saznajemo, Tužilaštvo mu je predložilo pritvor zbog mogućeg uticaja na svedoke, uznemiravanja javnosti, ali i mogućnosti da ponovi zločin.

Hronologija

decembar 2017 - Učenik osmog razreda P. K. (14) uboden je nožem dva puta u leđa, u šumi nedaleko od OŠ „Vladimir Rolović“. Napadač N. P. (14) takođe je bio učenik osmog razreda, a slučaj je tada preuzelo odeljenje za maloletnike.

decembar 2017 - Ž. V. (16) iz Stare Pazove je lakše povređena kada je na nju nasrnula J. I. (16), i to u toku nastave u gimnaziji „Branko Radičević“. Do incidenta je, navodno, došlo zbog svađe oko Fejsbuka jer se žrtva dopisivala s dečkom u koga je nasilnica bila zaljubljena.

novembar 2017 - Devetogodišnjeg učenika trećeg razreda Prve osnovne škole u Valjevu trojica vršnjaka su u učionici za vreme odmora oborila na pod i nemilosrdno gazila. x novembar 2017 - Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz Tehničke škole „Mileta Nikolić“ u Aranđelovcu na kojem se može videti grupa učenika koji iz sve snage udaraju devojčicu koja sedi na stolici.

 

Vršnjačko nasilje nije proizvod 21. veka, ali svakako poslednjih godina imamo sve učestalije primere da su deca nemilosrdna jedna prema drugoj. Premlaćivanja, seksualna uznemiravanja, silovanja, šamaranja, često zabeležena kamerama telefona, a zatim postavljena na „jutjubu“, nešto je što svakodnevno šokira javnost.
Izvesna količina agresije ja, zapravo, sastavni deo psihičkog života svakog čoveka, međutim, postoje deca koja u najranijim godinama detinjstva ispoljavaju različite oblike agresivnog ponašanja. Oni bi trebalo da budu prepoznati od stručnjaka kako bi se uložio napor da takva deca ne postanu nasilnici. Psihijatar Slavica Đukić Dejanović kaže da je to moguće kroz posebne programe, sportske i društvene aktivnosti.

Napadnuta ćerka Vuka Roksandića

Vuk Rosandić, nekadašnji član pop grupe „Ruž“, pre tri godine je bio u centru pažnje zbog sumnje da je išamarao dve devojčice od 15 godina jer su napale njegovu ćerku. Medijima su se obratili i Roksandić i njegova ćerka, koji su ispričali da su devojčice bez ikakvog razloga šamarale i maltretirale njegovu ćerku. - Ošamarile su me pet puta. Jedan šamar je bio toliko jak da sam glavom udarila o zid - ispričala je devojčica. Roksandić je rekao da je sa ćerkom otišao da pronađe devojčice, kada je, navodno, pored velikog broja uvreda od strane maloletnica, dobio i udarac daskom jedne od njih. Devojčice su tvrdile da ih je šamarao i da je jednu čak i šutirao.

 - U ranom psihomotornom razvoju se formira ličnost deteta. Veoma intenzivna deca, sklona velikoj agresiji, deca koja na male povode deluju drastično, agresija prema životinjama, drugarima, lomljenje igračaka, vrištanje... To su deca koja govore da će njihove reakcije kada se ne budu zadovoljavali svi njihovi prohtevi biti možda opasna po okolinu i njih same. Takvu decu nikako ne treba stigmatizovati, ona prosto imaju takva svojstva tada, ali zato sa njima treba raditi, sa njihovim roditeljima, njihovim vaspitačima... Prevencija nasilja uopšte ne počinje u zrelom dobu, kažu: „Razgovaraćemo u srednjim školama.“ Vrtići su zapravo mesta gde se mora raditi na usmeravanju te negativne agresivne tendencije, koju svaki čovek nekad ima. Od društvenih igara tipa „Ne ljuti se čoveče“ do određenih sportova u kojima se ta negativna energija prazni i troši do određenih sugestija roditelja, uputstvima za decu, što stručnjaci dobro rade. Mi stručnjaci i vi iz medija imamo najveći stepen odgovornosti - rekla je za naš list Slavica Đukić Dejanović.

 

Komentari (29)

gori od gorih ... bahanalije pojedinih svevišnjih

07.06.2018 11:17

i toje sad opravdano što je on pucao u roditelje ?!?!?! ajmo onda svi na svakog da pucamo pod nekim nama opravdanim razlogom..... pa jer tu policija i sud da to reše ili kao kauboji na divljem zapadu.... gori od gorih...

Ђурица Гордана

07.06.2018 21:45

@gori od gorih ... bahanalije pojedinih svevišnjih - Пуцати или тровати је исто .Ти се заборављаш . "ajmo onda svi na svakog da pucamo pod nekim nama opravdanim razlogom..... pa jer tu policija i sud da to reše ili kao kauboji na divljem zapadu.... gori od gorih..."

Žika

07.06.2018 21:57

@gori od gorih ... bahanalije pojedinih svevišnjih - Koja policija? Koji zakon? Koja odbrana? Moli boga da te ne snađe tako nešto. Mnogo svi vi filozofirate. Lečenje ovog samo po Vasi Pelagiću. Nema ludaka ili budale kog dobre batine nisu izlečili. Za početak roditelji su dobili 'batine'i to dobre.

suza

07.06.2018 11:18

Iskreno, odregovala bih isto kao i ovaj covjek...

Nele

07.06.2018 11:33

Te osobe su vec otpad od drustva I ova devojcica, pogotovo decak I za to treba pravo da rodiitelji budu novcano kaznjeni a potom odvedeni na psihijatrijsko posmatranje I eventuamlno zatvorsku kaznu. Decu odmah proslediti u popravni Dom bez mogucnosti izlaska do 18 godina.

ADA

07.06.2018 11:40

zapamtite buduci i mladi roditelji: nema lose dece,ima samo losih roditelja!!!Mogu oni biti dobri ljudi ali su losi roditelji!!!Jel'vam normalno da decak drzi oruzje???Pa pored takvih roditelja on moze biti samo nasilnik.

Koskinica

07.06.2018 11:43

Popravni dom do 18.-e!!!!

deda

07.06.2018 12:23

Lep primer je ovaj Grujić dao ovom dečaku pucao u roditelje na oči dečaka i šta će mali skontsti da to tako treba.

Dragana

07.06.2018 20:39

@deda - Pitala bih te da je tako neko napao tvoje dete!Covek je uradio kako treba,roditelji su krivi sto ga nisu vaspitali kako treba!A posto nasa drzava ne reaguje na ovakvo vrsnjacko nasilje covek je uzeo stvar u svoje ruke..Vecina nas bi tako uradila.

Ratni veteran

07.06.2018 22:10

@deda - Slab si ti deda. Ovo da je moje unuče, zaštitio bih i sina i unuka. Uzeo bih stvari u svoje ruke. Ja sam svoje proživeo, decu vaspitao, i unuci postali pravi domaćini a sada čekam i praunuke. Nikog nismo kinjili niti je nas neko kinjio. Zašto, pogađajte? Korov se uvek čupao i odstranjivao da se ne širi. A svi vi koji osuđujete Grujića, molite se Bogu da vam se ovako nešto ne desi. Drugačiju ćete priču pričati. Grujiću ne daj se.

Kuda ide ovaj svet

07.06.2018 23:29

@deda - Kao da bi mali bio normalan da nije to video...

Mare

07.06.2018 13:38

Neke kazne moraju da se usvoje.Ovakva deca moraju ici jos dok su mala kod psihijatra posle je kasno.A roditelji koji su gori od svoje dece pa podrzavaju sve to novcana kazna ako ne urodi plodom ,zatvor .I mediji dosta uticu na decu i tu bi trebalo da se menja stanje

magth

07.06.2018 15:43

A zasta postoje po skolama psiholozi? U moje vreme su nas slali kod njih na razgovor, zasto danas to ne rade?

Marija

07.06.2018 21:01

@magth - Zato sto roditelji imaju sva prava. I ako smatraju da njihovo dete nije za psihologa naprave haos. Dno dna. Odavde treba bezati samo ne znam gde.

niki

07.06.2018 21:21

@magth - oni tek nista ne znaju

Novosadjanin

07.06.2018 22:04

@magth - Koji crni psiholozi. Motka je lek, bila i ostala. Roditeljima ovo dete treba oduzeti, njih kazniti a malog u vaspitno popravnu ustanovu. Ovako, to je još samo jedan nasilnik više. Završiće kao vođa navijača i svima će nam zagorčavati živit. I to sve dok se ne nađe baja da ga overi. I tu je kraj. Ima leka, samo treba hitno reagovati.

TANJA

07.06.2018 19:13

Iz vaseg opisa ponasanja silovatelja i problema koje su roditelji imali mogu pretpostaviti da je mozda u pitanju poremecaj ponasanja koji se dijagnostikuje sa ADHD.To je neizleciv poremecaj.I takva deca ostaju takva ceo zivot.Poremecaj se drzi lekovima pod kontrolom.Ako verujem u vas tekst sa sigurnoscu trvrdim da je ovde u pitanju ADHD.A ako je tako onda jadni i njegovi roditelji.Ponavljam,podrzavam postupak oca silovanog decaka.

Marina

07.06.2018 22:33

@TANJA - Moguće je da jeste ADHD ali nije silovao zbog toga. Ovaj mali ima još nešto...neka zesca patologija. Deca sa ADHD lako upadaju u poremećaj PONASANJA. Dakle, imate decu sa razvojnim poremecajima koja su vaspitana, a imate decu koja nisu vaspitana.

Prosvetar

07.06.2018 21:26

Pitanje za gospodu iz Ministarstva prosvete i policije:Sta ciniti sada na ovakva cudesa koja se desavaju ,a prosvetarima u skoli vezane ruke zakonom ....cak ne smes ni popreko da pogledas ucenika,moze da se zali....

Ja

08.06.2018 08:52

@Prosvetar - E moj Prosvetaru, pa ka tome se i ide, vidis kakve zakone donose..

Dejan

07.06.2018 22:10

To treba kastrirati na vreme uz obaveznu dnevnu dozu debelih batina . Ma bio bi kao bubica. Ovako , uskoro će sa ovakvim zakonima nekoga ubiti . Videće te !

Karmatican

07.06.2018 22:48

Dobro je da ljudi preuzimaju pravdu u svoje ruke kad zakon ne funkcionise

Milica

08.06.2018 05:52

@Karmatican - Pa nije dobro. Zalosno je da tako mora.

Bata-jajca

07.06.2018 23:24

U pitanju je, definitivno, sociopata. Nepopravljivo nasilan i hladnokrvno posmatrao pucanje. Zloba, hladnokrvnost i neustrasivost su jedne od osnovnih osobina sociopata i psihopata.

Sllavica

08.06.2018 00:06

Ima puno agresivne dece i biće ih još više, nažalost. Roditelji ne čine ništa da pomognu detetu, misle to je faza u odrastanju, proći će. Država je donela neke zakone,po tom pitanju, koji su dobri, ali se ne sprovode. Socijalne službe, kao i psihijatri u domovima zdravlja, porazgovaraju jednom-dvaput s detetom i roditeljima, preporuče im kako treba da se ponašaju i na tome se završi. Niko posle ne proverava da li se roditelji pridržavaju saveta i šta je s detetom.

pero

08.06.2018 09:26

Brzih dana ce ovaj decak stici do "crne hronike", nazalost svih nas i njegovih roditelja.

Mima

08.06.2018 10:27

Radim u prosveti. Imamo jedno takvo dete. Kada je posao u prvi razred, bio je nemoguc.Maltretirao je drugare i uciteljicu, imao napade besa i histerije,lomio je stvari, pipkao devojcice...Sta god da preduzimali, ispadalo je smesno, jer je to bilo dete od 7 godina.Na kraju je izgledalo da je ono zrtva, ceo sistem se pokrenuo protiv malog deteta.Rezultat je bio da je uciteljica obolela od depresije,a pola odeljenja preslo u drugu skolu.Velikim radom svih u skoli,doveo se u red.Sada je treci razred

Wwwww

08.06.2018 10:57

Ne treba kriviti drzavu za svaku glupost sta je drzava kriva za dete od jedanest godina i njegove gluposti. Tu su iskljucivo krivi roditelji. Imam dovoljno godina da mogu komentarisati ove sadasnje moderne roditelje koji hoce da budu drugari sa decom i tad deca ostaju bez roditelja i normalnog vaspitanja . NEMOZES BITI DRUG ILI DRUGARICA DETETU KO CE ONDA DA MU BUDE RODITELJ e to je propust u danasnjem vaspitanju i uvek sam za onu poslovicu batina je iz raja izasla. Nekoliko vaspitnih po dupetu.

Megi

08.06.2018 18:56

Decu danas ne sme niko ni popreko da pogleda. Roditelji glume ludilo i sve im dopustaju, sve vise ce biti ovakvih slucajeva. Imam 60 godina i ne smem ni da pomislim sta bi mi otac uradio da sam ja nesto ovako uradila kad sam bila dete. Ranije su bake mazile decu, a roditelji bili strogi, a danas ja unucice grdim, a roditelji se smeju. Ovim roditeljima treba oduzeti starateljstvo, jer nisu sposobni da gaje dete. Ne kazem da je dobro sto su ranjeni, ali ce sad malo razmisliti o svemu.